Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησε το 1ο Θερινό Σχολείο της Δράμας για τελειόφοιτους μαθητές των Γυμνασίων Υπό την αιγίδα και αμέριστη συμπαράσταση της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ

Ξεκίνησε το 1ο Θερινό Σχολείο της Δράμας για τελειόφοιτους μαθητές των Γυμνασίων Υπό την αιγίδα και αμέριστη συμπαράσταση της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ

Ξεκίνησε το 1ο Θερινό Σχολείο

της Δράμας για τελειόφοιτους

μαθητές των Γυμνασίων

Υπό την αιγίδα και αμέριστη συμπαράσταση της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ Θερινό Σχολείο, διαφορετικό από τα άλλα. Ένα Θερινό Σχολείο που θα έχει σχεδόν τα πάντα για 10 μέρες, λειτουργεί πλέον από χθες στο 1ο ΕΠΑΛ Δράμας, με την φροντίδα της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ και τον εθελοντισμό εκπαιδευτικών του σχολείου και όχι μόνο.

Το Θερινό Σχολείο – «Summer in Drama», που θα διαρκέσει μέχρι και 12 Ιουλίου, διεξάγεται για πρώτη φορά στη Δράμα και περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως την πληροφορική, την φυσική, την κλιματική αλλαγή, τη φυσική αγωγή, τον κινηματογράφο, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ακόμα και εκδρομούλες!

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας κ. Αναστάσιος Σαλής, σημειώνει ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία αποκλειστικά της κας Μποδούρογλου και υλοποιείται με την καθαρά εθελοντική προσφορά καθηγητών του σχολείου και τελεί υπό την αιγίδα της ΑΜΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ. «Η κα. Μποδούρογλου έχει αναλάβει όλα τα έξοδα, γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες θα δούμε στην πόλη μας εκπροσώπους από σημαντικούς φορείς και οργανισμούς της χώρας μας».

Όπως τόνισε ο κ. Σαλής, «στο τέλος θα το αξιολογήσουμε, ώστε να κατατεθεί ως πρόταση στο Υπ. Παιδείας από την επόμενη χρονιά, μήπως καταφέρουμε τις επόμενες χρονιές να λειτουργήσει σε όλα τα σχολεία της χώρας».

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα θερινού σχολείου «Summer in Drama» το παρακολουθούν μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, απόφοιτοι πλέον των Γυμνασίων της Π.Ε. Δράμας.  Κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου θα διεξαχθούν δημιουργικές δραστηριότητες, εκδρομές και μαθήματα βασισμένα σε θεματικές, όπως: Ψηφιακές τεχνολογίες, Αειφορία και Περιβάλλον, Θετικές Επιστήμες, Κινηματογράφος, Επαγγελματικός Προσανατολισμός, Φυσικής Αγωγή, Χορός, κ.α. Για την παρουσίαση και κάλυψη των παραπάνω θεματικών μαθημάτων και δράσεων θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας στελέχη εξεχόντων οργανισμών και φορέων όπως: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ActionAid, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Junior Achievement Greece και Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δήμου Δράμας.

Μποδούρογλου: Να το θεσπίσουμε και να λειτουργεί κάθε χρόνο

Σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κα. Μποδούρογλου, τονίζει αρχικά ότι, «κάναμε ένα πρόγραμμα που θα άρεσε και σ’ εμάς τους ενήλικες, με ρομποτική, βόλτες στο δάσος, πεζοπορία, μια επίσκεψη στο αστρονομικό παρατηρητήριο στο Γυμνάσιο Νικηφόρου, έχουμε προσκαλέσει διάφορους φορείς, ακόμα και μια οργάνωση που ασχολείται με αδέσποτα σκυλάκια. Σκεφτήκαμε ότι είναι μια ωραία ευκαιρία για τα παιδιά που κάθονται το καλοκαίρι, να εξασφαλίσουμε και την ψυχαγωγία τους και να μάθουν κάτι παραπάνω».

Όπως συμπληρώνει μάλιστα, «είναι η πρώτη χρονιά που τρέχει το πρόγραμμα, οπότε είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε κι εμείς τους εαυτούς μας, να δούμε πώς θα κινηθεί. Και τι πιο ωραίο, να το θεσπίσουμε αυτό και να γίνεται κάθε καλοκαίρι στη Δράμα και να φιλοξενούμε εδώ πολλούς μαθητές και μαθήτριες».

Δηλώσεις εκπαιδευτικών

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα λειτουργεί με εθελοντές εκπαιδευτικούς. Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης η κα. Κυριακή Φωτιάδου υποδιευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, εκφράζει τη χαρά της και τονίζει ότι, «μέσα από τις δράσεις, τα παιδιά  θα μάθουν να καλλιεργούν δεξιότητες, όπως θα μάθουν και πολλά πράγματα που θα  τους είναι χρήσιμα για το μέλλον», τονίζοντας τον «ενθουσιασμό των παιδιών, είναι πολύ ενεργά με τις δραστηριότητές τους και περιμένουν με ανυπομονησία και τις επόμενες δράσεις».

Με τη σειρά του ο καθηγητής Φυσικής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Συμεών Σαχινίδης, επισημαίνει ότι «προσεγγίζουμε τα θέματα μέσα από μοντέλα πειραμάτων και διάφορες δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιηθούν οι μαθητές και να ασχοληθούν με πειράματα. Το έργο μας θα παρουσιαστεί σε δύο φάσεις: η πρώτη φάση έχει να κάνει με πειράματα, μοντέλα πάνω στην κλιματική αλλαγή και το δεύτερο μέρος θα είναι και οι αποδείξεις. Οι φυσικές επιστήμες πρέπει να δίνουν λύσεις σ’ αυτά τα σύγχρονα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».

Τέλος, η κα. Σοφία Χαραλαμπίδου, η οποία διδάσκει ρομποτική, δηλώνει τον ενθουσιασμό της, «είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε στο Θερινό Σχολείο με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δράμας, Robotek.  Θέλω να αναφέρω ότι είμαστε εθελοντικά εδώ και θέλουμε να μοιραστούμε την αγάπη μας για την εκπαιδευτική ρομποτική και την τεχνολογία σε όλα τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες στον 21ο αιώνα».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σημαντική συνεισφορά και ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία προσδίδει η συμμετοχή των οργανισμών, φορέων και συλλόγων της Δράμας, όπως: το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Δράμας, η ΔΡΑΣΗ – Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας, το Κέντρο Νεότητας Δήμου Δράμας, ο Σύλλογος Δ.Ε.Δ.Κ.Α. (Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής), ο Σύλλογος Εκπαιδευτικής Ρομποτικής – Robotek, ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας, ο Σύλλογος Experience Adventure Outdoor Club, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Pawmates Rescue και το Ε.Κ. Δράμας.

Πέραν από τις ως άνω μαθησιακές δραστηριότητες, στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθούν και δύο εκδρομές, η πρώτη στο Γρανίτη Δράμας (πεζοπορία και περιβαλλοντικές δράσεις) και η δεύτερη στο Γυμνάσιο Νικηφόρου (πειράματα φυσικής και αστροπαρατηρήσεις), ενώ οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μαθήματα χορού!

Το πρόγραμμα λειτουργεί πιλοτικά στο σχολείο 1ο ΕΠΑ.Λ. Δράμας αλλά θα αξιολογηθεί προκειμένου να παρουσιαστεί στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με την πρόταση – προοπτική να εφαρμοστεί σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. της χώρας τις επόμενες σχολικές χρονιές.

Το θερινό σχολείο θα υποστηριχθεί με εθελοντική συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των παραπάνω φορέων οργανισμών και συλλόγων αλλά και πολλών εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Δράμας και άλλων σχολείων. Θα αξιοποιηθεί ο πλούσιος τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτει η σχολική μονάδα και όλες οι οικονομικές απαιτήσεις του προγράμματος (μετακινήσεις και διαμονή στελεχών που θα έρθουν στη Δράμα, διατροφή, εκδρομές, απαραίτητα υλικά κ.α.) θα καλυφθούν από την ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ.