Home > Πρώτο Θέμα > Υψηλά τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα με 90 περιστατικά με αυξητική τάση σε μόλις πέντε μήνες!

Υψηλά τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας στη Δράμα με 90 περιστατικά με αυξητική τάση σε μόλις πέντε μήνες!

Στα πλαίσια της Περιφερειακής Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας

Υψηλά τα ποσοστά ενδοοικογενειακής

βίας στη Δράμα με 90 περιστατικά

με αυξητική τάση σε μόλις πέντε μήνες!

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο υποδιευθυντής Αστυνομίας Δράμας κ. Δραγουδάκης, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Δράμας κα. Ελευθερίου και η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δράμας κα. Τσακιρίδου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέροντα ήταν τα όσα ειπώθηκαν στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου Δράμας, με θέμα την «Ενδοοικογενειακή Βία». Πρόκειται για μια από στις σπουδαιότερες δράσεις στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας που διοργανώνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα, ότι ήταν ελάχιστο το κοινό που παρακολούθησε την εσπερίδα, όταν μάλιστα απ’ όσα διαφάνηκαν, και η περιοχή της Δράμας, εντάσσεται σε μια από τις πόλεις η οποία παρουσιάζει υψηλά και αυξανόμενα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας σε καθημερινό επίπεδο.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Ρίζος Αχιλλέας, Υπαστυνόμος Β΄, Αξιωματικός του νεοϊδρυθέντος Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Δ/νσης Αστυνομίας Δράμας, με θέμα: «Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ως ένα διαρκές κοινωνικό φαινόμενο» και η κα. Ελευθερίου Μαρία, Ψυχολόγος ΜSc, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιμελήτρια Ανηλίκων, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Δράμας, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και ανήλικη παραβατικότητα: Μια σχέση ζωής».

Μίλησε επίσης η κα. Φώτου Ελένη, Δικαστική Ψυχολόγος, του Ινστιτούτου πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθηση ισότητας των φύλων «ΒΙΑ-STOP», με θέμα: «Ο δράστης της ενδοοικογενειακής βίας και η βέλτιστη αντιμετώπιση της βίαιης συμπεριφοράς», η κα. Πίττα Θεολογία, σύμβουλος κοινωνικής στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Συντάγματος, με θέμα: «Διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας», ο κ. Τσαπακίδης Στέφανος, Κλινικός Ψυχολόγος του Κέντρου ψυχικής υγείας Δράμας, με θέμα: «Θύματα βίας δύο φορές» και τέλος η κα. Τσιαμούρα Αλίκη, Πρόεδρος Ένωσης Κυριών Δράμας-ΣΑΦ, με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία: Το χθες, το σήμερα, το αύριο».

Δραγουδάκης: 90 περιστατικά σε 5 μήνες

Άκρως ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Αναστάσιος Δραγουδάκης, Αστυνομικός Διευθυντής και Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, επισημαίνοντας αρχικά ότι πρόκειται για ένα θέμα «που αφορά στη δημόσια υγεία αλλά και στην ευρύτερη ασφάλεια».

Όπως τόνισε, στη Δ/νση Αστυνομίας Δράμας λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2024 γραφείο για την Ενδοοικογενειακή Βία, «το οποίο εφαρμόζει την σχετική νομοθεσία που αφορά τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας».

Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «ήδη μέσα στο πρώτο πεντάμηνο λειτουργίας, έχουμε 90 περιστατικά με αυξητικές τάσεις. Που σημαίνει ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει τη δραμινή κοινωνία και θα πρέπει να μπει μία λογική, μία τάξη και μια εναρμόνιση με το νόμο, γι’ αυτό και θέλουμε να επικοινωνήσουμε τα ζητήματα αυτά».

Ερωτώμενος αν τα θύματα διστάζουν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, σημείωσε ότι, «υπάρχουν περιπτώσεις που διστάζουν, όμως, τα αδικήματα αυτά είναι αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι, οποιοσδήποτε λαμβάνει γνώση μιας τέτοιας περίπτωσης ξυλοδαρμού ή βίας ή απειλής ή βιασμού κ.ά., μας το γνωρίζει, ακόμα και αν δεν είναι  θύμα ο ίδιος, κι εμείς έχουμε την υποχρέωση να επέμβουμε και να κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της προστασίας των θυμάτων, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο σχετικές δομές στη Δράμα τονίζοντας ότι «το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό και το ίδιο αυτό θέμα το έχει αναθέσει σε αστυνομικούς διευθυντές ως επίβλεψη, που σημαίνει ότι ζητάει τη μέγιστη δυνατή απόδοση και επίβλεψη στο ζήτημα αυτό και καμία ανοχή και καμία παράλειψη».

