Ξεχωριστή βαρύτητα σε παραμεθόριες
περιοχές όπως η Δράμα από το νομοσχέδιο
ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
Στην Επιτροπή συμμετέχει ο βουλευτής Δράμας Δ. Κυριαζίδης
ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ Επιτροπή της Βουλής, στην οποία μετέχει και ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Κυριαζίδη, μέσα από το νομοσχέδιο αυτό, δίνεται ξεχωριστή βαρύτητα στις παραμεθόριες περιοχές και σε Νομούς, όπως και τη Δράμα.
Όπως αναφέρει, δημιουργούνται 3 νέα καθεστώτα (α. καθεστώς «Σύγχρονες τεχνολογίες», β. «Καθεστώς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» και γ. «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης»), ενώ συγχωνεύονται 2 υφιστάμενα καθεστώτα, ήτοι το καθεστώς «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», και το καθεστώς «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία» μετατρέπονται σε καθεστώς «Σύγχρονες Τεχνολογίες».
Επιπλέον, θεσπίζονται νέα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης σε συγκεκριμένα καθεστώτα, δηλαδή της «ταχείας αδειοδότησης», για τα καθεστώτα «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεγάλες Επενδύσεις».
Προβλέπεται καθορισμός ανώτατου συνολικού ποσού ενισχύσεων ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο έως του ποσού των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις και έως του ποσού των πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 του Γ.Α.Κ.
Υπάρχει πρόβλεψη ως ελαχίστου ύψους επενδυτικών σχεδίων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς ενίσχυσης «Καθεστώς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Πιστοποίηση κατόπιν τακτικού ελέγχου, μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, της υλοποίησης και του ποσοστού 25% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης.
Δυνατότητα εξέτασης αιτημάτων τροποποίησης και κατά το στάδιο της πιστοποίησης του 25% της επένδυσης.
Πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής, κατ’ έτος, στο ένα δεύτερο (1/2) του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, σε περίπτωση πιστοποίησης υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Πρόβλεψη συγκεκριμένων χρονικών περιόδων προκήρυξης εκάστου καθεστώτος, ήτοι το Α’ και Γ’ τρίμηνο κάθε έτους. Η εν λόγω πρόβλεψη θα είναι εφαρμοστέα από 1/1/2026.
Προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων (σε όλα τα επιμέρους Καθεστώτα Ενίσχυσης, πλην του Καθεστώτος «Σύγχρονες τεχνολογίες»), των δαπανών για διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.
Πρόβλεψη για επιστροφή ενίσχυσης προσαυξημένης κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), κατόπιν ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής, στην περίπτωση υποβολής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή αποσιώπησης στοιχείων, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο παρόν, ή θα οδηγούσε στο να υπαχθεί με όρους διαφορετικούς ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσης.
Κατανομή των ποσών μεταξύ των αρμόδιων φορέων υποδοχής με γνώμονα τη δίκαιη και αναλογική κατανομή τους κατά Περιφέρεια με στόχο τη μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.
Πρόβλεψη, σε όλα τα καθεστώτα, για χορήγηση και επιχορήγησης στις μεσαίες επιχειρήσεις.