Διάταγμα προβλέπει τη μη αρτιότητα οικοπέδων κάτω από 2 στρ.
Αντιδράσεις και στη Δράμα και
ο κίνδυνος ερήμωσης της υπαίθρου
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παράσχου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ έχει προκληθεί με το νέο Προεδρικό Διάταγμα, μέσω του οποίου προβλέπεται μείωση στα μέτρα οικοδόμησης για πολλά οικόπεδα, τα οποία είναι μικρότερα των 2 στρεμμάτων, σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.
Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα 195/2025, το δικαίωμα δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων χάνουν πολλοί ιδιοκτήτες και μάλιστα σε οικισμούς οι οποίοι δημιουργήθηκαν προ του 1923 ή μεταξύ των ετών 1923 – 1983.
Τα σημερινά όρια των οικισμών μειώνονται οριζόντια και περιλαμβάνουν ό,τι έχει οικοδομηθεί μέχρι το 1983, ενώ για τις περιοχές που έχουν οικοδομηθεί από το 1983 μέχρι σήμερα θα ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ως όρια οικισμών αναγνωρίζονται μόνο εκείνα που τεκμηριώνονται με δόμηση έως το 1983 και όχι εκείνα που δημιουργήθηκαν με μεταγενέστερες αποφάσεις των κρατικών Νομαρχών (κυρίως το 1985), οι οποίες έδιναν στις περισσότερες περιπτώσεις δικαίωμα επέκτασής τους. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει οριοθέτηση νέου οικισμού, αλλά μόνο επανέγκριση, οριοθέτηση ή οριοθέτηση σε μη οριοθετημένους οικισμούς.
Για το θέμα αυτό, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ Α.Μ.) κ. Κώστα Παράσχου, επισημαίνοντας αρχικά ότι, «προς το παρόν, το πλαίσιο ακόμα είναι λίγο γκρίζο».
Όπως εξηγεί ο κ. Παράσχου, «αυτό που φαίνεται αρχικά, είναι ότι πάμε σε ένα νέο πλαίσιο οριοθέτησης των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. Υπήρχε μια απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε κάποιες αποφάσεις Νομαρχών για τις επεκτάσεις των οικισμών αυτών που έγιναν μετά το 1983 και πάνω σ’ αυτό υπήρχε μια υποχρέωση να βγει αυτό το διάταγμα».
Αυτό που τονίζει ο ίδιος, είναι ότι, «με το ζήτημα αυτό δημιουργείται μια γκρίζα ζώνη σ’ αυτούς τους οικισμούς, όπου ουσιαστικά θα γίνει μια νέα οριοθέτησή τους. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, κάποια αραιοδομημένα τμήματα να βγουν εκτός αρτιότητας και οικοδομησιμότητας. Ουσιαστικά, από τη νέα οριοθέτηση των οικισμών, θα οριστούν και νέοι όροι και κανόνες δόμησης, με αποτέλεσμα κάποια οικόπεδα κάτω των 2 στρεμμάτων, να μην είναι άρτια και ο κόσμος θα χάσει μεγάλο κομμάτι της αξίας της περιουσίας του».
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια
Συνεχίζοντας ο ίδιος, τονίζει ότι «θα οριστούν τρεις ζώνες και αυτές αντίστοιχα θα έχουν τους όρους δόμησης που θα προβλέπονται. Αυτό που φαίνεται είναι ότι μέχρι στιγμής δεν θα αλλάξει κάτι μέχρι να ολοκληρωθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και να γίνουν νέα Προεδρικά Διατάγματα, θα ισχύουν όσα ισχύουν σήμερα. Όμως αυτό δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα γίνει».
«Αυτό που νομίζω είναι ότι, θα επηρεάσει ορισμένες επεκτάσεις που έγιναν μεταγενέστερα και μετά το 1983 με αποφάσεις Νομαρχών, όπου οι περιοχές αυτές είναι και πιο αραιοδομημένες και στις οποίες αυτά τα οικόπεδα θα βγουν μη άρτια, ενώ σε άλλες ζώνες θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιφάνεια, ώστε να εξασφαλίσουν την αρτιότητά τους και βέβαια το πρόσωπο σε δρόμο που είναι επίσης απαραίτητο», τονίζει ο κ. Παράσχου.
Ερήμωση και συρρίκνωση
Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Παράσχου και το ζήτημα της μείωσης της αξίας των οικοπέδων αυτών, αλλά κυρίως το ζήτημα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Όπως λέει, «είναι ένα θέμα που έρχεται και δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο και δεν ξέρω κατά πόσο όλο αυτό, πέρα από την απομείωση της αξίας τους, μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη των οικισμών αυτών. Όλοι γνωρίζουμε ότι, όλοι αυτοί οι οικισμοί, συνεχώς συρρικνώνονται. Είναι λίγο αντίθετο στη λογική, τού να δοθούν κίνητρα, ώστε ο κόσμος να παραμείνει στις περιοχές αυτές και όχι να φύγει από εκεί. Έχοντας ένας κάτοικος ένα οικόπεδο, το οποίο πλέον δεν θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, θα χάσει και την αξία του και τη δυνατότητά του, αν ήθελε να προχωρήσει στην οικοδόμησή του».
Όπως σημειώνει, «οι τοπικοί φορείς, μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα μπορούν ίσως να αξιολογήσουν και να ορίσουν με κάποιο τρόπο συγκεκριμένες χρήσεις για τις ζώνες αυτές, που θα μπορούσαν να προβλέπουν κάποιους πιο εξειδικευμένους όρους για την αρτιότητα αυτών των οικοπέδων. Αυτό όμως χρειάζεται μια αντίστοιχη έρευνα, καθώς δεν ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλους τους οικισμούς, οι οποίοι δεν έχουν άλλωστε και την ίδια δυναμικότητα».
Θέμα στη Διοικούσα του ΤΕΕ Α.Μ.
Παράλληλα, ο κ. Παράσχου σημειώνει ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα το θέσει ως θέμα, ότι, «ίσως θα είχε νόημα να εξετάσουμε τη δική μας περιοχή, για να δούμε ποιοι και πόσοι είναι αυτοί οι οικισμοί που θίγονται από αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και να δούμε τι μπορούμε να εντάξουμε και να προβλέψουμε γι’ αυτούς τους οικισμούς».
Σημειώνει μάλιστα, ότι, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος της Δυτικής Κρήτης, έχει ήδη δρομολογήσει μια ομάδα εργασίας για το θέμα αυτό και είπε ότι θα κοινοποιηθεί σε όλα τα Περιφερειακά Τμήματα.
Καταλήγοντας, τονίζει ότι αυτό θα μας απασχολήσει αρκετά, «και όσο βλέπουμε ποιες περιοχές και οικισμούς επηρεάζει, εκεί θα έχουμε και περισσότερες αντιδράσεις και ενδεχομένως να έχουμε και παραπάνω ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς, ώστε να αναζητήσουν λύσεις στο θέμα».