Home > νέα >  Ξεκίνησαν οι εργασίες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο από την Ένωση Κυριών Δράμας- Δηλώσεις από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γρηγοριάδη

 Ξεκίνησαν οι εργασίες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο από την Ένωση Κυριών Δράμας- Δηλώσεις από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γρηγοριάδη

 Δηλώσεις από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Γρηγοριάδη

 Ξεκίνησαν οι εργασίες για την καταπολέμηση

της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

από την Ένωση Κυριών Δράμας

 Εκπρόσωποι από πέντε οργανισμούς από Βουλγαρία,

Κροατία, Τσεχία και Κύπρο στη Δράμα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΕ από χθες Παρασκευή 13 Μαΐου στην Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, το νέο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Το έργο εκτελείται μέσω του προγράμματος Erasmus plus και συμμετέχουν σ’ αυτό πέντε οργανισμοί από τη Σόφια και το Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας, από την Τσεχία, την Κροατία και την Κύπρο.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο χρόνια και στόχος είναι η παραγωγή έργου, το οποίο θα βοηθήσει κυρίως γυναίκες από 18 έως 21 ετών, προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζουν τις μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, αλλά και να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να  βοηθηθούν σε κάθε υπαρκτό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν.

Σημαντικό είναι το έργο που θα μπορέσει να παραχθεί αυτά τα δύο μελλοντικά χρόνια του προγράμματος και για το λόγο αυτό αναλύθηκε από τον υπεύθυνο του προγράμματος σε μια συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στον χώρο της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Αρχικά, η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Γιώτα Τσιαμούρα, καλωσόρισε τους αντιπροσώπους των Οργανισμών από τις παραπάνω χώρες και ευχήθηκε καλή εργασία και συνεργασία.

Σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας

Αναλυτικότερα για το πρόγραμμα μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο συντονιστής κ. Κώστας Γρηγοριάδης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η έμφυλη βία στο διαδίκτυο βρίσκεται σε έξαρση, ιδιαίτερα μετά την πανδημία Covid-19.

Όπως τόνισε, «σε μια προσπάθεια  να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, υλοποιούμε ένα project που αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο. Στόχος είναι να έχουν και τα εν δυνάμει θύματα το κατάλληλο υλικό για να μπορούν να προστατευθούν και να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια μπροστά στο φαινόμενο, αλλά καθώς και να παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια σε κοινωνικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Κυριών Δράμας, ώστε να έχουν το κατάλληλο υλικό και την κατάλληλη εκπαίδευση τα μέλη τους, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη στα  θύματα της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο, όπως επίσης και να τους καθοδηγήσουν κατάλληλα για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουν όπως νομικές διαδικασίες ή κάποιου άλλου είδους υποστήριξη».

Ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε ακόμα ότι, «το πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο χρόνια χρηματοδοτείται από τη βασική δράση 2 του Erasmus plus και αυτή είναι η πρώτη συνάντηση στη Δράμα, ώστε να συζητηθούν τα περαιτέρω βήματα του προγράμματος, αλλά και να εξασφαλιστεί μια καλή συνεργασία για τα επόμενα δύο χρόνια, η οποία θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα με σημαντικό αντίκτυπο».

Παραγωγή υλικού

Στη συνέχεια o κ. Γρηγοριάδης, αναφέρθηκε στο υλικό που θα παραχθεί από το έργο, όπως «αρχικά μια διαδικτυακή πλατφόρμα κατά τα έμφυλης βίας όπου θα υπάρχει διαθέσιμο για όλους το υλικό. Επίσης μια χαρτογράφηση καλών πρακτικών ανά την Ευρώπη με την καταπολέμηση και την υποστήριξη ενάντια στο φαινόμενο. Το τρίτο είναι ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με κύρια ομάδα – στόχο τις γυναίκες από 18 έως 21 ετών ώστε να μπορούν να προστατευτούν και να αναζητήσουν την κατάλληλη υποστήριξη ακόμα κ αι να αναγνωρίσουν τις μορφές έμφυλης βίας στο διαδίκτυο.

Ένα άλλο παραδοτέο υλικό αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση του προσωπικού των κοινωνικών φορέων, θα υπάρξει επίσης ένα διαδραστικό διαδικτυακό κουίζ ως μέθοδος αξιολόγησης και τέλος, ενώ τα δύο Πανεπιστήμια τα οποία συνεργάζονται από την Κροατία και την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν μια τελική ερευνητική έκθεση σχετικά με όλο το πρόγραμμα».

Τέλος, σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το τι έχουν αποκομίσει αυτή την ώρα από τις πρώτες συζητήσεις, ο κ. Γρηγοριάδης  απάντησε ότι, «η έμφυλη βία στο διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει σίγουρα διεθνείς διαστάσεις. Είναι ένα φαινόμενο και ένα πρόβλημα που είναι κοινό σε κάθε χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε, γι’ αυτό προέκυψε κι αυτή η ανάγκη και υπάρχει αυτή η διεθνής συνεργασία. Προέκυψε επίσης αυτή η ανάγκη και είδαμε ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους γύρω μας που παράγουν σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς κα θέλουν να συνεισφέρουν στη έμφυλη βία. Και σ’ αυτό θα συνεχίσουμε».