Home > νέα > Υποδομές, Φαλακρό και Οινοτουρισμός: Οι άξονες του προγράμματος Τοψίδη για τη Δράμα Συναντήσεις με δημάρχους και φορείς της Δράμας για τα έργα υποδομής, την υγεία και τον πρωτογενή τομέα

Υποδομές, Φαλακρό και Οινοτουρισμός: Οι άξονες του προγράμματος Τοψίδη για τη Δράμα Συναντήσεις με δημάρχους και φορείς της Δράμας για τα έργα υποδομής, την υγεία και τον πρωτογενή τομέα

Υποδομές, Φαλακρό

και Οινοτουρισμός: Οι άξονες

του προγράμματος Τοψίδη για τη Δράμα

 

 

Απολογισμός για το αναπτυξιακό έργο της διοίκησης Τοψίδη στην Π.Ε. Δράμας

Συναντήσεις με δημάρχους και φορείς της Δράμας για τα έργα υποδομής, την υγεία και τον πρωτογενή τομέα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, απ’ όπου και ξεκίνησε τον απολογισμό του έργου της Περιφερειακής Αρχής.

Πρόκειται για μια σειρά από επισκέψεις οι οποίες θα γίνουν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες κάθε μία ξεχωριστά, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το έργο της διοίκησής του.

Στο πλαίσιο αυτό, από το πρωί χθες ξεκίνησε με μια μεγάλη σύσκεψη που κράτησε δυόμιση ώρες, όπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Παναγιωτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος, υπεύθυνος Τομέα Ενέργειας και Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, κ. Πατακάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος, υπεύθυνος Τομέα Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ. Κόντος.

Αύξηση πόρων από το ΕΣΠΑ

Παρουσιάζοντας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, τα αποτελέσματα της περιφερειακής πολιτικής, ο κ. Τοψίδης υπογράμμισε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας πέτυχε να αυξήσει κατά 206,4 εκατ. ευρώ τους διαθέσιμους πόρους του ΕΣΠΑ.

«Σήμερα η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εντάξεις και συμβασιοποιήσεις έργων του ΕΣΠΑ. Και αυτό δεν είναι ένας τίτλος. Είναι μια πραγματική κατάκτηση. Όταν αναλάβαμε, το ΕΣΠΑ αριθμούσε μόλις 84 εντάξεις. Σήμερα οι εντάξεις έχουν φτάσει τις 936.

Πίσω από αυτόν τον αριθμό υπάρχουν Δήμοι που μπορούν να υλοποιήσουν έργα. Υπάρχουν επιχειρήσεις που ενισχύονται για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο καινοτόμες. Υπάρχουν νέοι επιστήμονες που βρίσκουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Υπάρχουν κοινωνικές δομές, πρωτοβάθμιες δομές υγείας και νοσοκομεία που ενισχύονται για να συνεχίσουν να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία».

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι «ο απολογισμός μας δεν είναι μια παρουσίαση αριθμών. Είναι η απόδειξη ότι οι πόροι μετατρέπονται σε έργα, οι δεσμεύσεις σε πράξεις και ο σχεδιασμός σε αποτέλεσμα», ενώ υπογράμμισε πως τίποτα από όσα παρουσιάζονται δεν αποτελεί έργο ενός ανθρώπου. «Είναι αποτέλεσμα της συλλογικής δουλειάς των Αντιπεριφερειαρχών, των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξής μας, των υπηρεσιακών στελεχών και των εργαζομένων της Περιφέρειας. Τους ευχαριστώ όλους, γιατί με τη συνεργασία, την επιμονή και την καθημερινή τους προσπάθεια καταφέραμε να μετατρέψουμε τον σχεδιασμό σε ουσιαστικό έργο για τους πολίτες», σημείωσε.

Παρεμβάσεις που αγγίζουν κάθε βασικό τομέα ανάπτυξης στην Π.Ε. Δράμας

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το πρόγραμμα παρεμβάσεων που υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, καλύπτοντας κάθε βασικό τομέα ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές που ενισχύουν την οδική ασφάλεια και την αντιπλημμυρική προστασία. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις οδικές συνδέσεις και στις ενέργειες που έχει αναλάβει η διοίκηση της Περιφέρειας για την προώθηση των σημαντικών οδικών αξόνων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επενδύσεις που υλοποιούνται σε όλους τους Δήμους της περιοχής, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. «Διαθέσαμε 20 εκατομμύρια ευρώ για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Οροσειράς Ροδόπης και του ποταμού Νέστου. Μια στρατηγική παρέμβαση που αφορά 13 Δήμους, 124 κοινότητες και 308 οικισμούς, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές», τόνισε.

Στον πρωτογενή τομέα δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών υποδομών, ενώ στους τομείς της παιδείας και της υγείας υλοποιούνται έργα που αναβαθμίζουν σχολικές μονάδες, ενισχύουν το Νοσοκομείο Δράμας και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και νέες κοινωνικές υπηρεσίες, όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών και η υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας στο Κάτω Νευροκόπι.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στις δράσεις που ενισχύουν την εξωστρέφεια της Δράμας, όπως η επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, η ανάδειξη του οινοτουρισμού, καθώς και η σταθερή στήριξη σημαντικών πολιτιστικών και αθλητικών διοργανώσεων.

