Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας στον «Π.Τ.»
«Ξεκλειδώνει» η ανάπλαση στο παλιό
λατομείο του ΑΙΜΟΥ στον Κορύλοβο
με ανοικτό θέατρο 2.000 θέσεων
► Αίτημα για χαρακτηρισμό σε περιαστικό άλσος από δασική έκταση
► Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΜΙΑ συνέντευξη Τύπου στις αρχές Ιουλίου του 2025, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει το ζήτημα της κατασκευής ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο του ΑΙΜΟΥ στον Κορύλοβο.
Το θέμα παρακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια ο «Π.Τ.», καθώς πρόκειται για μια πρόταση του γνωστού Δραμινού καθηγητή, πρώην Λυκειάρχη, συγγραφέα και συνεργάτη της εφημερίδας μας κ. Γιώργου Χατζόπουλου.
Πρόκειται για έναν από τους πλέον ιδανικούς χώρους, όπου μπορεί να κατασκευαστεί μια δομή ανοικτού θεάτρου, για να φιλοξενούνται συναυλίες κάθε είδους, όπως και διάφορες θεατρικές παραστάσεις για τις ημέρες του καλοκαιριού, αλλά και μεγάλα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και άλλες εκδηλώσεις.
Θα πρέπει να σημειώσουμε μάλιστα, ότι, η πρόταση αυτή είχε προωθηθεί από το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία την είχε εγκρίνει ομόφωνα, ενώ είχε εγκριθεί και ένας σχετικός προϋπολογισμός, σε δραχμές εκείνη την εποχή. Μαζί με την κατασκευή ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο, θα αξιοποιούνταν ταυτόχρονα και ο υπόλοιπος χώρος με την αποκατάσταση του τοπίου, ενώ θα υπήρχε και μια γενικότερη αξιοποίηση της περιοχής του Κορυλόβου.
Από αρ. ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης και ο διευθυντής Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας κ. Τάσος Εφραιμίδης.
Χαρακτηρισμός ως περιαστικό άλσος
Αν και πριν από ένα μήνα περίπου ο «Π.Τ.» είχε δημοσιεύσει ορισμένα στοιχεία, σήμερα φιλοξενούμε δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, σύμφωνα με τον οποίο οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει, ώστε μια συγκεκριμένη έκταση, να χαρακτηριστεί ως περιαστικό άλσος, από δασική έκταση που είναι σήμερα.
Όπως εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μουρβετίδης, «πρόκειται για το γνωστό λατομείο του ΑΙΜΟΥ στον Κορύλοβο και είναι θέμα το οποίο προχωράμε με σημαντικά βήματα, γιατί για μερικά χρόνια είχε μείνει πίσω».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «την περασμένη εβδομάδα που βρέθηκε στη Δράμα ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, είχαμε μια σύσκεψη με την Τεχνική Υπηρεσία και το διευθυντή κ. Τάσο Εφραιμίδη και το Δασάρχη Δράμας κ. Τσαούση, ώστε να δούμε πώς θα κινηθούμε για να προχωρήσουμε το έργο».
Ερωτώμενος για το πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες αυτές, σημειώνει ότι «είναι ένα έργο για το οποίο είχαν ξεκινήσει κάποιες προμελέτες το 2015 – 2017, οι οποίες όμως έμειναν στάσιμες. Από εκεί και πέρα, πάνω σ’ αυτές τις μελέτες, ετοιμάζουμε νέες με ευθύνη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας, καθώς ο διευθυντής κ. Εφραιμίδης έχει σχετική εμπειρία στα έργα αυτά».
Σημειώνει μάλιστα ότι, «ετοιμάζεται ένα αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να χαρακτηριστεί η έκταση ως περιαστικό άλσος Κορυλόβου και να πάρουμε τη διαχείρισή του».
Σχεδιασμός για γενικότερη ανάπλαση
Στην ερώτηση για το τι προβλέπει ο γενικότερος σχεδιασμός του χώρου, ο κ. Μουρβετίδης απαντάει ότι πρόκειται για μια συντονισμένη ανάπλαση της περιοχής, τόσο του ίδιου του χώρου που περιλαμβάνει το παλιό λατομείο, όσο και της γύρω περιοχής.
