Home > Εκδηλώσεις > Ξεκινάει ο Πολιτιστικός Μάιος στο Καλαμπάκι «Ιχνηλάτης της Μνήμης»- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ξεκινάει ο Πολιτιστικός Μάιος στο Καλαμπάκι «Ιχνηλάτης της Μνήμης»- Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από 6 Μαΐου έως 10 Ιουνίου

Ξεκινάει ο Πολιτιστικός Μάιος

στο Καλαμπάκι

«Ιχνηλάτης της Μνήμης»

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Μαΐου έως και 10 Ιουνίου 2023, πραγματοποιούνται στο Καλαμπάκι του Δήμο Δοξάτου, σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Μαΐου με κεντρικό τίτλο: «Ιχνηλάτης της Μνήμης».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις για διάφορα θέματα και άλλα. Τον «Πολιτιστικό Μάιο» διοργανώνει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ, το Δήμο Δοξάτου, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου και τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου.

«Ιχνηλάτες της Μνήμης»

Οι φετινές εκδηλώσεις έχουν κεντρικό τίτλο «Ιχνηλάτες της Μνήμης» και αφορούν τη συλλογική μνήμη που αφήνει πάντα τα δικά της σημάδια για να την ακολουθήσεις. «Σουμάδια» τα έλεγαν οι πρόσφυγες, ατελείωτα όπως η ίδια.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, «Η ατομική μας μνήμη δικαιώνεται μόνο όταν γίνεται μέρος της κοινωνικής, αφηγείται την ιστορία καταγράφοντας την εμπειρία των γεγονότων. Αποτελείται από τα κεντίδια που αφήνουν ίχνη. Το μόνο που ζητούν τα παλιά πατήματα είναι να τ’ ακολουθήσουμε. Ως ιχνηλάτες μνήμης.

Ψάχνοντας τα χνάρια. Τα λόγια, τα έργα, τις αναμνήσεις, τα παραμύθια, τις ιστορίες. Τα παλιά, αυτά που πάνε γενιές πίσω. Τα πρόσφατα που δυσκολευόμαστε να τα δούμε γιατί ακόμα είναι νωπά. Όμως τα πατήματα είναι βαθιά και πάνε μακριά. Ξεκινούν από το χθες για μας οδηγήσουν στο αύριο. Μέχρι εκεί που μπορούμε να φτάσουμε, ως εκεί που ο πολιτισμός μας πάει».

Ο Σύλλογος, καλεί τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν ένα ακόμα ταξίδι συλλογικής μνήμης, «να πατήσουμε στα αχνά και τα νωπά χνάρια, να αναζητήσουμε τα ίχνη που αφηγούνται ιστορία και δημιουργούν γνώση».

Οι εκδηλώσεις

Ο Πολιτιστικός Μάιος, ανοίγει τις εκδηλώσεις του στις 8 το βράδυ του Σαββάτου με τα εγκαίνια της έκθεσης του Τμήματος Καλών Τεχνών. Έκθεση έργων ζωγραφικής από τα παιδικά τμήματα με την επιμέλεια του Κώστα Ζαμπίδη, έργων ντε κουπάζ από το τμήμα ενηλίκων με την επιμέλεια της Αθανασίας Σκορδά και έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένης στα χορευτικά τμήματα του ΜΠΣΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα που επιμελήθηκε ο Γιώργος Μαγκριώτης. Η έκθεση στεγάζεται στην πλατεία στο κατάστημα της πρώην «Εμπορικής» και η διάρκεια της θα είναι έως το τέλος των εκδηλώσεων.

Την Κυριακή 7 Μαΐου στις 11.00 στην κεντρική πλατεία Καλαμπακίου(αν ο καιρός δεν το

επιτρέπει θα γίνει στο χώρο του ΜΠΣΚ): Τουρνουά σκάκι με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων σκακιστών με συνδιοργανωτές το Σκακιστικό Όμιλο Δράμας και την Ένωση Σκακιστών Δράμας.

Την ίδια μέρα στις 18.00 στην αίθουσα χορού του Συλλόγου: Εσπερίδα αφιερωμένη στο βίο και το έργο του Γιώργου Βιζυηνού. Εισηγητές οι: Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή, Αθανάσιος Μουσόπουλος, Πολύνα Μπανά και Κυράνθη Στράντζαλη. Θα πλαισιώσει το 15ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας «Γεώργιος Βιζυηνός» που θα παρουσιάσει δραματοποίηση διηγημάτων.

Το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Μαΐου στις 20.00 στην κεντρική πλατεία «Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών» με παιδικά χορευτικά τμήματα από την ευρύτερη περιοχή. Την επιμέλεια της παρουσίασης έχει η Βαρβάρα Παρασκευά.

Διήμερες εκδηλώσεις εορτής Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, στην κεντρική πλατεία. Την πρώτη μέρα θα παρουσιαστεί χορευτικό οδοιπορικό στη Θράκη και τη Μακεδονία και τη δεύτερη στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Το Σάββατο 27 Μαΐου στις 20.00 στην κεντρική πλατεία: «Φεστιβάλ Γεύσεων, γεύσεις οίνου». Οι Σύλλογοι μαγειρεύουν και παρουσιάζουν τις γεύσεις του τόπου τους. Χρησιμοποιούν επιλεγμένα κρασιά για την παρασκευή τους ή συνοδεύουν με αυτά. Η εκδήλωση πλαισιώνεται με τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων που συμμετέχουν.

Κυριακή 28 Μαΐου στις 20.00 στην κεντρική πλατεία: «Διαγωνισμός γεύσης» με τη συμμετοχή των γονέων των παιδικών τμημάτων παραδοσιακού χορού και του Δ.Ι.Ε.Κ. Δράμας.

Σάββατο 3 Ιουνίου στις 21.00 στην κεντρική πλατεία: Μουσική παράσταση με το τμήμα μουσικής του ΜΠΣΚ.

Κυριακή 4 Ιουνίου στις 10.00: Ποδηλατικός γύρος.

Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Ιουνίου το απόγευμα στην κεντρική πλατεία: «Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου». Την πρώτη μέρα θα γίνει ανάγνωση παραμυθιών και διαγωνισμός ζωγραφικής για τα παιδιά με τον ζωγράφο Κώστα Ζαμπίδη και την δεύτερη μέρα η μικρή θεατρική ομάδα του ΜΠΣΚ θα παρουσιάσει τη θεατρική παράσταση «Ντενεκεδούπολη».

Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 20.00 στην αίθουσα χορού του Συλλόγου: Παρουσίαση του βιβλίου της Πολύνας Μπανά, «Μικρές Ρωγμές».

Το «κλασσικό» DISCO PARTY για μικρούς και μεγάλους στο πανηγυρικό κλείσιμο των εκδηλώσεων θα γίνει στην κεντρική πλατεία την τελευταία.