Home > Πρώτο Θέμα > Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Δράμας τη Μεγάλη Εβδομάδα-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι Εμπόρων και Κρεοπωλών Δράμας

Υποτονική η κίνηση στην αγορά της Δράμας τη Μεγάλη Εβδομάδα-Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι Εμπόρων και Κρεοπωλών Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι Εμπόρων και Κρεοπωλών Δράμας

Υποτονική η κίνηση στην αγορά

της Δράμας τη Μεγάλη Εβδομάδα

Στα 13,40 ευρώ το κατσίκι και 12,90 ευρώ το αρνάκι

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα και πριν από δύο χρόνια, κανείς ίσως δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η αγορά της Δράμας τις ημέρες αυτές, θα ήταν τόσο υποτονική όσο ποτέ.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης δημιούργησαν μια έντονη οικονομική στενότητα, παρ’ όλα αυτά, τέτοιες ημέρες πάντα είχαμε μια ιδιαίτερα καλή αγοραστική κίνηση.

Τα δύο χρόνια της πανδημίας που προηγήθηκαν το 2020 και το 2021, μείωσαν κατακόρυφα το καταναλωτικό κοινό και τα ειδικά μέτρα της καραντίνας για την προστασία από τον Covid-19, έριξαν στα τάρταρα τα εμπορικά και λιανικά καταστήματα.

Τα όποια μέτρα οικονομικής ενίσχυσης πάρθηκαν από την πολιτεία, είτε σε μορφή δανεισμού με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, είτε μέσω της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δεν έλυσαν καταστάσεις, παρά κατάφεραν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις στα όρια της φτώχιας και της ύπαρξής τους. Ο καθένας ξέρει μόνος του πώς τα βγάζει πέρα και πόση προσπάθεια και υπομονή κάνει για να κρατηθεί όρθιος.

Κι εκεί που λέγαμε ότι με τη μείωση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων η αγορά θα μπορούσε αργά και σταδιακά να αρχίσει να επανέρχεται, ήρθαν οι αυξήσεις στην ενέργεια. Από το περασμένο φθινόπωρο ακόμα, απ’ όταν οι λογαριασμοί στο ρεύμα άρχισαν να αυξάνονται παρασύροντας και όλα τα υπόλοιπα είδη σε νέες αυξήσεις, η αγορά καθηλώθηκε κυριολεκτικά και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Και ακόμα περισσότερο, μαζί με τις υπέρογκες αυξήσεις στο γενικότερο πεδίο της ενέργειας και των άλλων προϊόντων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί καταθλιπτικές τάσεις και μειώνει την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών.

Ανεβαίνει η κίνηση στα κρεοπωλεία

Είναι γενικά παραδεκτό ότι, αν και ο κόσμος περίμενε να κάνει ένα διαφορετικό Πάσχα μακριά από τα μέτρα του κορωνοϊού, παρ’ όλα αυτά η ακρίβεια εμποδίζει πολλούς καταναλωτές να κάνουν τις αγορές που επιθυμούν. Τα δώρα μισθωτών και συνταξιούχων μόλις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες και οι περισσότεροι περιορίζονται στα λίγα και απαραίτητα για το πανάκριβο πασχαλινό τραπέζι.

Και μια απ’ αυτές τις αγορές, είναι και η αγορά του κρέατος, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να βγάλει τα σπασμένα της προηγούμενης περιόδου.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ν. Δράμας κ. Μουρατίδης, «η κίνηση ανέβηκε κάπως από τη Μ. Τρίτη και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες μέχρι το Μ. Σάββατο» και όπως διευκρινίζει, «πιστεύω ότι τις τρεις τελευταίες μέρες όπως γίνεται κάθε χρόνο, τα κρεοπωλεία γενικά θα έχουν καλή κίνηση».

Αναφορικά με τις τιμές στα αμνοερίφια, το κατσίκι στη Δράμα έχει φτάσει στα 13,40 ευρώ το κιλό και 12,90 ευρώ το αρνί στον καταναλωτή. Όπως λέει ο ίδιος, «η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, το 80% περίπου στη Δράμα προτιμάει το κατσίκι.  Μετά βέβαια το αρνάκι και πολύ λιγότερο βέβαια χοιρινό και τα άλλα είδη».

Υποτονική η αγορά της Δράμας

Αυτή την άσχημη και άθλια εικόνα παρουσιάζει και η αγορά της Δράμας. Αντί Μεγάλη Εβδομάδα να βλέπει κανείς τα εμπορικά και λιανικά καταστήματα της πόλης να μην προλαβαίνουν, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η κίνηση των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα χαμηλή και όπως μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Σκουλίδης, «η εικόνα της αγοράς σήμερα είναι μέτρια, υποτονική και έως πολύ υποτονική».

Σημειώνει ακόμα, ότι «φαίνεται πλέον πως ο κόσμος δεν έχει δυνατότητες και η αγοραστική δύναμη έχει πέσει σημαντικά. Όλοι είναι πιεσμένοι οικονομικά και αυτή είναι η αλήθεια».

Αυτό όμως έχει συνέπειες στα καταστήματα «με τα έξοδα να πολλαπλασιάζονται με τις τιμές που υπάρχουν στο ηλεκτρικό ρεύμα», λέει ο κ. Σκουλίδης και συνεχίζει: «Αν σκεφτούμε ότι σήμερα είναι Μ. Τετάρτη (χθες), έμειναν Μ. Πέμπτη, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο, δεν υπάρχει κίνηση. Και οι μέρες που έμειναν δεν είναι αρκετές για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».