Home > νέα > 60 μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων της Δράμας συμμετείχαν στο Διαγωνισμό στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου ► Τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο μαθητής Ιωάννης Φαϊτατζίδης του 3ου ΓΕΛ Δράμας

60 μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων της Δράμας συμμετείχαν στο Διαγωνισμό στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου ► Τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο μαθητής Ιωάννης Φαϊτατζίδης του 3ου ΓΕΛ Δράμας

60 μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων

της Δράμας συμμετείχαν στο Διαγωνισμό

στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου

► Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν 14 μαθητές/τριες του 4ου ΓΕΛ

► Τη μεγαλύτερη βαθμολογία συγκέντρωσε ο μαθητής Ιωάννης Φαϊτατζίδης του 3ου ΓΕΛ Δράμας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΗ συμμετοχή 60 συνολικά μαθητών και μαθητριών από Λύκεια της Δράμας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου, ο Διαγωνισμός Μαθηματικών και Φυσικής στη μνήμη του αδικοχαμένου Δραμινού καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Δράμας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.

Στο φετινό Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 60 μαθητές και μαθήτριες και αναλυτικότερα: 19 άτομα από την Α΄ τάξη, 17 άτομα από τη Β΄ τάξη και 24 άτομα από την Γ΄ τάξη, πάντα από τα Λύκεια του Ν. Δράμας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το 2024 συμμετείχαν συνολικά 74 άτομα, με τον αριθμό φέτος να είναι αισθητά μειωμένος στους 60, ενώ το 2023 συμμετείχαν μόνο 26 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τη μεγαλύτερη βαθμολογία και στις τρεις τάξεις συγκέντρωσε ο μαθητής Φαϊτατζίδης Ιωάννης της Β΄ Τάξης του 3ου ΓΕΛ.

Από τα χαρακτηριστικά στοιχεία που έχουμε από τον φετινό διαγωνισμό, είναι ότι από τους επιτυχόντες, τα 14 άτομα προέρχονται από το 4ο ΓΕΛ Δράμας: Από αυτά, τα 9 άτομα καταλαμβάνουν πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση και πέντε άτομα θέση διακριθέντος.

Το 1ο ΓΕΛ καταλαμβάνει μια τρίτη θέση και τρεις θέσεις διακριθέντων. Το 2ο ΓΕΛ καταλαμβάνει μια πρώτη θέση και θέση διακριθέντος, ενώ το 3ο ΓΕΛ καταλαμβάνει μία πρωτιά με το Φαϊτατζίδη που είχε και την υψηλότερη βαθμολογία. Τέλος του Μουσικό Λύκειο καταλαμβάνει μία δεύτερη θέση και μία διάκριση.

 

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι τα παρακάτω:

Από την Α΄ Τάξη

1ος Σεμελής Γεώργιος – 4ο ΓΕΛ.

2η Κενανίδου Άννα – 4ο ΓΕΛ.

3η Στόκα Ευθαλία – 1ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Στεφανόπουλος Χρήστος – 1ο ΓΕΛ

Θωμάς Κωνσταντίνος – Μουσικό Λύκειο.

 

Από τη Β΄ Τάξη

1ος Φαϊτατζίδης Ιωάννης – 3ο ΓΕΛ.

2ος Πόζαρλης Γεώργιος – Μουσικό Λύκειο.

3ος Οικονόμου Γεώργιος – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Τσακανίκα Βασιλεία – 1ο ΓΕΛ.

Κουφόγλου Αντιγόνη – 4ος ΓΕΛ.

Πιλαφίδης Δημήτριος – 4ο ΓΕΛ.

Πασχαλίδης Θεόδωρος – 4ο ΓΕΛ.

Τσιφτσής Εμμανουήλ – 4ο ΓΕΛ.

 

Μαθηματικά

Από τη Γ΄ Τάξη

1η Ζαχαριάδου Χριστίνα – 4ο ΓΕΛ.

2η Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα – 4ο ΓΕΛ.

3η Τζίτζιρα Ελευθερία – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Δεμίρογλου Γεώργιος – 2ο ΓΕΛ.

 

Φυσική

Από την Γ΄ Τάξη

1ος Δεμίρογλου Γεώργιος – 2ο ΓΕΛ.

2η Ζαχαριάδου Χριστίνα – 4ο ΓΕΛ.

3ος Βογιατζόγλου Ηλίας – 2ο ΓΕΛ.

3η Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα – 4ο ΓΕΛ.

3ος Παπαθανασίου Θεόφιλος – 4ο ΓΕΛ.

Διακριθέντες: Τζίτζιρα Ελευθερία – 4ο ΓΕΛ

Ανδρέου Μιχαήλ – 1ο ΓΕΛ.

Στην εκδρομή στο CERN θα συμμετάσχουν οι μαθητές και μαθήτριες: Ζαχαριάδου Χριστίνα, Δεμίρογλου Γεώργιος και Γιαγκοζίδου Κωνσταντίνα.

Από το 1992

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1992, δύο χρόνια μετά από την αιφνιδιαστική και άδικη δολοφονία του Δραμινού καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου, την ώρα που δίδασκε στην έδρα του στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο το 1969. Πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1973 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Δίδαξε στα πανεπιστήμια Montana S.U., Syracuse, Harvard, Chicago και στο ινστιτούτο Max Plank. Διετέλεσε επιμελητής Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1980-82) και εκλέχτηκε καθηγητής και πρόεδρος του Φυσικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενώ δίδασκε σε ερευνητικό σεμινάριο ηλεκτρονικών υπολογιστών από πρώην φοιτητή του. Πλήθος εκδηλώσεων γίνονται έκτοτε στη μνήμη του. Από το 1992 διεξάγεται στο 1ο Λύκειο Δράμας διαγωνισμός στη Φυσική και τα Μαθηματικά για τους μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων όλου του Νομού.

Ο Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Δράμας και τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας. Από την ίδια χρονιά ο Δήμος Δράμας θεσμοθέτησε χρηματικά βραβεία για τους πρώτους κάθε τάξης. Τα έτη 1998 και 1999 μετά από ενέργειες του Συλλόγου θετικών Επιστημόνων επετεύχθη η αποστολή ενός αγοριού και ενός κοριτσιού από τους βραβευθέντες στο International Camp of Alabama όπου παρακολούθησαν και συμμετείχαν σε εκπαίδευση αστροναυτών.

Από το έτος 1998 απονέμεται χρηματικό βραβείο, στον μαθητή που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία, από τον κ. Δημοσθένη Τενεκετζή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan συμμαθητή και επιστήθιου φίλου του Β. Ξανθόπουλου. Για πρώτη φορά από το 2001 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας καθιέρωσε υποτροφία για έναν από τους πρώτους της Γ΄ Λυκείου με την προϋπόθεση να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο.

Φωτογραφία αρχείο