Home > Νέα > Υπεγράφη η παραχώρηση του οικοπέδου χάθηκε όμως η επένδυση για την πατάτα! Για τη μεταποίηση πατάτας στο Νευροκόπι

Υπεγράφη η παραχώρηση του οικοπέδου χάθηκε όμως η επένδυση για την πατάτα! Για τη μεταποίηση πατάτας στο Νευροκόπι

Για τη μεταποίηση πατάτας στο Νευροκόπι

Υπεγράφη η παραχώρηση

του οικοπέδου χάθηκε όμως

η επένδυση για την πατάτα!

 

Δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΛΙΚΑ ή το ένα θα έχεις ή το άλλο σ’ αυτή τη χώρα! Και ναι μεν κατάφερε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δράμας, να της παραχωρηθεί το οικόπεδο που ζητούσε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χάθηκε όμως απ’ ότι φαίνεται η επένδυση!

Για το θέμα της επένδυσης της ΕΑΣ για τη μεταποίηση της πατάτας στο Νευροκόπι, ο «Π.Τ.» έχει γράψει πάρα πολλές φορές. Η ΕΑΣ, πριν από πέντε χρόνια είχε ζητήσει ένα οικόπεδο 27 στρεμμάτων δίπλα στο υφιστάμενο συσκευαστήριο πατάτας. Στόχος, να γίνει μια επένδυση για ένα εργοστάσιο, το οποίο θα προχωρούσε στην μεταποίηση του μοναδικού αυτού προϊόντος σε πρώτη φάση σε τσιπς και σε δεύτερη φάση σε προτηγανισμένη πατάτα.

Παρ’ όλα αυτά, για να γίνει αυτό, έπρεπε να παραχωρηθεί ένα οικόπεδο από το ΥΠΑΑΤ. Το οποίο όμως έκανε πέντε ολόκληρα χρόνια να φτάσει να βάλει την  υπογραφή του ο υπουργός και ο υφυπουργός και να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες!

Τι έγινε όμως με την επένδυση, η οποία έχει προϋπολογισμό λίγο πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης, ήταν να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο όλοι ήξεραν ότι αυτό λήγει μέχρι 31 Αυγούστου 2026.  Και μάλιστα δεν είναι εντελώς δωρεάν, καθώς το ποσό ενοικίασης είναι στα 3.554,61 ευρώ κατ’ έτος.

Με τα πολλά, το ΥΠΑΑΤ εδέησε να προχωρήσει στην παραχώρηση του οικοπέδου, λίγες μόνο μέρες πριν από τη λήξη του μεγάλου αυτού χρηματοδοτικού εργαλείου και μετά πέντε χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι επί της ουσίας, η χρηματοδότηση χάνεται οριστικά.

Το μόνο που μπορεί να αλλάξει κάτι, είναι αν δοθεί παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι όμως για το οποίο δεν είναι αρμόδια η Ελλάδα, παρά μόνο η Ευρώπη και κυρίως απ’ όσα λέγονται η Γερμανία, η οποία βάζει και τα περισσότερα χρήματα!

Υπεγράφη την Παρασκευή

O «Π.Τ.» είχε ήδη δημοσιεύσει την επίσημη και τυπική απόφαση της υπογραφής της παραχώρησης του οικοπέδου, η οποία έγινε μάλιστα στο γραφείο του υπουργού την Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κεσκίνογλου ήταν σ’ αυτή τη συνάντηση και όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.», «πήραμε μεν το οικόπεδο, δεν ξέρουμε τι θα γίνει όμως με την επένδυση».

Όπως εξηγεί, «από εδώ και πέρα εμείς θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την έκταση και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια κάποια παράταση για το Ταμείο Ανάκαμψης για την επένδυση».

Ενώ επί της ουσίας αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάποια ελπίδα παράτασης καθώς είναι κάτι πολύ δύσκολο να γίνει, ο κ. Κεσκίνογλου δηλώνει αισιόδοξος: «Για εμάς όμως, το όνειρο και το όραμα δεν σταματάει εδώ, όπως και τα εργαλεία δεν σταματάνε», λέει και διευκρινίζει: «Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε. Υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν είχαμε το αγροτεμάχιο για το οποίο φάγαμε μία πενταετία στη διαβούλευση. Και είναι ένα μέρος βραχώδες και δεν έχει και αξία! Και δεν είναι και κανένα παραθαλάσσιο οικόπεδο…»

Στη διαπίστωση ότι χάθηκαν πέντε χρόνια μέσα στα οποία αυτά η επένδυση θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί και τώρα να μιλούσαμε για το πρώτο της ξεκίνημα, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν πειράζει, εμείς προσπαθούμε. Εμείς αυτό που είπαμε και το βάλαμε στόχο, θα το προχωρήσουμε. Δεν το αφήνουμε. Αν δεν κάνουμε μεταποίηση της πατάτας, δεν κάνουμε τίποτα».