Home > νέα > Υψηλοί στόχοι για την ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της Δράμας Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», Δημ. Καραμπατζάκης στον «Π.Τ.»

Υψηλοί στόχοι για την ανάπτυξη του πολιτιστικού προϊόντος της Δράμας Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», Δημ. Καραμπατζάκης στον «Π.Τ.»

Υψηλοί στόχοι για την ανάπτυξη

του πολιτιστικού προϊόντος της Δράμας

Ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη

«Ενώνουμε τη Δράμα», Δημ. Καραμπατζάκης στον «Π.Τ.»

 

 

κ. Καραμπατζάκη, θα θέλατε να μας παρουσιάστε συνοπτικά τον απολογισμό της θητείας σας και βασικά σημεία της στρατηγικής σας για τον τομέα του πολιτισμού;

Η συνεργασία μου με το δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο ήταν δημιουργική και είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», για να συνεχίσουμε την υλοποίηση του έργου που έχουμε οραματιστεί για την πόλη μας. Η δική μας πολιτική στοχεύει στην ανάπτυξη της Αστικής Ατζέντας της Δράμας και στη δημιουργία μιας Ανθεκτικής και Έξυπνης πόλης.

Η δημιουργία μιας Ανθεκτικής και Έξυπνης πόλης χρειάζεται την ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής αυτής είναι και η ανάπτυξη των δομών πολιτισμού, των δράσεων και των πολιτιστικών θεσμών της πόλης. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός είναι ένα από τα παράδειγμα αναφοράς της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στον δήμο Δράμας αλλά όχι και το μοναδικό. Είναι γεγονός ότι προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και των δράσεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παράλληλα αναπτύξαμε στρατηγικές συνεργασίες με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στον τομέα της νεανικής καινοτομίας καθιερώσαμε το πρόγραμμα «Drama Pitching Lab», το οποίο καινοτομεί και προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να αναπτύξουν νέες ιδέες για ταινίες και να λάβουν χρηματοδότηση για την παραγωγή τους.

KARAMPATZAKIS

Ο Δημήτρης Καραμπατζάκης του Παπάγου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ). Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και έχει διατελέσει αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Τουρισμού, Πληροφορικής, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και αναπληρωτής δημάρχου Δράμας.

 

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της πόλης είναι και το Δημοτικό Ωδείο που ανασυγκροτήσαμε τη λειτουργία του, εξυγιάναμε τα οικονομικά του, τριπλασιάσαμε τις εισπράξεις διδάκτρων και εφαρμόσαμε νέα πολιτική σχετικά με το ύψος των διδάκτρων, με γνώμονα τη δικαιότερη αντιμετώπιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Από την αρχή της θητείας μας προχωρήσαμε στην αλλαγή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου, βελτιώθηκε σημαντικά το πρόγραμμα σπουδών και συγκροτήθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Τέλος, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες αναβαθμίσαμε τις υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Δημοτικό Ωδείο και φιλοξενούμε πλέον προβολές σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Θέατρο και σύντομα και με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η ανασυγκρότηση του Πολιτιστικού Οργανισμού και οι στρατηγικές συνεργασίες μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε δυναμικά σε μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με ένα συγκροτημένο Αναπτυξιακό Πλάνο για την τριετία 2019-2021, που θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το ποσό του 1.000.000 €. Έχουμε συστήσει με το ΕΑΠ ομάδα εργασίας για την ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου και Κέντρου Κινηματογραφικών Ερευνών στη Δράμα. Ωριμάζουμε τις μελέτες για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα, ενώ παράλληλα στο κτιριολογικό της πρόγραμμα αξιολογείται η χρήση Θεατρικής Σκηνής. Σχεδιάζουμε την εσωτερική ανακαίνιση του Κινηματογράφου Ολύμπια. Συντάξαμε και παραδώσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού 12ετή απολογιστική μελέτη για το Φεστιβάλ Δράμας και εργαζόμαστε συστηματικά για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης. Μετά από πρόταση που δεχθήκαμε από ενεργούς πολίτες σχεδιάζουμε από φέτος την υλοποίηση της «Γιορτής των Κόμικς». Τέλος, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Δημοτικού Ωδείου, την προσφορά μαθημάτων σε σπάνια μουσικά όργανα συμφωνικής ορχήστρας και τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου μουσικών συναντήσεων και σεμιναρίων.

Παράλληλα, στην Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ Δράμας) είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας», ύψους 395.000 €, που θα αναπτυχθούν συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας 3D Projection Mapping / AR που θα αναβαθμίσει τις πολιτιστικές διαδρομές μέσα στην πόλη. Επίσης, έχει ενταχθεί η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Εμπειρίας στον Αστικό ιστό της Δράμας» στο ΒΑΑ Δράμας από την Αναπτυξιακή Δράμας, ύψους 200.000 €.

Μπορούν οι προγραμματικές δηλώσεις των παρατάξεων να αποτελέσουν βάση για τις μελλοντικές συνεργασίες κα ποια είναι η γνώμη σας για την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο;

Οι προγραμματικές δηλώσεις της δικής μας παράταξης έχουν ολοκληρωμένη προσέγγιση, με σχέδιο και με επιλεγμένα έργα στοχεύουν στη βελτίωση της Δράμας. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει τις δημοτικές παρατάξεις σε συνεργασίες και είναι γόνιμο να αναπτυχθεί συζήτηση για ζητήματα που είναι κοινά, απασχολούν τους δημότες μας και συμπίπτουν στα προγράμματα. Φυσικά, σε σημαντικά ζητήματα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και πρέπει να παρουσιαστούν ώστε να συνεκτιμηθούν στις συνεργασίες που θα προκύψουν. Η πρώτη μας θητεία ολοκληρώθηκε και η δική σας στήριξη θα μας δώσει τη δύναμη για να συνεχίσουμε. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και δήμαρχο Δράμας τον Χριστόδουλο Μαμσάκο για να συνεχιστεί αυτή η ξεχωριστή προσπάθεια.