Σύσκεψη εργασίας με Δημάρχους και εκπροσώπους φορέων

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης είχε συνάντηση εργασίας με Δημάρχους, Αντιδημάρχους και εκπροσώπους δομών και φορέων της περιοχής, μεταξύ των οποίων το Νοσοκομείο Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, η Ένωση Ξενοδόχων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Αναπτυξιακή Α.Ε., η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η ΔΕΥΑ Δράμας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων και το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες, οι παρεμβάσεις και οι αναπτυξιακές δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται, ενώ επισημάνθηκε η σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και τοπικών φορέων.

Ο κ. Τοψίδης προχώρησε, επίσης, στη δωρεά απινιδωτών στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Δράμας και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Περιφερειακό Τμήμα Δράμας.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον κόμβο Softex, όπου ενημερώθηκε για το έργο υποδομής που υλοποίησε η Περιφέρεια, με σημαντικό όφελος στην κυκλοφοριακή ασφάλεια. Η περιοδεία του Περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε με επισκέψεις σε επιχειρήσεις της Δράμας.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Π.Ε. Δράμας, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η συμπλήρωση των πρώτων 2,5 ετών της διοίκησης αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής. «Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται καθημερινά. Με έργο, διαφάνεια και συνεργασία συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, διεκδικώντας περισσότερους πόρους και περισσότερες ευκαιρίες για τη Δράμα και για κάθε γωνιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», κατέληξε.

Αναλυτικότερα ο απολογισμός για την Π.Ε. Δράμας

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στον απολογισμό του ο κ. Τοψίδης, αναφέρθηκε στον τομέα των υποδομών όπου κινητοποιούνται πόροι που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, για σημαντικά έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικής προστασίας και συντήρησης του οδικού δικτύου, όπως: κόμβος στη ΒΙΠΕ – αποκατάσταση της γέφυρας του Νέστου   – διευθέτηση του χειμάρρου Καλλιφύτου – Έργα σε χειμάρρους Δράμας, Παρανεστίου, Δοξάτου, Καλλιφύτου – Ένταξη πράξης αναβάθμισης δημοτικού κήπου & πλατεία Δράμας (ΣΒΑΑ).

Στον πρωτογενή τομέα, ενεργειακή αναβάθμιση των ΤΟΕΒ, εκπόνηση αναδασμών και δράσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής παραγωγής.

Όπως είπε, δίνεται έμφαση στους αγρότες, «γι’ αυτό έχουμε υποβάλλει προτάσεις σχεδόν 30 εκ. ευρώ για εκσυγχρονισμό αρδευτικών ΤΟΕΒ Σιταγρών – Μυλοποτάμου, ΤΟΕΒ Βοϊράνης, αναβάθμιση αρδευτικού ΤΟΕΒ Κάτω Νευροκοπίου, ενεργειακή αναβάθμιση γεωτρήσεων ΤΟΕΒ Κουδουνιών».

Στην Παιδεία δόθηκαν πάνω από 13 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Παρανεστίου, νέο νηπιαγωγείο στον Ξηροπόταμο και εκσυγχρονισμό/εξοπλισμό εκπαιδευτικών υποδομών σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα.

Στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Συνοχής, διατίθενται περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ, για την προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Δράμας, την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και τη λειτουργία νέων κοινωνικών δομών και Κέντρων Κοινότητας.

Επίσης, για πρώτη φορά Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών & Υπηρεσία κατ’ οίκον φροντίδας Κάτω Νευροκοπίου.

Ειδικότερη αναφορά έκανε για την επαναλειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, καθώς και στην επένδυση 1 εκ. ευρώ για την ανάδειξη της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του Δήμου Παρανεστίου.

Ιδιαίτερες αναφορές έκανε για τον οινοτουρισμό, την γαστρονομίας και τις αυθεντικές εμπειριών, με έμφαση στο ισχυρό προϊόν της Δράμας, τον οίνο.

Αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης για το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, στην στήριξη σε πλήθος πολιτιστικών διοργανώσεων: Δραμοινογνωσία, Μουσικό Φεστιβάλ Δράμας, Φεστιβάλ Μάρμαρο και Τέχνη κ.α.

Αναφερόμενος στον τομέα της απασχόλησης, είπε ότι υλοποιούνται προγράμματα ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη νέων επιστημόνων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Τέλος, στον τομέα της Διοικητικής Ανασυγκρότησης των Υπηρεσιών μας, σημείωσε:

«Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με 30 εργαζόμενους (μόνιμοι, ΙΔΟΧ και 55+)

Είναι διαθέσιμες περισσότερες από 270 ψηφιακές υπηρεσίες προς τον πολίτη για την ταχύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτησή τους.

Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας. Εκσυγχρονισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης

1,7 εκ. ευρώ διαγωνισμό για ενίσχυση υπηρεσιών με σύγχρονο στόλο 55 νέων οχημάτων. Διαδικασία σε εξέλιξη».