Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκινούν και πάλι τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας από την ερχόμενη Τρίτη-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Ξεκινούν και πάλι τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας από την ερχόμενη Τρίτη-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος

Ξεκινούν και πάλι τα συσσίτια

της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

από την ερχόμενη Τρίτη

► Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος: Ξεκινάμε με 52 άτομα με στόχο να αυξηθούν στη συνέχεια

► Το συσσίτιο έχουν αναλάβει οι μεγάλες ενορίες της Μητροπόλεως

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ του συσσιτίου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, ανακοίνωσε χθες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, την ερχόμενη Τρίτη 2 Μαΐου και ώρα 11.00 το πρωί, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος θα τελέσει αγιασμό στο κτίριο σίτισης της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Δράμας. Ο αγιασμός γίνεται με την ευκαιρία της επανέναρξης της λειτουργίας των συσσιτίων της Τράπεζας Αγάπης της Μητροπόλεως Δράμας.

Για αρχή, τα συσσίτια θα ξεκινήσουν για 52 άτομα, με στόχο να αυξηθούν στη συνέχεια, ενώ τη λειτουργία του συσσιτίου έχουν αναλάβει οι μεγάλες ενορίες της Δράμας. Υπενθυμίζουμε ότι τα συσσίτια αυτά είχαν σταματήσει το 2020 με την έναρξη της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα, ενώ την σίτιση των ωφελούμενων είχε αναλάβει στη συνέχεια και μέχρι σήμερα ο Δήμος Δράμας.

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, ο οποίος ευγενώς δέχτηκε να μας ενημερώσει για το θέμα αυτό επισημαίνοντας αρχικά: «Ξαναρχίζουμε τη λειτουργία του συσσιτίου αγάπης, για τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι για διάφορους λόγους – δεν είναι μόνο η φτώχεια – στερούνται ένα πιάτο φαγητό ή αδυνατούν να μαγειρέψουν ένα πιάτο φαγητό για διάφορους λόγους. Αυτό θα γίνει στο πολύ ωραίο κτίριο του συσσιτίου που υπάγεται στο Γενικό Φιλόπτωχο της Μητροπόλεως, που  βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Δράμας».

Όπως σημειώνει ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος, το κτίριο έχει καθαριστεί πλήρως, έχει γίνει απολύμανση, έχει βαφτεί στο εξωτερικό του, λειτουργεί πλήρως η  κουζίνα του, για την οποία υπήρξε έλεγχος και πιστοποίηση από το Υγειονομικό κτλ.

Όπως εξηγεί επίσης ο ίδιος, «υπάρχει ήδη το εθελοντικό προσωπικό το οποίο θα διακονήσει στο μαγείρεμα και την προσφορά της τροφής, ενώ ξεκινάμε με 52 άτομα που θα σιτίζονται καθημερινά κάθε μεσημέρι και επισήμως ο αγιασμός θα γίνει στις 2 Μαΐου».

Τα συσσίτια και η προσφορά

Αναφερόμενος στο μεγάλο  αυτό έργο, ο Σεβασμιότατος Δράμας, εξηγεί ότι «το έργο αυτό αναλαμβάνουν οι μεγαλύτερες ενορίες της Μητροπόλεως Δράμας που έχουν περισσότερο κόσμο και από αυτές θα υπάρχουν οι εθελόντριες, αλλά και η προσφορά τροφίμων. Επίσης, ότι μπορεί θα διαθέτει και η Μητρόπολη».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης ο Σεβασμιότατος και στο ζήτημα της προσφοράς. Όπως λέει, «θα πρέπει να γνωρίζει ο λαός της Δράμας, ότι μπορεί να προσφέρει ένα γεύμα, στη μνήμη κάποιου προσφιλούς του προσώπου, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, είτε τρόφιμα ή και χρήματα ακόμα γι’ αυτόν τον σκοπό. Όλα αυτά καταγράφονται με τις ανάλογες αποδείξεις της προσφοράς τους και μ’ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργούμε».

Η ελεημοσύνη βασικό στοιχεία της ζωής της Εκκλησίας μας

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιότατος Δράμας κ. Δωρόθεος, τονίζει ότι «η ελεημοσύνη είναι βασικό στοιχείο της ζωής της Εκκλησίας μας. Δεν αρκούν μόνο η προσευχή και η νηστεία που είναι πιο προσωπικά κατορθώματα, αλλά είναι απαραίτητο στην πνευματική ζωή, ο άνθρωπος να βλέπει τον συνάνθρωπό του με αγάπη, με καλοσύνη και από το περίσσευμά του, να διακονεί τις ανάγκες των φτωχών. Η ελεημοσύνη καταργεί τις αμαρτίες όπως λέει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος. Οι Έλληνες είναι φιλότιμος λαός, πάντα προσφέρει και προσφέραμε και στους σεισμούς της Τουρκίας ένα φορτηγό με τρόφιμα που μέσω Αθηνών έφτασαν στην περιοχή».

Αύξηση ωφελούμενων

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει προοπτική να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων του συσσιτίου, ο Σεβασμιότατος Δράμας κ. Δωρόθεος απαντάει καταφατικά: «Βεβαίως  θα αυξηθούν. Δεν ξεκινήσαμε μόνο για 50 άτομα. Αρχικά αυτοί έχουν δηλώσει, αν και έχουμε βάλει ένα πλαφόν, κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες όμως εξετάζονται πάντα κατά περίπτωση. Με την έννοια ότι, μπορεί κάποιος να έχει έναν ειδικό λόγο που πρέπει να σιτιστεί. Υπάρχει μεν ένα πλαφόν με τη φορολογική δήλωση και το Ε1, από εκεί και πέρα βλέπουμε όμως διαφορετικά και την κάθε περίπτωση».

Επισημαίνουμε στον Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, ότι, όταν είχαν σταματήσει το 2020 τα συσσίτια της Εκκλησίας λόγω πανδημίας, όλοι οι ωφελούμενοι είχαν μεταφερθεί στα συσσίτια του Δήμου. Ερωτώμενος αν όλα αυτά τα άτομα θα συνεχίσουν και στις δύο δομές, μας απάντησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα, ενώ σημείωσε τα εξής: «Από τα Χριστούγεννα ακόμα, είχα ενημερώσει το δήμαρχο Δράμας, ότι μέσα στις προθέσεις μου είναι να μην έχουμε τραγικά περιστατικά, άνθρωπο να πεινάει».