Home > Εκδηλώσεις > Θεσμός για τη Δράμα το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ με θέμα το λαϊκό τραγούδι ► Με τη συμμετοχή του μεγάλη δεξιοτέχνη του μπουζουκιού κ. Καραντίνη και τη συμμετοχή των Μουσικών σχολείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης

Θεσμός για τη Δράμα το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ με θέμα το λαϊκό τραγούδι ► Με τη συμμετοχή του μεγάλη δεξιοτέχνη του μπουζουκιού κ. Καραντίνη και τη συμμετοχή των Μουσικών σχολείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης

Στις 3 και 4 Μαΐου στο Γυμνάσιο ΑΡΡΕΝΩΝ

Θεσμός για τη Δράμα

το 2ο Μουσικό Φεστιβάλ

με θέμα το λαϊκό τραγούδι

► Με τη συμμετοχή του μεγάλη δεξιοτέχνη του μπουζουκιού κ. Καραντίνη και τη συμμετοχή των Μουσικών σχολείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης

► Ογδόντα φοιτητές από το ΠΑΜΑΚ με το Δραμινό καθηγητή Μουσικής κ. Τσικουρίδη

 

ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ του 2ου Μουσικού Φεστιβάλ Δράμας στις 3 και 4 Μαΐου ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, το οποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Δράμας.

«Το Μουσικό Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας νέος θεσμός που ξεκίνησε το 2024, καθιερώθηκε και στόχος μας είναι να διευρύνεται  χρόνο με το χρόνο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

Όπως σημείωσε, «μεγάλα ταλέντα που διαπρέπουν στον τομέα της μουσικής έχουν γενέτειρα την πόλη μας. Εμείς, ως Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Π.Α.Μ.Θ., θέλουμε να αναδείξουμε αυτή την πραγματικότητα, να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και γιατί όχι να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών να ασχοληθούν με τη μουσική και την παράδοση».

Σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος, «για τους λόγους αυτούς, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Δράμας, διοργανώνουμε το διήμερο Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Μαΐου το Μουσικό Φεστιβάλ με θέμα το Λαϊκό Τραγούδι, στον προαύλιο χώρου του 1ου Λυκείου-1ου Γυμνασίου Δράμας (πρώην Αρρένων).

Σ’ αυτή τη δεύτερη διοργάνωση του Φεστιβάλ δίνουμε ακόμα μεγαλύτερο χώρο στους μαθητές των μουσικών σχολείων. Θα φιλοξενήσουμε μουσικά σχολεία από τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Καβάλα, της Ξάνθη και της Κομοτηνή, καθώς και το Σύνολο Αστικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας».

Παράλληλα, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με τη συνοδεία του κ. Τσικουρίδη, θα βρεθούν στη Δράμα 80 φοιτητές μουσικών σπουδών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το διήμερο αυτό εκτός από τις μουσικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μουσικά σεμινάρια από τους διακεκριμένους μουσικούς Ελευθέριο Τσικουρίδη και Μανώλη Καραντίνη, που είναι από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες μπουζουκιού στην Ελλάδα.

Μαζί με τον κ. Μουρβετίδη, παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Δράμας κα. Τάζογλου, επισημαίνοντας ότι «το σχολείο μας δέχτηκε με μεγάλη χαρά να συμμετάσχει στη διοργάνωση του 2ου Μουσικού Φεστιβάλ. Βασικός φορέας πολιτισμού το Μουσικό Σχολείο στην πόλη, ένα σχολείο που έχει μια μακρόχρονη ιστορία, ένα από τα πρώτα Μουσικά Σχολεία που λειτούργησαν στην Ελλάδα και φέτος κλείνει 30 χρόνια λειτουργίας».

Όπως είπε κα. Τάζογλου, «οι καθηγητές μας ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συμμετάσχουν μαζί με τα μουσικά σύνολα σ’ αυτή τη διοργάνωση. Φέτος είναι ευκαιρία να το ζήσουμε στην πόλη μας και η πόλη μας θα φιλοξενήσει Μουσικά Σχολεία από όμορους Νομούς».

Στις δηλώσεις της η διευθύντρια της Δ/νσης Εμπορίου και Ανάπτυξης της ΠΕ Δράμας κα. Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι «το Φεστιβάλ αυτό αναδεικνύει την πόλη μας, δίνει μοναδικές εμπειρίες» και κάλεσε τους Δραμινούς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να καλέσουν φίλους από τους γειτονικούς Νομούς να το παρακολουθήσουν.

Σε δηλώσεις του, ο καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, αλλά και του ΠΑΜΑΚ κ. Καραμφίλης, σημειώνει: «Η ιδέα για το θέμα με το λαϊκό τραγούδι, μας τιμάει ιδιαίτερα, γιατί τα παιδιά που ασχολούνται με το μπουζούκι δεν μπορούν να απευθυνθούν κάπου εστιασμένα. Θεωρώ πανελλαδική πρωτιά ότι η πόλη της Δράμας κάνει ένα τέτοιο Φεστιβάλ για το λαϊκό τραγούδι. Επιτέλους, τέσσερα Μουσικά Σχολεία θα έχουν κάπου να απευθυνθούν. Εμείς σαν Μουσικό Σχολείο Δράμας, είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΠΑΜΑΚ και έχουμε συμπράξει μαζί τους σε πολλές εκδηλώσεις. Τα παιδιά θα βγουν κερδισμένα μέσα απ’ όλο αυτό το Φεστιβάλ».

Το πρόγραμμα

Το Σάββατο 3 Μαΐου και ώρα 19.00 Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο Τραγούδι από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Στις 19:45 Το μπουζούκι στην μεγάλη οθόνη από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Στις 20:30 Τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη και Χιώτη από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

Την Κυριακή 4 Μαΐου και ώρα 20:15 μουσική παράσταση με τίτλο «Τα λαϊκά της θάλασσας» από το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και στις 21.00,  θα παρουσιαστεί το έργο «Μικρά Ασία» σε μουσική Απόστολου Καλδάρα και στίχους Πυθαγόρα από το Μουσικό Σχολείο Δράμας και το Σύνολο Αστικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τραγουδούν ο Λάμπρος Καυκούλας και η Μαρίνα Βερζανλή.

Τα σεμινάρια που θα γίνουν από τον κύριο Τσικουρίδη, ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι γέννημα θρέμμα της Δράμας, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Μαΐου, ώρες 13:00 – 15:00 στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Τα σεμινάρια από τον κύριο Καραντίνη, δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Μαΐου, τις ώρες 13:00 – 16:00 στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.