Home > Νέα > Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων – Στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη

στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου

 

Η Εταιρεία Τέχνης «Ars Aeterna» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, παρουσιάζουν την τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιουλίου στις 21.30, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Ο Άκης Σακελλαρίου στο ρόλο του Διόνυσου, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Πενθέα και η Ιωάννα Παππά στο ρόλο του Τειρεσία, επικεφαλής ενός πολυπληθούς θιάσου εξαιρετικών ηθοποιών, σε μια παράσταση που κυριαρχεί το πάθος, η σύγκρουση, η τελετουργία, οδηγούμενα από την πρωτότυπη μουσική των ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC.

Στις Βάκχες, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι Βάκχες γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση       

Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του, τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις -Τιμωρία- Κάθαρση. Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων, συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.

Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

Ταυτότητα Παράστασης: Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη, Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Μινέτου, Μουσική σύνθεση – διδασκαλία: ΘΡΑΞ-PUNKS, Επιμέλεια κίνησης: Ανδρονίκη Μαραθάκη, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης, Νίκος Μαθιουδάκης, Ν. Κοντούρη, Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή, Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος, Artwork: Ιφιγένεια Βασιλείου, Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα, Επιστημονική σύμβουλος: Κατερίνα Διακουμοπούλου, Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης, Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού.

Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αγγελιοφόρος), Χορός (αλφαβητικά): Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 18 € Γενική Είσοδος, 15 € Μαθητικό -Φοιτητικό –Άνω των 65 ετών – Ανέργων – ΑμεΑ – Πολυτέκνων, ενώ η προπώληση γίνεται στο viva.gr.

Πληροφορίες:

– ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)

– Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.