Ο χώρος θα αναπλαστεί με πεζόδρομο, μονοπάτια, κιόσκια και παγκάκια και θα συνδυαστεί με την ήδη αναπλασμένη περιοχή του περιμετρικού δρόμου Κορυλόβου, ενώ θα δημιουργηθούν και οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες.
Όπως τονίζει, «έχουμε ήδη καταλήξει στο τι ακριβώς θα γίνει, ετοιμάζονται ήδη τα τοπογραφικά σχέδια για τις παρεμβάσεις και την ανάπλαση που θα γίνει και μέσα σε όλα αυτά θα τοποθετηθεί τελικά και το θέατρο, για το οποίο υπάρχει επίσης μια έτοιμη μελέτη. Οι πρώτες μελέτες είχαν γίνει πριν από δέκα χρόνια και σήμερα χρειάζονται ορισμένες αλλαγές γι’ αυτό πρέπει να επικαιροποιηθούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο το θέατρο που θα κατασκευαστεί θα είναι χωρητικότητας 2.000 θέσεων.
Ερωτώμενος σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες, ο ίδιος σημειώνει ότι σύντομα θα είναι έτοιμα τα τελικά προσχέδια και σε ένα με ενάμιση χρόνο το αργότερο θα είναι τα πάντα ολοκληρωμένα. «Πρόκειται για μελέτες με τις οποίες έχει ασχοληθεί προσωπικά ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας κ. Εφραιμίδης».
Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ
Στην ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας απαντάει ότι «είναι δέσμευση του περιφερειάρχη κ. Τοψίδη, ώστε όταν όλα είναι έτοιμα, να ενταχθεί άμεσα προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης».
Τονίζει ακόμα, ότι, «είμαστε ήδη σε επαφές με κάποιους μηχανικούς που έχουν εμπειρία από παρεμβάσεις σε περιαστικά δάση και ότι συνεπάγεται μέσα σ’ αυτές τις εργασίες που θέλουμε να κάνουμε. Το θέμα το χειρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ενώ ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει υποσχεθεί να παρέμβει όπου χρειαστεί και όπου κριθεί απαραίτητο. Αυτή την ώρα, στόχος μας είναι να γίνουν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν, να περιέλθει το περιαστικό άλσος στη διαχείρισή μας και να προχωρήσουν οι μελέτες».
Ανάπτυξη της περιοχής
Έχει μεγάλη σημασία να δούμε την γενικότερη μεγάλη εικόνα στην εν λόγω περιοχή του Κορυλόβου. Η ανάπλαση της περιμετρικής οδού έχει προχωρήσει και έχει ολοκληρωθεί και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα δύο στοιχεία στην περιοχή: Η ανάδειξη του Καπνολογικού Ινστιτούτου σε ένα πανεπιστημιακό campus, καθώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ζητήσει την παραχώρησή του από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου αρχικά θα στεγαστεί το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας.
Και ακόμα, η ανάδειξη του πρώην στρατοπέδου «Ανδρικάκη», για το οποίο επίσης προχωρούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί ο οπτικοακουστικός κόμβος με τη συμβολή του Υπ. Πολιτισμού, της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Δήμου Δράμας. Στον ίδιο χώρο θα μεταφερθούν επίσης και τα γραφεία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.
Πρόκειται για τη συνολική ανάπτυξη μια ευρύτερης περιοχής, η οποία στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει έναν κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Και ως προς αυτό, οι φορείς της Δράμας οφείλουν να το δουν και να το διεκδικήσουν με σθένος.
Με τη δημιουργία μια γενικότερης ανάπλασης, με μονοπάτια, κιόσκια και άλλα στοιχεία, όπως και του ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο Κορυλόβου, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, καθώς ο χώρος θα πάψει να αποτελεί μια ανοικτή πληγή, η οποία μας εκθέτει ως πολιτισμένη κοινωνία, αφού ένα από τα τραύματα που δέχθηκε το περιαστικό δάσος, δεν θα υφίσταται πια.


