Home > νέα > Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας-Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Ζαΐμη στον «Πρωινό Τύπο»

Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων και παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας-Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Ζαΐμη στον «Πρωινό Τύπο»

Επιστημονική Ημερίδα την Παρασκευή 4 Ιουνίου

Βιώσιμη διαχείριση υδάτινων

πόρων και παρόχθιων περιοχών

του Δήμου Δράμας

Δηλώσεις του επιστημονικά υπεύθυνου κ. Ζαΐμη στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΜΕΡΙΔΑ, για το έργο της παρακολούθησης και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας, πραγματοποιεί η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Γεωμορφολογίας, Εδαφολογίας και Παρόχθιων περιοχών (GERi Lab) και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).

Η ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, την Παρασκευή 4 Ιουνίου και ώρα 09.00. (Ο σύνδεσμος αναγράφεται στο τέλος του κειμένου, για όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν).

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον υποέργο των Δράσεων του συνολικού έργου: «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας», το οποίο εκτελείται στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος περιόδου 2014-2020 ΕΣΠΑ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για το υποέργο της βιώσιμη διαχείρισης υδάτινων πόρων και παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο», ο επιστημονικός υπεύθυνος, Διευθυντής του εργαστηρίου GERi Lab, Αν. Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect, Επίκουρος καθηγητής του ΔΙΠΑΕ Ζαΐμης Γεώργιος.

Paroxthies (1)

Από τις εργασίες για τη μελέτη των παρόχθιων περιοχών του Δήμου Δράμας.

Όπως μας ενημερώνει, «το ερευνητικό αντικείμενο του υποέργου ήταν η καταγραφή των παρόχθιων περιοχών της πόλης της Δράμας με επιτόπιες επισκέψεις και τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ), καθώς  και με την επακόλουθη αξιολόγηση των αστικών ρεμάτων και των παρόχθιων περιοχών χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα  οπτικά πρωτόκολλα. Επίσης εκτιμήθηκε η ποιότητα και η ποσότητα του νερού των αστικών ρεμάτων της πόλης της Δράμας. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των παρόχθιων περιοχών και τα υδρολογικά δεδομένα, έγινε η συγγραφή μελέτης που προτείνει λύσεις για τη καλύτερη συντήρηση αλλά και αξιοποίηση των παρόχθιων περιοχών, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Δράμας».

Όπως τέλος σημειώνει ο ίδιος, «περιβαλλοντικά-φιλικές λύσεις μπορούν να αναβαθμίσουν βιώσιμα, τις οικολογικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι παρόχθιες περιοχές του Δήμου Δράμας». Περισσότερα στοιχεία στη διάρκεια της Ημερίδας.

Το εργαστήριο GERi Lab και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect 

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, το εργαστήριο GERi Lab και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με στόχο να συμπράξουν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με Εθνικούς και Περιφερειακούς φορείς, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα πλαίσιο κοινής στρατηγικής για τη προστασία και τη διατήρηση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυστημάτων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και  την αξιοποίηση του Οικοτουρισμού σε αυτά.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν κυρίως τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου υποέργου καθώς και οι δράσεις των υπόλοιπων υποέργων της «Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας». Επιπλέον θα παρουσιαστούν και τρέχοντα προγράμματα που υλοποιούν ή συμμετέχουν το εργαστήριο GERi Lab και η Έδρα UNESCO Con-E-Ect με σκοπό την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Συμμετοχή

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν την ημερίδα μπορούν να συνδεθούν με τον παρακάτω σύνδεσμο: https://zoom.us/j/94719149969

Για την εγγραφή στην ημερίδα ο σύνδεσμος είναι: https://docs.google.com/forms/d/1imOVL6CJsAYFYyTrnHrqFjXLVm4nt1jJhMo8DM8RbsM/viewform?edit_requested=true