Home > Εκδηλώσεις > Ξεκινούν οι καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά Δημοτικού από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…»

Ξεκινούν οι καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά Δημοτικού από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…»

Από 27 Ιουνίου έως 6 Σεπτεμβρίου

Ξεκινούν οι καλοκαιρινές δράσεις

για παιδιά Δημοτικού από

τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας

«Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…»

 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ και φέτος τις καλοκαιρινές της δράσεις για παιδιά Δημοτικού, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τις 27 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Στη διάρκεια του προγράμματος αυτού, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, να έρθουν σε επαφή με το βιβλίο και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις.

Η φετινή χρονιά για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, καθώς λίγο πριν από το τέλος της σχολικής χρονιά και μετά από χρόνια, κατάφερε και έβγαλε την Κινητή Βιβλιοθήκη στα σχολεία του Νομού μας και έτσι επισκέφθηκε απομακρυσμένα σχολεία προκειμένου τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το λογοτεχνικό βιβλίο.

Είναι πολλά τα παιδιά που κάθε χρόνο ιδιαίτερα το καλοκαίρι, επισκέπτονται και παρακολουθούν τις δράσεις αυτές, ενώ το φετινό κεντρικό θέμα έχει τίτλο: «Από την Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…».

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας για ένα ακόμα καλοκαίρι είναι εδώ! Αυτό το καλοκαίρι, από την Πέμπτη 27  Ιουνίου έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας υποδέχεται τους μικρούς φίλους της, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό! με πληθώρα δράσεων.

Φέτος, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, τα παιδιά μαθαίνουν, σκέφτονται, ζούνε μέσα στο απέραντο σύμπαν και όλοι μαζί μετράμε τα αμέτρητα, εξηγούν τα ανεξήγητα και αναζητούν απαντήσεις για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας αλλά και όσα δεν μπορούμε να δούμε.

Με σύνθημα «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…» και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι, οι τοπικές βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε κυψέλες εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλούν, σε μια περιπλάνηση, κάνοντας τον δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ (Διευθυντής: Καθηγητής Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης).

Οι δράσεις της Καλοκαιρινής Εκστρατείας

Γιορτή έναρξης: Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω… Για ηλικίες 5+

Ποιος θα σώσει τη Γνώση φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας,  με συμμάχους τα δέντρα, τα σύννεφα και τη Σελήνη, θα ταξιδέψουμε  από τη Γη ως τον ουρανό, θα περιπλανηθούμε μέσα στο σύμπαν και θα κάνουμε τον δικό μας  γύρο του κόσμου, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη! Μοναδική αποστολή μας η διάσωση της Γνώσης!

Αν ήμουν δέντρο – Για ηλικίες 8+

Μπορείς να φανταστείς πόσο μοιάζει ένα παιδί με ένα δέντρο; Στη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία  εμπνεόμαστε από τον μαγικό κόσμο των δέντρων, εξερευνούμε τη γνώση που κρύβεται στις ρίζες τους και ανακαλύπτουμε τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο. Τελικά, μήπως είσαι δέντρο και δεν το ξέρεις;

Συννεφο-Ιστορίες: για ηλικίες 8+

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες ψηλά στον ουρανό; Μήπως έτυχε να δεις κάποιο ψάρι να κολυμπάει ή έναν κροκόδειλο να κάνει ηλιοθεραπεία; Φέτος το καλοκαίρι, εξερευνούμε τον κόσμο των σύννεφων, δημιουργούμε τους δικούς μας συννεφο-ήρωες και φτιάχνουμε συννεφένιες ιστορίες που απλώνονται σαν λευκό πέπλο πάνω από τον ουρανό της βιβλιοθήκης.

Όσα φέρνει ο άνεμος: για ηλικίες 7+

Μπορείς να δεις τον άνεμο; Μπορείς να τον νιώσεις; Πόσα μπορεί, αλήθεια, να φέρει ο άνεμος; Φέτος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα δούμε τα αόρατα, θα νιώσουμε όσα δεν βλέπουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο για δημιουργήσουμε κίνηση και μουσική, σε ένα εργαστήρι που…φυσάει!

