Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησαν από χθες εκ νέου τα συσσίτια της Μητρόπολης Δράμας

Ξεκίνησαν από χθες εκ νέου τα συσσίτια της Μητρόπολης Δράμας

Στον «Χριστοδούλειο Οίκο» δίπλα στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας

Ξεκίνησαν από χθες

εκ νέου τα συσσίτια

της Μητρόπολης Δράμας

Δηλώσεις του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας, επαναλειτούργησαν από χθες Τρίτη 2 Μαΐου, τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

Όπως είναι γνωστό, τα συσσίτια είχαν διακοπεί το 2020 με τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και από τότε ξεκίνησαν και  πάλι από χθες. Από αυτά, θα σιτιστούν 54 άτομα, με στόχο να αυξηθούν στη συνέχεια.

Τα συσσίτια θα γίνονται στον «Χριστοδούλειο Οίκο των του Χριστού Πενήτων», δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Στην τελετή του Αγιασμού, εκτός από τον Ιερό Κλήρο, παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, οι αρχές του τόπου και εκπρόσωποι από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον Στρατό.

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, υπενθύμισε αρχικά ότι τα συσσίτια προς τους συμπολίτες μας είχαν ξεκινήσει παλαιότερα «στα χρόνια του μακαριστού Παύλου,  λόγω όμως του κορωνοϊού υπήρξε η διακοπή τους. Σήμερα επανερχόμαστε με τη λειτουργία του συσσιτίου».

Όπως εξήγησε ο σεβασμιότατος Δράμας, «είναι μια φιλανθρωπική πράξη των ενοριών της Δράμας, οι οποίες θέλουν μ’ αυτό τον τρόπο, να εφαρμόσουν τα λόγια του Αποστόλου, που λέει να μην ξεχνάμε ποτέ τους άλλους ανθρώπους και να τους ευεργετούμε, όταν βρίσκονται σε ανάγκη και τους λείπουν κάποια βασικά πράγματα για να συντηρηθούν στη ζωή τους».

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, σημείωσε ότι «είμαστε τυχεροί εδώ στη Δράμα, διότι έχουμε ένα πολύ ωραίο κτίριο, μοναδικό θα έλεγα, το οποίο έγινε επί μακαριστού Παύλου και είναι εις μνημόσυνο του η σημερινή λειτουργία, και με την επιχορήγηση του Ιδρύματος Νιάρχος».

Όπως εξήγησε ο σεβασμιότατος, «εδώ καθημερινά εθελόντριες κυρίες θα μαγειρεύουν για τους εμπερίστατους, για τους φτωχούς. Σε κάποια χωριά έχουμε προβλέψει να τα πηγαίνουμε εμείς ώστε να μην έρχονται στη Δράμα. Όσοι βρίσκονται στη Δράμα, θα έρχονται από τις 12.00 και μετά, για να παραλαμβάνουν το πακέτο τους. Το φαγητό θα μαγειρεύεται αυθημερόν, ενώ το συσσίτιο χρηματοδοτείται από τις ενορίες και τη Μητρόπολη και ελπίζουμε ακόμα ότι ο κόσμος θα συγκινηθεί από την προσπάθεια αυτή και θα θελήσει να προσφέρει κάποια γεύματα, στη μνήμη δικών τους ανθρώπων για τη λειτουργία της Φιλοπτώχου».

Ο ίδιος, σημείωσε ότι «θα υπάρχει διαφάνεια για όλα αυτά, για το τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από το συσσίτιο, όλα θα είναι καταγεγραμμένα, όπως και οι δωρητές και θα τους ευχαριστούμε σε τακτά διαστήματα».

Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος του συσσιτίου πάτερ Φίλιππος, σημειώνει ότι «με την ευχή του σεβασμιότατου, έχω αναλάβει το έργο αυτό, το οποίο επανέρχεται με τη βοήθεια των Ενοριών και με τη βοήθεια των εθελοντριών».

Ο πάτερ Φίλιππος, εξηγεί ότι «κάθε Ενορία εβδομαδιαίως θα αναλαμβάνει να τροφοδοτεί με τρόφιμα και το φαγητό θα δίνεται 12.30 με 13.00 το μεσημέρι».

Αναφερόμενος στο ξεκίνημα και την προσπάθεια επαναλειτουργίας, ο πάτερ Φίλιππος σημειώνει ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα με το εκ νέου ξεκίνημα, ενώ «οι εθελόντριες γυναίκες είναι οι ίδιες που ασχολούνταν και παλαιότερα». Τονίζει επίσης ότι, για να επαναλειτουργήσει το κτίριο και φυσικά η κουζίνα, υπήρξε πλήρης καθαριότητα ενώ έγιναν και οι απαραίτητοι έλεγχοι από το  Υγειονομικό και δόθηκε και η κατάλληλη άδεια «ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και να καθημερινά να μαγειρεύουμε ένα πιάτο φαγητό για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, επαίνεσε «την πρωτοβουλία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου και των συνεργατών του, για την προσπάθεια που γίνεται να βρουν ένα πιάτο φαγητό 54 συμπολίτες μας που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Ευχόμαστε να μην αυξηθεί αυτός ο αριθμός, αλλά από τα δεδομένα που υπάρχουν στην κοινωνία μας ενδεχομένως αυτό να συμβεί».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπαεμμανουήλ, «ο Χριστοδούλειος Οίκος είναι ο χώρος που στεγάζει αυτή την πρωτοβουλία και εμείς μέσω των υπηρεσιών και των δυνατοτήτων μας, έχουμε σταθεί αρωγοί και συμπαραστάτες και παρακινούμε όλους τους ανθρώπους που εθελοντικά θέλουν να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας να το κάνουν γιατί πραγματικά είναι ένα έργο αυτό της ελεημοσύνης, που ο Θεός το ανταποδίδει στο πολλαπλάσιο».