Από την Κυριακή 11 Μαΐου στη Δράμα
Η 10η ΔραμΟινογνωσία αναδεικνύει
τη Δράμα ως οινοπαραγωγική περιοχή
και οινοτουριστικό προορισμό
► Τοψίδης: «Θεσμός που αντέχει και δυναμώνει στο χρόνο»
► Μουρβετίδης: «Η Δράμα ελκυστικός τουριστικός προορισμός οίνου και γεύσης»
► Μάμαλης: «Το ασύρτικο ως βασικό στοιχείο του blend ΠΟΠ της Δράμας»
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΔΕΚΑΤΗ χρονιά, η μεγάλη γιορτή της ΔραμΟινογνωσίας ανοίγει τις πύλες της στη Δράμα, από την ερχόμενη Κυριακή 11 μέχρι και την Κυριακή 18 Μαΐου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οινικά φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε το 2014 και σήμερα, έχει φτάσει να εξελιχθεί σε ένα θεσμό για τη Δράμα.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης 6 Μαΐου, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Τοψίδης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μουρβετίδη και τον πρόεδρο του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας κ. Μάμαλη.
Στη συνέντευξη, παραβρέθηκαν επίσης οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Πατακάκης και Παναγιωτίδης, εκπρόσωποι των οινοπαραγωγών Δράμας και άλλοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης, οι Δήμοι Δράμας, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας και πλήθος πολιτιστικών συλλόγων και καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, κάτι που δείχνει ότι η ΔραμΟινογνωσία είναι ένας θεσμός που ενώνει την τοπική κοινωνία.
Τοψίδης: Μοναδικός θεσμός ανάδειξης
Στις δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης, σημείωσε ότι «η ΔραμΟινογνωσία είναι ένας μοναδικός θεσμός που αναδεικνύει την πλούσια οινοπαραγωγική παράδοση και αναδεικνύει τη Δράμα ως τόπο προορισμού, και ένα τόπο με αξία».
Όπως τόνισε, «απόδειξη είναι ότι ο θεσμός αντέχει και δυναμώνει χρόνο με το χρόνο. Αποτελεί όχι μόνο μια γιορτή του οίνου, της γεύσης και του πολιτισμού, αλλά και μια σημαντική αφορμή, μια συνεργασία και συμπόρευση όλων των παραγωγικών δημιουργικών δυνάμεων με ένα κοινό στόχο: την ανάπτυξη».
Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι, «έχουμε δεσμευτεί ως διοίκηση, να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, που αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και βασίζονται στα τοπικά πλεονεκτήματα. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε θεματικούς πόλους ή σημεία αναφοράς σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με ισχυρή ταυτότητα, ώστε να επιτύχουμε ουσιαστική αποκέντρωση της ανάπτυξης.
Αυτό κάνουμε και στη Δράμα. Μια περιοχή που διαθέτει μοναδικά κρασιά, καρποφόρους αμπελώνες και εξαιρετικούς οινοποιούς, παραγωγούς και επιχειρηματίες. Η Δράμα είναι ένας τόπος με αξία, ένας προορισμός που αξίζει να γνωρίσουν και να απολαύσουν επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο».
Καταλήγοντας ο κ. Τοψίδης, τόνισε ότι «η ΔραμΟινογνωσία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, να αναδείξουμε την παράδοση και την επιχειρηματικότητα της περιοχής στον τομέα του οίνου, να προβάλουμε της εξαιρετικής ποιότητας κρασιά μαζί με άλλα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και να αναδείξουμε τους παραγωγούς και επιχειρηματίες».
Μουρβετίδης: Ανεβάζουμε τον πήχη
Με τη σειρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, σημείωσε ότι «όταν η Περιφέρεια ξεκίνησε την πρώτη ΔραμΟινογνωσία το 2014, λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γινόταν θεσμός. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, αποδεικνύοντας ότι η διοίκηση έχει συνέχεια, συνέπεια και όραμα».
Αναφερόμενος στην περσινή διοργάνωση, είπε ότι «το αποτέλεσμα ήταν πολύ επιτυχημένο, αποσπάσαμε θετικά σχόλια από τους οινοποιούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ κυρίως κερδίσαμε τις εντυπώσεις του κοινού που μας επισκέφτηκε. Αυτός ήταν και ο βασικός μας στόχος. Φιλοδοξούμε φέτος να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Για τη διοίκησή μας, η ΔραμΟινογνωσία είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αναδείξουμε τον τόπο μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό οίνου και γεύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα της ΔραμΟινογνωσία είναι γεύση οίνου – επίγευση πολιτισμού».
