Η τοποθέτηση της κας Π. Αποστολίδη στα εγκαίνια του Κολυμβητηρίου
«Βουνό από διαδικασίες
και ανελέητη γραφειοκρατία για να δοθεί η άδεια»
► Πέντε χρόνια για να χρειαστεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού
► Ο οραματιστής Κ. Αποστολίδης και η βελόνα της πυξίδας που δεν κουνήθηκε!
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου το Σάββατο 31 Μαΐου, αποτέλεσαν για τη Δράμα και την τοπική κοινωνία, μια πραγματικά ιστορική στιγμή. Χάρις στις άοκνες προσπάθειες του αείμνηστου προέδρου της εταιρείας Raycap Κώστα Αποστολίδη, σήμερα η Δράμα έχει ένα μοντέρνο, σύγχρονο και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, Κολυμβητήριο.
Μέσα από μια λιτή τελετή εγκαινίων, παραδόθηκε και επίσημα πλέον στους Δραμινούς.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, η σύζυγος του Κώστα Αποστολίδη, κα. Πέννυ Αποστολίδη, αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό, όπως και στον ίδιο τον άνθρωπο και τις προσπάθειες που έκανε μέχρι αυτό το έργο να μπει στην τελευταία διαδικασία της κατασκευής του.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε μάλιστα, όταν η ίδια μίλησε για «ένα βουνό από διαδικασίες και ανελέητη γραφειοκρατία» καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έδιναν την απαραίτητα άδεια καθώς ήταν «πολύ κοντά στο δάσος». Όπως είπε μάλιστα, χρειάστηκε να φτάσουν μέχρι τον πρωθυπουργό και να περάσει από ειδική διάταξη, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο να δοθεί η απαραίτητη άδεια και να ξεκινήσει η κατασκευή του.
Αρχικά, η κα. Αποστολίδη ευχαρίστησε «όλη τη Δράμα που αγκαλιάσατε με τόση αγάπη αυτό το έργο, γιατί το είχε αγκαλιάσει με ιδιαίτερη στοργή και αγάπη ο Κώστας Αποστολίδης».
Αναφερόμενη στο ιστορικό, είπε ότι «το 2017 ο πρόεδρος του Κολυμβητικού Ομίλου Δράμας κ. Μπανιώτης, ζήτησε από τη Raycap και τον Κώστα Αποστολίδη μια συστατική επιστολή, ως υποστηρικτικό έγγραφο που θα έκανε προς το Ίδρυμα Νιάρχος για μια δωρεά για επισκευή του Κολυμβητηρίου».
Όπως είπε «το Κολυμβητήριο τότε ήταν ακατάλληλο και έπρεπε να κλείσει». Συνεχίζοντας, έδωσε ορισμένα στοιχεία όπως ότι, «το 2017 αθλούνταν περίπου 1.000 παιδιά και 450 ενήλικες. Η Δράμα, με 40.000 κατοίκους και 110 αθλητές ηλικίας 9 – 12 ετών, συμμετείχε στο 40% των αθλητών αυτής της προαγωνιστικής κατηγορίας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονία – Θράκης, η οποία είχε την Καβάλα με 70.000 κατοίκους με νέο και μεγαλύτερο Κολυμβητήριο, η Αλεξανδρούπολη με 73.000 κατοίκους και αυτή με νέο και μεγαλύτερο Κολυμβητήριο».
Σημείωσε η κα. Αποστολίδη, ότι «αυτό που συγκίνησε τον Κώστα, ήταν ο μεγάλος αριθμός ενηλίκων πάσης φυσικής κατάστασης που αγαπούσαν το Κολυμβητήριο. Για να στηρίξει αυτή την αίτηση και για να της δώσει μεγαλύτερες ελπίδες για να γίνει δεκτή από το Ίδρυμα Νιάρχος, ο Κ. Αποστολίδης δεσμεύτηκε να αναλάβει το 20% του κόστους κατασκευής ενός καινούριου Κολυμβητηρίου. Τελικά το Κολυμβητήριο έκλεισε, το Ίδρυμα Νιάρχος δεν ενδιαφέρθηκε και αποφάσισε ο Κ. Αποστολίδης να αναλάβει όλο το έργο. Και το ανέλαβε με την χαρακτηριστική επιμονή του, την αποτελεσματικότητά του και την προσωπική του εμπλοκή σε όλα τα προβλήματα».
