Home > νέα > Ζητούνται άδειες για 8 φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές της Π.Ε. Δράμας- Ζιμπίδης: Καμιά απάντηση από το ΥΠΑΑΤ για τις εκτάσεις που ζητούνται

Ζητούνται άδειες για 8 φωτοβολταϊκά πάρκα σε περιοχές της Π.Ε. Δράμας- Ζιμπίδης: Καμιά απάντηση από το ΥΠΑΑΤ για τις εκτάσεις που ζητούνται

Ζητούνται άδειες για 8 φωτοβολταϊκά

πάρκα σε περιοχές της Π.Ε. Δράμας

► Μια συνεδρίαση γεμάτη γνωμοδοτήσεις Μ.Π.Ε.  για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

► Ζιμπίδης: Καμιά απάντηση από το ΥΠΑΑΤ για τις εκτάσεις που ζητούνται

► Προς το παρόν βρισκόμαστε στο στάδιο των αδειοδοτήσεων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00, συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Τα τακτικά θέματα τα οποία πρόκειται να συζητηθούν ανέρχονται σε 17 και όλα αφορούν γνωμοδοτήσεις Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Από αυτές οι 5 αφορούν λατομεία μαρμάρων, οι 3 είναι αιολικά πάρκα και οι 7 για φωτοβολταϊκά πάρκα.

Από τις 7 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για φωτοβολταϊκά πάρκα, υπάρχει ενδιαφέρον για την τοποθέτηση 15 φωτοβολταϊκών σταθμών, εκ των οποίων 1 στην Ξάνθη, 6 στον Έβρου και 8 στη Δράμα.

Αναφορικά με τη Δράμα ζητούνται οι  παρακάτω εκτάσεις: 241,9 τμ. στη θέση «Πετρούσα Τσακαλότοπος» 279,48 τμ. στη θέση «Πετρούσα Σταλίσματα», δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στη θέση «Ξηροπόταμος Σταλίσματα» 473,78 τμ, 4 φωτοβολταϊκά πάρκα στις θέσεις «Πετρούσα – Σταλίσματα» και «Ξηροπόταμος – Κατεβασιές» 1.219 τμ.

Όπως είναι γνωστό, από τις αρχές του χρόνου, νομοθεσίας επιτρέποντος, έχουν ήδη ξεκινήσει διάφορες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στο χώρο των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, το πρόβλημα είναι ότι δεσμεύονται μεγάλες εκτάσεις και ήδη οι κτηνοτρόφοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μείωση βοσκοτόπων.

Το πρόβλημα μάλιστα έχει απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδη, ο οποίος παλαιότερα έχει προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, ενώ έχει θέσει και σχετικά ερωτήματα προς το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μάλιστα, σε επιστολή που είχε στείλει τον Απρίλιο του 2021 προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό, την οποία συνυπέγραφαν επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι του Νομού, Δράμας κ. Μαμσάκος, Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι: Δράμας, Νευροκοπίου και Προσοτσάνης.

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Ζιμπίδης, επισημαίνει: «γνωρίζουμε ότι δρομολογούνται από το Υπουργείο απευθείας παραχωρήσεις εκτάσεων σε μεγάλες εταιρείες και βλέποντας τα σημεία που ζητούνται για φωτοβολταϊκά, φτάνουν στα 7.500 στρέμματα κοινόχρηστες εκτάσεις. Ως επί το πλείστον οι εκτάσεις αυτές είναι βόρεια του Ξηροποτάμου, της Πετρούσας, προς τον Αγγίτη, το Πανόραμα, στο δήμο Νικηφόρου και στο Δήμο Δοξάτου».

Όπως επισημαίνει ιδιαίτερα ο κ. Ζιμπίδης, «καταλαμβάνονται τεράστιες εκτάσεις, αποκλείονται περάσματα κτηνοτρόφων προς βοσκότοπους, χάνουν βοσκοτόπους οι κτηνοτρόφοι που είναι απαραίτητοι για τα δικαιώματά τους και το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ακόμα και εκτάσεις για τους αγρότες να καλλιεργήσουν, ακόμα και βιοτεχνίες και επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να στηθούν σε κάποιες εκτάσεις».

Παρ’ όλα αυτά, από τότε μέχρι σήμερα, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει καμιά απάντηση στις παραπάνω διαμαρτυρίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν απαντάει πάντα θετικά στις αιτήσεις των εταιρειών και κάθε μία από αυτές κρίνεται ανάλογα και κατά περίπτωση και αναλόγως αν συμφωνούν και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι των περιοχών αυτών. Γενικότερα πάντως, φαίνεται ότι οι περισσότερες εκτάσεις οι οποίες ζητούνται, είναι χαμηλής παραγωγικότητας και ημιορεινές.

Όπως τονίζει επίσης ο κ. Ζιμπίδης, «προς το παρόν ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί καμιά εταιρεία στην περιοχή, καθώς ακόμα βρισκόμαστε στη διαδικασία των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» και τονίζει ότι, «το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει αφειδώς τις άδειες, χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί οι σχετικές εκτάσεις».

Όπως επισημαίνει επίσης ο ίδιος, «αυτή την ώρα ζητούνται 2.200 στρέμματα στις περιοχές νότια της Πετρούσας και μέχρι και τη Βιομηχανική Ζώνη Δράμας από την επάνω πλευρά» και όπως είπε, «ανάλογα τώρα θα δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Συμβούλιο και πώς θα ψηφιστούν».