Ελευθερίου: Από την οικογένεια η αρχή

Σε δηλώσεις στον «Π.Τ.», η κα. Ελευθερίου Μαρία σημειώνει ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην ενδοοικογενειακή βία με την ανήλικη παραβατικότητα και «φαίνεται ότι υπάρχει ένας βαθμός συσχέτισης ανάμεσα στα παιδιά που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και στην εξέλιξη και εκδήλωση μιας παραβατικής συμπεριφοράς στην έφηβη ή και στην ενήλικη κάποιες φορές ζωή τους».

Στην ερώτηση αν οι περιπτώσεις αυτές προέρχονται από το σπίτι, τονίζει ότι «πολλές φορές αυτή η βία επαναλαμβάνεται ακόμα και με ένα πανομοιότυπο τρόπο, από αυτό ακριβώς που βιώνουν μέσα στις οικίες καταγωγής σαφώς μη λειτουργικές οικογένειες» ενώ επισημαίνει ότι:  «Στα πλαίσια της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής η οποία είναι υπηρεσία του Υπ. Δικαιοσύνης, υπάρχει αρμοδιότητα στην υποστήριξη συμβουλευτικής καθοδήγησης και εποπτείας των ανηλίκων που υποπίπτουν σε παραβατικές συμπεριφορές και στα πλαίσια άσκησης αυτής της αρμοδιότητας υπάρχει  υποστήριξη».

Τσακιρίδου: Νήπιο σε Παιδικό Σταθμό δεν ήθελε να πάει σπίτι του

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα Τσακιρίδου, σημειώνει: «Η οικογένεια είναι ένας χώρος ασφάλειας και αγάπης. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε καθημερινά περιστατικά, όπου διαπιστώνουμε ότι κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει πια. Η βία υπάρχει μέσα στα σπίτια μας. Αν αναζητήσουμε στοιχεία, τόσο στην Αστυνομία όσο και στην Επιτροπή Ισότητας που έχει ο Δήμος Δράμας, θα ανακαλύψουμε πως είναι καθημερινά ανάμεσά μας, είτε τα θύματα είτε οι θύτες».

Όπως τονίζει μάλιστα, «οι παράγοντας είναι πάρα πολλοί αν τους αναζητήσουμε. Θέλω να πω ότι, ως αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, πως η ευαισθητοποίηση γύρω από την ενδοοικογενειακή βία, είναι σημαντική. Γιατί τα θύματα φοβούνται. Ενώ εμείς, αν αποκτήσουμε γνώση, μπορούμε να βοηθήσουμε. Ο Δήμος, ετοιμάζει τον Συμβουλευτικό Σταθμό Κακοποιημένων Γυναικών στη Δράμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025 θα λειτουργήσει γιατί βρέθηκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Περιφέρεια».

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι μάλιστα όσα τονίζει από την εμπειρία της μέχρι τώρα:

«Με την εμπειρία μου μέχρι σήμερα, θα έλεγα ότι αρχικά σοκαρίστηκα, γιατί είμαι στο μικρόκοσμο της οικογένειας και της εργασίας μου και δεν αντιλαμβανόμουν ότι υπάρχουν γύρω μας κι ανάμεσά μας άνθρωποι που κακοποιούνται. Ιδιαίτερα στην ομάδα των γυναικών και των παιδιών. Πάρα πολλές φορές, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του κέντρου, δέχθηκα τηλεφωνήματα και μάλιστα δύο φορές συνάντησα από κοντά γυναίκες που κακοποιούνται. Κατ’ επανάληψη έκαναν αναφορές στην Αστυνομία, αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να λάβουν πληροφόρηση. Καθοδηγούνται όσο γίνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς της Κοινωνικής Υπηρεσίας, από εμένα την ίδια».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης και σε ένα περιστατικό που υπήρξε τελευταία σε Παιδικό Σταθμό του Δήμου, «όπου το παιδί 4 ετών δεν ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι του, διότι ο πατέρας κακοποιούσε το ίδιο, τα αδέλφια του και τη μητέρα. Μετά απ’ όλα αυτά και με τη βοήθεια της διευθύντριας του Παιδικού Σταθμού, λάβαμε κάποιες πληροφορίες από τη μητέρα, η οποία ομολογώ ότι είχε ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης όπως και ο πατέρας, αλλά ανεχόταν αυτή την συμπεριφορά. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε, όλοι οι φορείς, Περιφέρεια, Δήμος, δικαστήρια, εισαγγελείς ψυχολόγοι, η Ένωση Κυριών και άλλοι προκειμένου να βοηθήσουμε στην εξάλειψη της βίας».