«Ανελέητη γραφειοκρατία…»
Αναφερόμενη στα προβλήματα που συνάντησε, σημείωσε ότι το νέο πατάει στην ίδια λειτουργία του παλιού… «κι όμως, βρήκε μπροστά του ένα βουνό από διαδικασίες και μια ανελέητη γραφειοκρατία. Η τότε διοίκηση της Περιφέρειας, αρνήθηκε να δώσει έγκριση για την αδειοδότηση. Ο λόγος, ότι ήταν κοντά στο δάσος…»
Επισήμανε στη συνέχεια ότι, «ακολούθησαν επίμονες παραστάσεις από τη Raycap, από το Δήμο, από τον Κολυμβητικό Όμιλο σε όλα τα πολιτικά και διοικητικά επίπεδα και φτάσαμε μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού. Η λύση που δόθηκε ήταν να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση, την οποία εισηγήθηκε στη Βουλή ο πρώην βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και έτσι δόθηκε η άδεια. Από το 2017, το έργο ξεμπλόκαρε το 2022. Πήρε πέντε χρόνια αυτό. Κατεδαφίστηκε το παλιό και παραδόθηκε το νέο κολυμβητήριο τον Νοέμβριο του 2024, σε δύο χρόνια, τόσο γρήγορα».
Ένα σύγχρονο Κολυμβητήριο
Σχετικά με το νέο κολυμβητήριο, η κυρία Αποστολίδη είπε ότι «έχει τα καλύτερα υλικά και τα τελειότερα συστήματα. Ήταν απαίτηση του Κώστα Αποστολίδη η διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ενεργειακής απόδοσης των δομικών στοιχείων και των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, ώστε να είναι η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και να είναι όσο πιο χαμηλό το κόστος λειτουργίας».
Επίσης, σχετικά με σκέψεις που υπήρξαν για να δημιουργηθεί κολυμβητήριο σε άλλο σημείο, η κα. Αποστολίδη ανέφερε: «Για τη Raycap και τον Κώστα Αποστολίδη η βελόνα της πυξίδας δεν κουνήθηκε καθόλου. Εδώ σε αυτό το μαγικό μέρος, στη θέση του παλιού κολυμβητηρίου, μέσα στον ιστό της πόλης. Η απόσταση από το κέντρο της μέχρι εδώ με τα πόδια είναι 15 λεπτά. Εδώ είναι η οργανική θέση ενός δημοτικού κολυμβητηρίου, το οποίο καλλιεργεί παραπάνω από κάτι αθλητικό, βελτιώνει την καθημερινότητα του κάθε πολίτη της Δράμας. Εδώ θα γαλουχηθεί η κουλτούρα της κολύμβησης και μακάρι να αποκτήσει η Δράμα το άλλο, το μεγάλο κολυμβητήριο».
Επίμονος οραματιστής
Η κυρία Αποστολίδη χαρακτήρισε τον αείμνηστο σύζυγό της ως «επίμονο οραματιστή» και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ χαρούμενος και περήφανος ο Κώστας σήμερα. Όχι για το δημιούργημά του. Δεν τον ενδιέφεραν τα προσωπικά κατορθώματα. Δεν τον ενδιέφερε να φαίνεται. Δεν μιλούσε ποτέ με τη λέξη εγώ. Αλλά γιατί συνήργησαν για αυτό εδώ το έργο όλοι. Ο Δήμος, οι σύλλογοι, οι βουλευτές. Οι πάντες. Και η πόλη ακόμη στον βαθμό τον οποίον μπορούσε, συνέβαλε να γίνει αυτό το έργο. Αυτό το έργο υλοποιήθηκε με πολλή χαρά, με πάθος και με αξιοσύνη. Την οφείλουμε και στους μελετητές και στους κατασκευαστές και στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου».
Όπως είπε, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της, «αυτό που πρέπει να πάρουμε από αυτή την εκδήλωση, είναι αυτό που πάντα επεδίωκε ο Κώστας, που είναι το κοινό όραμα και η συντεταγμένη προσπάθεια. Όχι το τι έκανε αυτός ή τη δώρισε αυτός. Η χαρά του ήταν να συμμετέχει στη βελτίωση της πόλης. Οπότε πίστευε ότι αυτό δημιουργούσε μια εκθετική δυναμική για κάθε τομέα της πόλης. Να θυμηθώ και πάλι τα λόγια του Κώστα: Έτσι μπορεί η πόλη να απογειωθεί».