Home > νέα > Τουριστικές ναυαρχίδες Οχυρό Λίσσε και Φαλακρό για το Κάτω Νευροκόπι-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

Τουριστικές ναυαρχίδες Οχυρό Λίσσε και Φαλακρό για το Κάτω Νευροκόπι-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου

Τουριστικές ναυαρχίδες

Οχυρό Λίσσε και Φαλακρό

για το Κάτω Νευροκόπι

Μουρουζίδης: «Η κύρια ιδέα της ημερίδας, προήλθε από το γεγονός ότι πιστεύουμε πώς υπάρχουν  ομορφιές οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τον Τουρισμό στην περιοχή Κ. Νευροκοπίου, διοργανώνει ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Κ. Νευροκοπίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 27 του μηνός και ώρα 11:00, στο Αμφιθέατρο του Νέου Δημαρχείου και θα περιλαμβάνει συνολικά έξι εισηγητές με θέματα που αφορούν την περιοχή του λεκανοπεδίου.

Βασικοί ομιλητές θα είναι:

  1. Βλάσης Βλασίδης, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ με θέμα: «Μορφές ειδικού τουρισμού και αγροτικές συνοριακές περιοχής. Η περίπτωση του Νευροκοπίου».
  2. Άγγελος Καλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, Έφορος Δημοσίων Σχέεων Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και επικεφαλής ομάδας Π.Ε. Ξενοδόχων ορεινών και ημιορεινών περιοχών με θέμα: «Ευκαιρίες και δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στο Νευροκόπι και την ευρύτερη περιοχή».
  3. Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Τεχνικό Διευθυντής Frozen Peaks με θέμα: «Διοργάνωση ορεινών αγώνων και η συμβολή τους στον εναλλακτικό τουρισμό του Κ. Νευροκοπίου».
  4. Θεοφάνης Καραμπατζάκης, Δασολόγος και Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιστημονικός συνεργάτης ΚΟΜΑΘ, με θέμα: «Περιβάλλον Νευροκοπίου. Η συμβολή του Κέντρου Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στην ανάπτυξη της περιοχής».
  5. Πάττυ Κωνσταντινίδου, Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δράμας, Τμήμα Εμπορίου Τουρισμού με θέμα: «Τοπική Κοινωνία και τουριστική ανάπτυξη».
  6. Χρήστος Κηπουρός, Τεχνικός Διευθυντής του Nevrokopi Hudrama Tour, με θέμα: «Το παράδειγμα μιας αποκεντρωμένης διοργάνωσης ποδηλασίας δρόμου».

Οχυρό Λίσσε και Φαλακρό

Πρόκειται για μια σημαντική ημερίδα για τον τουρισμό στην περιοχή του λεκανοπεδίου του Κ. Νευροκοπίου. Σχετικά μ’ αυτήν, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρόεδρο του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου κ.  Μουρουζίδη, ο οποίος διευκρινίζει αρχικά ότι, «πρόκειται για μια επιστημονική ημερίδα και δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική, ούτε κι εγώ έχω και αυτό το λέω για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου».

Ο κ. Μουρουζίδης σημειώνει: «Επιχειρήσαμε, όλοι οι εισηγητές να έχουν σχέση με την περιοχή και όλοι άμεσα ή έμμεσα έχουν κάποια σχέση με την περιοχή μας ή και ευρύτερα. Αυτό έγινε για να αναδείξει την ικανότητα των ανθρώπων, για να αναδειχθεί ότι η περιοχή έχει ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στη δυναμική για την ανάπτυξή της».

Όπως είπε μάλιστα, «αυτή είναι η κύρια ιδέα της ημερίδας, που προήλθε από το γεγονός ότι πιστεύουμε πώς υπάρχουν  ομορφιές στην περιοχή, οι οποίες πρέπει να αναδειχθούν. Θεωρούμε όμως ότι κύρια σημεία για την προβολή του τόπου είναι το Φαλακρό σε συνδυασμό με το Λίσσε, τα οποία κάποιος πρέπει να τα δει συνδυαστικά και αθροιστικά».

