Home > Πρώτο Θέμα >  Ξεκινάει η διαδικασία της μελέτης από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου για το ποδηλατικό μονοπάτι  Eurovelo13- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου

 Ξεκινάει η διαδικασία της μελέτης από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου για το ποδηλατικό μονοπάτι  Eurovelo13- Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου

 Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου

 Ξεκινάει η διαδικασία της μελέτης

από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου για

το ποδηλατικό μονοπάτι  Eurovelo13

 Ιφόγλου: Μια ήπια μορφή ορεινού εναλλακτικού τουρισμού με προστιθέμενη αξία στην περιοχή

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά, που μια ποδηλατική διαδρομή και μάλιστα εξ ολοκλήρου, χαρακτηρίζεται και αναγνωρίζεται ως πολιτιστική. Και αυτή είναι η γραμμή Eurovelo13. Και το σημαντικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι μέρος της διαδρομής αυτής περνάει από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, το Κ. Νευροκόπι.

Η γραμμή Eurovelo13, μια πολιτιστική ποδηλατική διαδρομή, ή αλλιώς «Σιδηρούν Παραπέτασμα», πιστοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία Πολιτιστικών Διαδρομών (ΔΜΣ) του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έναν οργανισμό που επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των Διαδρομών για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, με ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές που έχουν συμβολική σημασία για την ευρωπαϊκή ενότητα, ιστορία, πολιτισμό και αξίες, καθώς και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών.

Η διαδρομή Eurovelo 13 EV13 (10.400 χλμ.) ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα σε δύο τμήματα: από τον Προμαχώνα Σερρών έως την Εξοχή Δράμας μέσω του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και από τον Κυπρίνο έως τις Καστανιές Έβρου, κατά μήκος του Άρδα ποταμού. Διερχόμενη σε ελληνικό έδαφος, διασχίζει τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

H διαδρομή ονομάζεται και «Το Σιδηρούν Παραπέτασμα» και αποτελεί μια εφαπτόμενη διαδρομή στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Διασχίζοντάς την οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν περιοχές και σημεία ενδιαφέροντος που σχετίζονται με την ιστορία της Ευρώπης την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

Ο ρόλος του Δήμου Κ. Νευροκοπίου

Όπως αναφέρουμε παραπάνω, μέρος της διαδρομής, περνάει και από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, πράγμα που σημαίνει ότι, μαζί με άλλα μονοπάτια, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου εντάσσεται πλέον σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού, πράγμα αρκετά σημαντικό για την περιοχή, αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την γενικότερη ανάδειξη της περιοχής.

Αυτή την ώρα, με απόφασή του, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου αποφάσισε τη δέσμευση ενός ποσού 16.170,84 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη της πολιτιστικής διαδρομής Eurovelo13, η οποία περικλείεται στα όρια του Δήμου.

Η διαδρομή στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιφόγλου, οποίος σημειώνει αρχικά ότι, «προς το παρόν ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου ετοιμάζεται να αναθέσει την υλοποίηση μιας μελέτης ποδηλατικών προδιαγραφών και δεν είναι τίποτα παραπάνω».

Διευκρινίζει όμως ο ίδιος, ότι, «η μελέτη αυτή θα εφαρμοστεί στο τμήμα της πολιτιστικής ποδηλατικής διαδρομής Eurovelo13 που περνάει από τα όρια του Δήμου μας. Από αυτή τη μελέτη, θα προκύψουν οι ανάγκες που πρέπει εμείς να εφαρμόσουμε, ώστε το τμήμα αυτό να έχει όλες τις προδιαγραφές και να πάρει την πιστοποίηση που πρέπει, ως πιστοποιημένο ευρωπαϊκό ποδηλατικό μονοπάτι».

Και αυτό βέβαια με την έννοια ότι το μονοπάτι αυτό θα πρέπει να προσφέρει την ανάλογη ασφάλεια και την απαραίτητη υποδομή για την ασφάλεια των ποδηλατών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στον «Π.Τ.» πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Ιφόγλου, «είναι μια καλή ευκαιρία να τονίσουμε ότι, μόνο δύο ευρωπαϊκά ποδηλατικά μονοπάτια περνάνε από την Ελλάδα και του Νευροκοπίου είναι ένα από αυτά».

Ερωτώμενος για το ποια είναι η διαδρομή που διασχίζει εξηγεί: «Το μονοπάτι αυτό μπαίνει από τον Προμαχώνα και βγαίνει στην Εξοχή. Πρόκειται για μία πολύ ωραία και όμορφη ορεινή διαδρομή απ’ όπου θα περνούν οι ποδηλάτες και αυτό θα αποτελέσει μια προστιθέμενη αξία για την περιοχή μας».

Όσον αφορά τη διαδρομή, η είσοδος  γίνεται από τον Προμαχώνα και από εκεί στο Δήμο Σιντικής, από εκεί στο Άγγιστρο προς Καρυδοχώρι, από εκεί διασχίζουν τα σύνορα των δύο Δήμων και βγαίνουν στο Κατάφυτο και από εκεί Κατάφυτο – Δασωτό – Νευροκόπι – Εξοχή και μπαίνουν στη Βουλγαρία.

Όπως διευκρινίζει επίσης ο κ. Ιφόγλου, «από εκεί παράλληλα με τα σύνορα των δύο χωρών, μπαίνουν κάποια στιγμή στον Έβρο στην περιοχή του Άρδα και βγαίνει Τουρκία μέχρι τον Εύξεινο Πόντο και εκεί καταλήγει».

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, αυτό το μονοπάτι είναι ήδη χαραγμένο, έχει σχεδιαστεί. Ξεκινάει από την Φινλανδία και καταλήγει στην Τουρκία. Αυτή την στιγμή, στον Ευρωπαϊκό Ποδηλατικό χάρτη, με όλες αυτές τις διαδρομές, το κάθε τμήμα του χαρακτηρίζεται με τέσσερις τρόπους. Για παράδειγμα, το τμήμα του Κ. Νευροκοπίου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι είναι υπό κατασκευή. Και όπως λέει ο κ. Ιφόγλου, «αυτή τη στιγμή είμαστε στις απαραίτητες πρώτες ενέργειες και όταν αυτές ολοκληρωθούν, τότε θα ανεβούμε κατηγορία για παράδειγμα αρχικά στην πορτοκαλί σήμανση».

Αν αυτή την ώρα λοιπόν, ένα μέρος του ποδηλατικού μονοπατιού παράδειγμα στη Γερμανία ή σε άλλο σημείο, έχει πάρει την πράσινη σήμανση, είναι δηλαδή έτοιμο, τότε ο ποδηλάτης μπορεί να το διασχίσει οποιαδήποτε στιγμή.

Μορφή εναλλακτικού τουρισμού

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι, όταν το μονοπάτι είναι έτοιμο, θα μπορεί αυτό να γίνει γνωστό και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το επισκέπτονται και να διασχίζουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους και μάλιστα αυτό θα μπορεί να γίνεται γνωστό μέσω τουριστικών πρακτόρων που θα φέρουν επισκέπτες στην περιοχή.

Καταλήγοντας  ο κ. Ιφόγλου, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια ήπια μορφή τουρισμού. Βέβαια, ο ποδηλάτης θα επισκεφτεί την περιοχή, θα αφήσει τα χρήματά του, αν και όχι με την συνήθη μορφή που αφήνουν οι τουρίστες στα νησιά, όμως είναι και αυτό μια μορφή τουρισμού».