Ζουζούνια παντού: για ηλικίες 4+ με συνοδεία οικογένειας.

Καλοκαίρι χωρίς ζουζούνια γίνεται; Σε αυτό το εργαστήρι, μικροί και μεγάλοι εξερευνούμε τον απίστευτο κόσμο των εντόμων, ανακαλύπτουμε την ομορφιά του και δημιουργούμε αξέχαστες εμπειρίες, σε μια γιορτή για τη φύση.

Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω! Για ηλικίες 9+

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Σύμπαν! Τα παιδιά γνωρίζουν την αληθινή ιστορία μιας σεληνιακής πέτρας που ταξίδεψε από τη Γη στη Σελήνη και επέστρεψε μετά από  δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στη Γη! Μαθαίνουν για τα Σεληνιακά πετρώματα και γράφουν τις δικές τους  Φεγγαρο-ιστορίες!!

Η αρμονία των πλανητών: Για ηλικίες 9+

Τι βλέπεις όταν κοιτάς τον ουρανό; Πλανήτες, Φεγγάρια, Αστέρια!! 4,3,2,1, Πυρ!!! Εμπρός εξερευνητές των πλανητών! Το ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα ξεκινά!

Η καλοσύνη των ανθρώπων: Για ηλικίες 9+

Κάθε εποχή έχει ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους. Μερικοί αφήνουν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Ελάτε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να εμπνευστούμε από τη δράση τους απλώνοντας την προσφορά και την καλοσύνη παντού.

Η επιστήμη είναι παντού! Για ηλικίας 7+

Μπορείς να πεις με σιγουριά αν το αυγό είναι φρέσκο …πριν το φας; Αν το λεμόνι βυθίζεται ή επιπλέει; Πίσω από κάθε ερώτημα που διατυπώνεις, κάθε παρατήρηση που κάνεις υπάρχει μία επιστημονική απάντηση. Σε αυτό το εργαστήριο θα κάνουμε την αρχή για να αναζητάς την επιστήμη κάθε στιγμή.

Δράση τώρα! Για ηλικίες 10+

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή ή για τον καιρό που τρελάθηκε και δεν ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε “Αφού δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;”. Όμως δεν έχουμε χρόνο και ο πλανήτης μας χρειάζεται. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε να διατυπώνουμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε και τους πιο δύσκολους ότι ένα μικρό βήμα τώρα μπορεί να εμποδίσει τον πλανήτη μας από την καταστροφή!

Το ταξίδι είναι που μετράει: Για ηλικίες 10+

Έχουμε τον χάρτη, έχουμε την παρέα, πάμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι; Σε αυτό το εργαστήριο θα σχεδιάσουμε ένα ταξίδι όσο μακρινό θέλουμε, με όσους σταθμούς επιθυμούμε και θα μάθουμε τα πάντα για τη διαδρομή. Εξάλλου, το ταξίδι είναι που μετράει!

Το ταξίδι της επιβίωσης 1 & 2: Για ηλικίες 9+

Σε αυτό το εργαστήριο θα ακολουθήσουμε τον άνθρωπο στο ταξίδι της επιβίωσης και στην  προσπάθειά του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης ώστε να κρατηθεί ζωντανός, επιστρατεύοντας το μυαλό του. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε το βιβλίο με το ταξίδι της δικής μας  επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Γιορτή λήξης: για ηλικίες 5+

Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν το τέλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την ΚΕ2025.

Τα παιδιά μπορούν να δηλώσουν όσες δραστηριότητες επιθυμούν, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν και αφορά σε όλους. Δεν απαιτείται τα παιδιά να είναι μέλη της Βιβλιοθήκης. Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ημερομηνίες και τις φόρμες για τη δήλωση συμμετοχής είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης, στο Facebook, στο Isntagram και στη σελίδα καταλόγου της Βιβλιοθήκης.