Home > νέα > Τριπλασιάζεται η δημόσια επιχορήγηση για το LEADER της Αναπτυξιακής Δράμας► Εντάσσονται στο πρόγραμμα LEADER και οι 23 επιλαχούσες ιδιωτικές επιχειρήσεις

Τριπλασιάζεται η δημόσια επιχορήγηση για το LEADER της Αναπτυξιακής Δράμας► Εντάσσονται στο πρόγραμμα LEADER και οι 23 επιλαχούσες ιδιωτικές επιχειρήσεις

Τριπλασιάζεται η δημόσια

επιχορήγηση για το LEADER

της Αναπτυξιακής Δράμας

► Εντάσσονται στο πρόγραμμα LEADER και οι 23 επιλαχούσες ιδιωτικές επιχειρήσεις

► Γ. Παπαδόπουλος: «Είναι χρήματα που θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομική πανδημία

που βιώνει γενικότερα η αγορά»

► Χατζόπουλος: Συνολικά 99 ιδιωτικές επιχειρήσεις και 23 δημόσιου χαρακτήρα

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ με 50 εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο, ανακοίνωσαν και επίσημα χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός και ο υφυπουργός κ. Οικονόμου, με γνώμονα την επιχειρηματικότητα και την ενθάρρυνση των επενδύσεων στις αγροτικές περιοχές.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται το πράσινο φως στις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ), Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ να εντάξουν  στα τοπικά τους προγράμματα το σύνολο των θετικών αξιολογημένων ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους.

Τα τοπικά προγράμματα LEADER, χρηματοδοτούν επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, στη βάση ενός ολοκληρωμένου τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την ενίσχυσης της κοινωνικής τους συνοχής, την τόνωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και τη συνολικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου.

 

Παπαδόπουλος: «Ανάσα στην οικονομική πανδημία της αγοράς»

Δηλώσεις σχετικά με την ενίσχυση του LEADER σε τοπικό επίπεδο στην Π.Ε. Δράμας έκαναν χθες ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας και αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος.

Όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, «με την ανακοίνωση του Υπουργείου διασφαλίζονται τα 50 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο χώρας, για τους επιλαχόντες, όσον αφορά το πρόγραμμα LEADER. Για το Νομό Δράμας, είχαμε την αγώνα 23 επιλαχουσών εταιρειών, του ύψους των 3 εκατ. ευρώ συν την ιδία συμμετοχή».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «αντιλαμβανόμαστε όλοι, πόσο σημαντικό είναι, σήμερα που βρισκόμαστε σ’ αυτή την ευχάριστη θέση, να πούμε στους συντοπίτες μας ότι μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων και επεκτάσεις και βελτιώσεις στις επιχειρήσεις τους. Το ποσό που προστίθεται είναι 3 εκατ. συν την ιδία συμμετοχή και αγγίζουμε τα 5,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό για το Νομό Δράμας».

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό κ. Οικονόμου «που πήρε την ευθύνη και βρέθηκαν τα χρήματα», τονίζοντας ότι, «είναι χρήματα που θα δώσουν μια ανάσα στην οικονομική πανδημία που βιώνει γενικότερα η αγορά».

ANAPTYJIAKH

Μ. Χατζόπουλος: Στις 99 οι ιδιωτικές επιχειρήσεις

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας κ. Χατζόπουλος, επισήμανε ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι 20 από τις 23 επιλαχούσες επιχειρήσεις, «ενώ στο επόμενο διάστημα μετά από μια γραφειοκρατική διαδικασία, θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμβάσεων και στη συνέχεια θα πληρωθούν τα έργα τους».

Ο κ. Χατζόπουλος διευκρίνισε ότι «όλα πηγαίνουν καλά, παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά γενικότερα», τονίζοντας ότι «αυτή την περίοδο, καταφέραμε να εντάξουμε όλες τις επενδύσεις που αξιολογήθηκαν θετικά και είναι μεγάλη υπόθεση αυτό». Όπως είπε μάλιστα, «όπως και τις άλλες φορές ξεκινήσαμε με 6,5 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη συνολικό ποσό και ήδη σήμερα είμαστε στα 13 εκατ. ευρώ και αυτό συνεπάγεται προϋπολογισμό σε επίπεδο Νομού 20 εκατ. ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι μέσα σε μια τετραετία το πρόγραμμα LEADER θα υλοποιήσει έργα στο Νομό Δράμας συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά οριακά τα 20 εκατ. ευρώ και η επιδότηση που θα εισρεύσει στο Νομό ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Χατζόπουλος συμφώνησε με τη δήλωση του υφυπουργού κ. Οικονόμου ότι «το LEADER αποτελεί το μοναδικό τέτοιας κλίμακας πρόγραμμα που είναι οργανωμένο διαρθρωτικά από κάτω προς τα πάνω και το οποίο εδώ και 30 χρόνια στοχεύει στην αναγέννηση της ελληνικής υπαίθρου», και όπως είπε, «οι τοπικές κοινωνίες στη Δράμα έχουν μια εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα LEADER και παράγουμε ένα θετικό έργο».

Διευκρίνισε ακόμα ο ίδιος, ότι, «τα έργα αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν και το επόμενο διάστημα να έχουμε καλά νέα και εγκαίνια».

Όπως διευκρίνισε επίσης ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, «οι εταιρείες που είναι ενταγμένες στο ιδιωτικό σκέλος του LEADER στο Νομό Δράμας ανέρχονται στις 76 και 23 δημόσιου χαρακτήρα. Σ’ αυτές τις 76 που είναι ιδιωτικές, έχουμε χρήματα για να εντάξουμε ακόμα 23. Κάποιες από τις 23 έχουν κάποια προβλήματα – θα δούμε αν ενταχθούν  23 ή 22 – και άρα έχουμε χρήματα για 23 επιχειρήσεις. Ουσιαστικά θα πάμε σε 99 ιδιωτικές επιχειρήσεις».