Διευκρινίζει εδώ ο κ. Μουρουζίδης, ότι «Οχυρό σαν το Λίσσε δεν  υπάρχει στην Ελλάδα, διότι αυτό έχει εκσυγχρονιστεί ανεξάρτητα από το αν λειτουργεί ή όχι».

Αναφέρεται ακόμα ο ίδιος και σε άλλες περιοχές του Νευροκοπίου επισημαίνοντας: «Νομίζω όμως ότι και άλλες περιοχές όπως το Κατάφυτο, ο Όρβηλος, η Εξοχή, και όλη η περιοχή πίσω από το Φαλακρό όπως το Λιβαδάκι, το Παγονέρι, οι Ποταμοί, είναι πανέμορφα σημεία όπως και ο Βώλακας επίσης. Κάποια στιγμή θα  πρέπει να ενσκύψουν οι πολιτικοί της περιοχής, να δουν, να πιεστούν από την ανάγκη των ανθρώπων να μείνουν στην περιοχή τους και να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα του τουρισμού».

Στη διαπίστωσή μας ότι προμετωπίδα είναι το Οχυρό Λίσσε και το Φαλακρό τα οποία μπορούν να φέρουν κόσμο, ο κ. Μουρουζίδης τονίζει: «Μεταφορικά θα έλεγα το εξής: το Λίσσε είναι η ναυαρχίδα, το Φαλακρό επίσης είναι σημαντικός προορισμός γιατί έχει και μια ιστορία, δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η Εξοχή είναι ένα χωριό ξεχασμένο, στο οποίο μπορεί κάποιος να συναντήσει όλη την ιστορία. Μπορεί να δει ένα χωριό όπου συναντήθηκαν τρεις πολιτισμοί. Η λίμνη των Λευκογείων, ο Όρβηλος, το Παγονέρι που είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός».

Ερωτώμενος αν θα μπορούσε να αναπτυχθεί το Φαλακρό για παράδειγμα στο τουριστικό πεδίο ακόμα και σε καλοκαιρινές περιόδους με διοργάνωση εκδρομών, περιοδείες κτλ., ο κ. Μουρουζίδης εξηγεί: «Η άποψή μου είναι ότι, όλα αυτά τα οποία αναφέρουμε για το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, βρίσκονται σε απόστασης μιας ώρας από τη θάλασσα. Αυτά είναι σημεία στον κόσμο που δεν συναντώνται. Για παράδειγμα, κάποιος που θα πάει στη Λωρραίνη της Γαλλίας για να δει το Βερτέν, θα δει μόνο αυτό. Το οποίο είναι σε μια πεπλατισμένη περιοχή και δεν έχει κάτι άλλο στο φυσικό περιβάλλον. Ενώ εμείς έχουμε το Λίσσε που δεν υστερεί σε τίποτα, ενώ συνδυαστικά έχουμε και όλα τα υπόλοιπα. Ο Γρανίτης για παράδειγμα με το Granitis Trail, το Frozen Peaks, κατά την άποψή μου είναι πολύ σημαντικές εκδηλώσεις» τονίζει και σημειώνει: «Μας λείπουν υποδομές, μας λείπουν δρόμοι, μας λείπουν εστιατόρια που δεν έχουμε».

Στην ερώτηση ότι ως Νομός είμαστε αρκετά πίσω σε τουριστικό επίπεδο και αναφερόμαστε στο πώς βλέπει την προσπάθεια το τελευταίο διάστημα της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας που έχει δημιουργηθεί, ο κ. Μουρουζίδης απαντά,  «Η άποψή μου είναι ότι, είναι πολύ καλό το γεγονός ότι γίνεται μια έντονη και σοβαρή συζήτηση, όπως την αξιολογώ προσωπικά. Διακρίνω πραγματικά ενδιαφέρον από όλους. Έχω την άποψη όμως, ότι η τουριστική ανάπτυξη δεν διατάσσεται και  ούτε επιβάλλεται. Δηλαδή, καλό θα είναι να προέλθει από τα σπλάχνα των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους εδώ στο Νευροκόπι, που έχουν  δημιουργήσει το Frozen Peaks  και το Granitis Trail. Όλοι αυτοί θυσιάζουν από το χρόνο τους και ασχολούνται με όλα αυτά. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία».