Home > Πρώτο Θέμα > Β. Κωνσταντινίδου: «Οι δυο πρώτες δεκαετίες, 1900 – 1920, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την πόλη μας, ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά…»

Β. Κωνσταντινίδου: «Οι δυο πρώτες δεκαετίες, 1900 – 1920, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την πόλη μας, ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά…»

Η ιστορία της Δράμας στην έκθεση

που επιμελήθηκε η Ιστορικός

Τέχνης, Βίκυ Κωνσταντινίδου

Β. Κωνσταντινίδου: «Οι δυο πρώτες δεκαετίες, 1900 – 1920, είναι πάρα πολύ σημαντικές για την πόλη μας, ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά…»

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

 

Η τελετή εγκαινίων της έκθεσης για την Δράμα του περασμένου αιώνα, και συγκεκριμένα της περιόδου, 1900 – 1920, μέσα από το αρχείο της ΔΕΚΠΟΤΑ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένη Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου.

Την έκθεση, επιμελήθηκε η Ιστορικής Τέχνης, Βίκυ Κωνσταντινίδου, ενώ η διοργάνωση έγινε από τον Δήμο Δράμας, τη ΔΕΚΠΟΤΑ, και το Λύκειο ελληνίδων Δράμας.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα «Ελευθερία», ο θεατής έχει την δυνατότητα να διακρίνει και να θαυμάσει την αίγλη και την ομορφιά της Δράμας του περασμένου αιώνα, αποτυπωμένη σε φωτογραφίες εποχής. Παράλληλα, στην έκθεση υπάρχει και η πιο σύγχρονη ματιά, με τα ίδια αξιοθέατα και κτίρια της Δράμας, η οποία φανερώνει την εξέλιξη του αστικού τοπίου, δίνοντας την ευκαιρία στον θεατή να συγκρίνει αλλά και να διδαχθεί μέσα από την ιστορία και την ανάπτυξη με το πέρασμα του χρόνου.

DSC02424.JPG 1 (10)

Η Ιστορικός Τέχνης, Βίκυ Κωνσταντινίδου, η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, μίλησε στην εφημερίδα μας, για το αξιόλογο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει η ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι θα ακολουθήσουν και επόμενες παρουσιάσεις με την ιστορία της Δράμας.

«Αποφασίσαμε με την ΔΕΚΠΟΤΑ να ανοίξουμε το αρχείο της, το οποίο είναι τεράστιο και αφορά ουσιαστικά το διάστημα 100 χρόνων. Έτσι, αρχικά ασχοληθήκαμε με τις δυο πρώτες δεκαετίες, από το 1900 – 1920, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για την πόλη μας, ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά. Στην έκθεση, εκτίθενται κεντρικά σημεία της πόλης και σημαντικά κτίρια, κάποια από τα οποία υπήρχαν ήδη, ενώ άλλα κτίστηκαν εκείνη την εποχή».

DSC02424.JPG 1 (8)

Η συγκεκριμένη έκθεση, αποτελεί την δεύτερη συνεργασία της κα. Κωνσταντινίδου με την ΔΕΚΠΟΤΑ, καθώς η πρώτη αφορούσε στην έκθεση ζωγραφικής Ελλήνων και Βαλκάνιων καλλιτεχνών, όπου παρουσιάστηκαν πίνακες ζωγραφικής από το πλούσιο αρχείο της ΔΕΚΠΟΤΑ.

«Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την πόλη της Δράμας και να προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε την έκθεση στην οποία θα μπορούμε να μορφώσουμε, και να ενημερώσουμε τον κόσμο της Δράμας, αλλά και να τους δείξουμε, ποια ήταν η Δράμα. Το χαρακτηριστικό της έκθεσης, είναι ότι ακριβώς δίπλα από την φωτογραφία, αντιπαραθέτουμε την ίδια εικόνα με την σημερινή της μορφή, το 2017. Έτσι, ο θεατής εκτός από το να ενημερωθεί για την ιστορία της κάθε περιοχής και του κάθε κτιρίου, έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει την εξέλιξη μέσα από την ιστορία. Ταυτόχρονα, μπορεί να δει ο θεατής πως έχει επηρεάσει ο ανθρώπινος παράγοντας το αστικό τοπίο».

Στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσιάζεται και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποία αφορά μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

DSC02424.JPG 1 (14)

Οι μαθητές, έχουν την ευκαιρία μέσω μιας ειδικά διαμορφωμένης ξενάγησης να γνωρίσουν την Δράμα και την πλούσια ιστορία της. «Στο πλαίσιο της έκθεσης υπάρχει και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα πρωινά η έκθεση ανοίγει μόνο για τα σχολεία, όπου πραγματοποιούμε μια ξενάγηση η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη για τα παιδιά. Σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, ετοιμάσαμε μια πάνινη τσάντα με μια στάμπα, την οποία διαθέτουμε στη συνέχεια στα παιδιά.  Αρχικά, αναλύουμε στους μαθητές κάποιες βασικές αρχές της οικολογίας, αφορμώμενοι από το αστικό τοπίο που έχει επηρεαστεί. Στο τέλος, της ξενάγησης πραγματοποιούμε ένα παιχνίδι με τις τσάντες, τις οποίες έπειτα τα παιδιά τις κρατάνε με απώτερο σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους, αντί να χρησιμοποιούν πλαστικές», υποστήριξε μεταξύ άλλων η Κωνσταντινίδου.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκθεση, λειτουργεί καθημερινά έως και τις 9 Μαρτίου, οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα – Παρασκευή: 19.00-22.00 μ.μ., Σάββατο – Κυριακή: 11.00-14.00 μ.μ. και 19.00-22.00 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *