Home > Πρώτο Θέμα > Τραγική η κατάσταση με τις φήμες στη Δράμα για τον κορωνοϊό-Όλα τα κρούσματα ανακοινώνονται άμεσα από τον ΕΟΔΥ και το Υπ. Υγείας

Τραγική η κατάσταση με τις φήμες στη Δράμα για τον κορωνοϊό-Όλα τα κρούσματα ανακοινώνονται άμεσα από τον ΕΟΔΥ και το Υπ. Υγείας

Όλα τα κρούσματα ανακοινώνονται άμεσα από τον ΕΟΔΥ και το Υπ. Υγείας

Τραγική η κατάσταση με τις φήμες

στη Δράμα για τον κορωνοϊό

► Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δεν «κουκουλώνουν» τίποτα απολύτως!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή  όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό, το χειρότερο είναι η διάδοση φημών, με αποτέλεσμα να υπάρχει λανθασμένη διασπορά «ειδήσεων». Και αυτή την περίπτωση τη βιώνουν σε έντονο βαθμό τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία πολλές φορές ερωτούνται για το αν όντως υπάρχουν κρούσματα, αλλά και πολλές φορές επίσης κατηγορούνται ότι… κρύβουν και καλύπτουν το πρόβλημα.

Από την πρώτη ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία σε όλη τη χώρα και όλες οι εκπαιδευτικές δομές και κοινωνικές δομές κάθε είδους, άρχισαν οι πρώτες φήμες. Το απόγευμα της Τετάρτης, συμπολίτισσα ρωτούσα αν μάθαμε τίποτα για άτομο που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Δράμας με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Την επόμενη ημέρα, χθες, σε σχετικό δημοσίευμα του «Πρωινού Τύπου» και συγκεκριμένα στο κείμενο περί αναστολής των επισκεπτηρίων στο Νοσοκομείο της πόλης μας, κυρία σχολιάζει με βεβαιότητα: «Γιατί δεν λέτε ότι υπάρχει θετικό κρούσμα από χωριό;» Και άλλες δύο κυρίες ρωτάνε την πρώτη: «Τι εννοείτε θετικό κρούσμα;» και «Βρέθηκε κρούσμα στη Δράμα και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Δράμας;». Φυσικά, απάντηση δεν υπήρξε από την πρώτη κυρία που «βεβαίωνε» το «θετικό κρούσμα» στη Δράμα.

Μιλώντας με αυτοδιοικητικά πρόσωπα χθες το πρωί που γνωρίζουν τον ιατρικό χώρο, μας έλεγαν ότι δυστυχώς οι φήμες που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα, σε μια επίσκεψη σε ένα κατάστημα της πόλης,  υπήρχε μια συζήτηση που έλεγε ότι υπήρχαν «τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού», σε μεγάλη επιχείρηση στο Νομό Δράμας!

Ένας άλλο κύριος, βεβαίωνε ότι το κρούσμα υπάρχει στη Δράμα, αλλά το κρατάνε κρυφό για να μην πανικοβάλουν τον κόσμο και ποιος ξέρει για ποιον άλλο λόγο!

Πόση «βεβαιότητα» μπορεί να χωρέσει πια, ένας υπέρμετρος φόβος; Πολλές φορές, οι παράλογες φήμες που μεταδίδονται «αθώα», προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά από το πραγματικό πρόβλημα.

Πάνω απ’ όλα δεν χρειάζεται πανικός, όπως είναι γνωστό αδυνατούμε σχεδόν πάντα να καταλάβουμε ότι τα μέτρα παίρνονται προληπτικά και όχι για κάποιους άλλους λόγους.

Η πραγματικότητα είναι ότι, μόλις αναφερθεί ένα ύποπτο κρούσμα – σε πρώτη φάση – αμέσως ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας το δίνει στη δημοσιότητα. Όπως έχει γίνει και με το περιστατικό από το πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Καβάλα προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο υπάλληλος του πλοίου κατέβηκε στην Καβάλα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της γειτονικής πόλης και αμέσως στάλθηκε δείγμα του ελέγχου που του έγινε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Να σημειώσουμε ότι, δεν μπορούν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας να κάνουν τις εξετάσεις άμεσα! Τα δείγματα στέλνονται στο ΑΧΕΠΑ και κάνουν περίπου 7-8 ώρες για απτά αποτελέσματα.

Άρα, ακόμα και τα ύποπτα κρούσματα, ανακοινώνονται άμεσα, με την έννοια ότι οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν πάντα τα κατάλληλα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και επίσημα πια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κανένας απολύτως λόγος δεν υπάρχει λοιπόν, να κρύβονται περιστατικά ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς αυτό αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία. Και όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει, όλα τα κρούσματα είναι πλέον δημόσια και γίνονται γνωστά μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Και ειδικά τα μέσα ενημέρωσης ή τουλάχιστον τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να κρατάνε κάτι κρυφό ή να «κουκουλώνουν» μια τέτοια είδηση, γιατί δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος! Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, γίνεται μεγάλη προσπάθεια και έγκυρη ενημέρωση, χωρίς παραπληροφόρηση, χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς κουκουλώματα!