Home > νέα > Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τα κύρια προβλήματα των Δήμων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τα κύρια προβλήματα των Δήμων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με ψηφιακό οικοδεσπότη την Π.Ε.Δ. ΑΜΘ

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

τα κύρια προβλήματα των Δήμων

της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Μ. Τάσσου: Ευρύτερη συζήτηση για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού και αναγκαιότητα αποφάσεων της Αυτοδιοίκησης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, η διαδικτυακή συνδιάσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ), όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος,  ο γενικός γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών κ. Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κ. Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Μαυρίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δήμου Δράμας κ. Τάσσου, αλλά και όλοι οι δήμαρχοι των Δήμων της Π.Ε. Δράμας.

Στην υβριδική αυτή 4η Συνεδριακή Διάσκεψη, συμμετείχαν 50 μέλη της Γενικής Συνέλευσης Δημάρχων, αιρετών και στελεχών της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ζητήματα της ανάπτυξης και η ανάγκη να έχει ουσιαστικό ρόλο η Αυτοδιοίκηση Α΄  βαθμού.

 

Μ. Τάσσου: Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Τάσσου και αναφερόμενος στη συνεδριακή διάσκεψη, τόνισε ότι «κοινοί προβληματισμοί όλων των Δήμων της Περιφέρειας είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του κορωνοϊού», ενώ σημείωσε: «ταχθήκαμε υπέρ και διακρίναμε τη θετική στάση της κυβέρνησης όσον αφορά την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας που χρειάζονται για να κινούνται οι Δήμοι το επόμενο διάστημα, διαπιστώσαμε όμως ότι δεν αρκούν μόνο αυτά τα συστήματα».

Όπως τόνισε, «έγινε μια ευρύτερη συζήτηση από πολλούς δημάρχους πάνω στα ζητήματα και τις λήψεις μέτρων για τον κορωνοϊό, πάνω στα ζητήματα της πρόσκλησης στο «Αντ. Τρίτσης» και συζητήθηκαν τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση, που δεν είναι άλλο από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση όλων των τομέων».

Ο κ. Τάσσου, διαπίστωσε ότι «σε μεγάλο βαθμό, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Και αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση της Τ.Α. και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού, κυρίως όμως του πρώτου, γιατί καλείται και από τη νομοθεσία, να συνδράμει και να παίξει ρόλο σε πολλά περισσότερα ζητήματα».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τάσσου, «διαπιστώθηκε και τονίστηκε το ζήτημα της αναγκαίας αποκέντρωσης που πρέπει να υπάρχει στις αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης και περιμένουμε τέλος, όλα αυτά τα συμπεράσματα να κατατεθούν και στο Υπ. Εσωτερικών. Και τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι, κοινός τόπος όλων των παρατάξεων στην ΠΕΔ, είναι ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία όλων. Αυτό που τονίζεται είναι ότι, για πρώτη φορά, υπάρχει ένας τόσο καλός δίαυλος επικοινωνίας, μεταξύ του Υπ. Εσωτερικών και της διοίκησης της ΚΕΔΕ».

 

Αναγκαία εργαλεία διοίκησης

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη συνδιάσκεψη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει σύγχρονη Αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία των τοπικών μας κοινωνιών, αν δεν διαθέτουμε νέα «εργαλεία» διοίκησης, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και επαρκείς πόρους».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη για εγρήγορση όλων των Δήμων στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ταυτόχρονα με την απαίτηση  για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα αναδεικνύουν την  Τοπική Αυτοδιοίκηση ως βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας και επεσήμανε ότι τα αναπτυξιακά, είναι από τα σημαντικότερα θέματα που έχουμε να συζητήσουμε κατά τη διαδικασία των συνεδριακών διασκέψεων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαυρίδης και οικοδεσπότης της διαδικτυακής Διάσκεψης, τόνισε την ανάγκη μιας ριζοσπαστικής αναθεώρησης της θέσης της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός πιο αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης της χώρας.

«Η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση του αύριο θα εδράζεται σε ένα μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, με αποκέντρωση, ενσωμάτωση νέων αρμοδιοτήτων, οικονομική αυτοτέλεια, και σύγχρονα εργαλεία που προκύπτουν από την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε.

Ο υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι «η πρόοδος της Ελλάδας στηρίζεται στην οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα με την οποία «η Πολιτεία θα είναι πάντα στις επάλξεις για την προάσπιση των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών συνόρων».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι 9 έργα, ύψους 31 εκατομμυρίων ευρώ, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτης» και κάλεσε όλους τους Δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την ένταξη έργων στο πρόγραμμα. Αναφέρθηκε στην πρόταση της ΚΕΔΕ για την ανάγκη πλαφόν ώστε να μην αποκλειστεί κανένας Δήμος από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.