Μάμαλης: Η ανάδειξη της Δράμας ως αμπελοοινική περιοχή
Ο πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μάμαλης, αναφέρθηκε αρχικά στο ότι «στόχος της ΔραμΟινογνωσίας είναι η ανάδειξη της Δράμας ως αμπελοοινική περιοχή. Μιας περιοχής η οποία έχει μακρά παράδοση στο κρασί, αλλά και σύγχρονη με οινοποιία τα οποία έχουν επενδύσει στον τομέα του οίνου, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και με δυναμικό – τόσο ανθρώπινο όσο και παραγωγικό – το οποίο έχει ακόμα δυνατότητες αξιοποίησης.
Και πάνω σ’ αυτή τη δυνατότητα νομίζω ότι η ΔραμΟινογνωσία έχει το δικό της ρόλο. Μια ΔραμΟινογνωσία η οποία από το 2014 συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δυναμικότητας της περιοχής μας».
Τρεις μεγάλες εκδηλώσεις
Όπως εξήγησε ο κ. Μάμαλης, «από το 2014 ως Πανεπιστήμιο είμαστε δίπλα σε όλες τις εκδηλώσεις και όλες τις δραστηριότητες αυτής της μεγάλης γιορτής για τον πολιτισμό και την παραγωγική δυναμικότητα της Δράμας.
Εμείς ως Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής της ΔραμΟινογνωσίας και θα συμμετέχουμε με πολλαπλούς τρόπους σ’ αυτή τη διοργάνωση. Θα συνδιοργανώσουμε τρεις μεγάλες εκδηλώσεις.
Η πρώτη εκδήλωση, στις 14 Μαΐου, θα αφορά την ανάδειξη των μικρών οινοποιείων της περιοχής της Δράμας, όπου θα παρουσιαστούν τα μικρά οινοποιεία, θα γίνει γευστική δοκιμή των κρασιών τους καθώς δεν είναι επισκέψιμα και δεν θα έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να τα γνωρίσει».
Αναφερόμενος στη δεύτερη μεγάλη εκδήλωση, είπε ότι αυτή θα γίνει στις 15 Μαΐου και θα αφορά στο ασύρτικο κρασί της Δράμας: «Καλεσμένη θα είναι η κα. Δημοπούλου από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (σ.σ. διδακτορικό Οινολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ Γαλλίας), με θέμα το ασύρτικο, καθώς το ασύρτικο είναι το βασικό στοιχείο του blend ΠΟΠ της Δράμας και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για το Νομό, μια και το ασύρτικο είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ποικιλία, αλλά έχει και ένα μεγάλο ανταγωνισμό από άλλες περιοχές όπως η Σαντορίνη».
Όπως σημείωσε ο κ. Μάμαλης, «θέλουμε να αναδείξουμε τις ιδιότητες του ασύρτικου στη Δράμα και να τις αναδείξουμε μέσα από το blend το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να ονομαστεί και ΠΟΠ καθώς είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο, το οποίο μετέχει σχεδόν σε όλα τα κρασιά των οινοποιείων της Δράμας».
Παρουσίαση των νέων Τμημάτων
Τέλος, ο κ. Μάμαλης αναφέρθηκε στην τρίτη μεγάλη εκδήλωση, στις 16 Μαΐου, όπου θα γίνει η παρουσίαση των δύο νέων Τμημάτων του ΔΠΘ στη Δράμα, τα οποία εντάσσονται στο Μηχανογραφικό του 2025.
«Είναι το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, ένα Τμήμα το οποίο εντάσσεται απόλυτα στο δυναμικό παραγωγικό της Δράμας.
Είναι ένα Τμήμα το οποίο είναι το μοναδικό Γεωπονικό Τμήμα στον τομέα Αμπελουργίας και Οινολογίας και υπ’ αυτή την έννοια η Δράμα αποκτά ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Στην εκδήλωση αυτή έχουν προσκληθεί ο υπουργός Παιδείας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιμένουμε την απάντησή τους».
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μάμαλης, «την εκδήλωση θα τη συντονίσει η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κα. Βίδου και στο πάνελ θα μετέχει ο κ. Κουτουλάκης γενικός γραμματέας Νησιώτικης Πολιτικής, η κα. Μακαντάση διευθύντρια του ΔιαΝΕΟσις, και η κα. Κωστή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο Διεθνή Οργανισμό Οίνου και Αμπέλου, ο κ. Γεωργόπουλος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και η κα. Καρδάρα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η στρογγυλή τράπεζα θα επικεντρωθεί στο θέμα: Κλιματική αλλαγή και οινική παραγωγή, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και τα δύο πεδία τα οποία θεραπεύουν τα νέα Τμήματα, ενώ παρών θα είναι και πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης».