Home > Αρθρα > Η κοινωνία σήμερα ακούει, γιατί κάποιες γυναίκες ήταν έτοιμες να μιλήσουν…

Η κοινωνία σήμερα ακούει, γιατί κάποιες γυναίκες ήταν έτοιμες να μιλήσουν…

Η κοινωνία σήμερα ακούει, γιατί κάποιες γυναίκες ήταν έτοιμες να μιλήσουν… οι κοινωνίες ποτέ δεν θα είναι έτοιμες για τίποτα!

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

Όταν κάποτε…

… ο Μωυσής έθετε τις περίφημες 10 εντολές, προσπαθούσε να προδιαγράψει τα όρια μέσα στα οποία το άτομο μπορεί να δρα για να αυξάνει το μερίδιό του στην τροφή, το καταφύγιο, την ασφάλεια και το σεξ. Δεν πρέπει να κλέβει, να φονεύει ή να μοιχεύει.

Θέτει…

… περιορισμούς στην αυτοέκφραση: δεν πρέπει να συκοφαντεί, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί για ασήμαντους λόγους το όνομα του Θεού και, το σημαντικότερο, δεν πρέπει να αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού ή των εντολών Του.

Ου μοιχεύσεις…

… ου φονεύσεις, ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή, ουκ επιθυμήσεις την γυναίκα του πλησίον σου και άλλα.

Από τις…

… σπουδαιότερες, πρώτες νομοθεσίες που υπήρξαν. Θα μου πείτε… καλυτέρευσε ο κόσμος; Έγινε η κοινωνία καλύτερη; Μπααα… μπορεί να προοδεύσαμε, να μάθαμε γράμματα, να αναπτυχθήκαμε τεχνολογικά… παρ’ όλα αυτά, τα βασικά ένστικτα του πρωτόγονου ανθρώπου παραμένουν ακόμα.

Ένα …

… παράδειγμα; Οι πόλεμοι… ο θάνατος σου η ζωή μου… Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, οι κοινωνίες μέχρι σήμερα πήγαν μπροστά… εξαιτίας των πολέμων… των κατακτήσεων… της ανακάλυψης κατασκευών για να κατακτήσουμε… για να πολεμήσουμε…

Απ’ ό,τι φαίνεται…

… οι δέκα εντολές του Μωυσή δεν βρήκαν ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος… έστω και στη σημερινή εξελιγμένη μορφή τους… μέσα από τα νομικά παραθυράκια! Ο άνθρωπος παρέμεινε πρωτόγονος, παρέμεινε στα βασικά του ένστικτα.

Φανερό παράδειγμα…

… όταν των πολέμων ακολουθούν ο ι σφαγές, οι βιασμοί, οι κλοπές. Όταν ο κόσμος μας γεμίζει από βιαστές κάθε είδους, από παράλογους, από αυτούς που εκμεταλλεύονται την όποια χαμηλή εξουσία τους και προβαίνουν σε πράξεις επαίσχυντες.

Κάποτε…

… θα λέγαμε, ότι ήταν ένας, δύο, τρεις. Σήμερα έχουνε γίνει χίλιοι δεκατρείς. Τελικά, δεν είναι το ίντερνετ και το διαδίκτυο που μεγεθύνει τα πράγματα, ούτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα φουσκώνουν. Η αλήθεια εκεί έξω είναι ακόμα χειρότερη, είναι ακόμα πιο τραγική απ’ όσο σήμερα περιγράφεται γενικώς.

Με αφορμή…

… όλα όσα παρακολουθούμε σήμερα, από την αθλήτρια της ιστιοπλοΐας μέχρι τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, όλα όσα συμβαίνουν, θα μπορούσαν να είναι μια τραγική παρωδία της ίδιας της ζωής… αν δεν είναι η ίδια η ζωή…

Πολλοί σήμερα…

… μας λένε, ότι, η κοινωνία μας δεν ήταν έτοιμη ν’ ακούσει. Καμιά κοινωνία ποτέ δεν είναι και δεν θα είναι έτοιμη ν’ ακούσει οτιδήποτε. Οι κοινωνίες, πολλές φορές, λειτουργούν κυρίως ως μάζες, με την έννοια του όχλου, φέρονται ως ανεξέλεγκτοι οπαδοί και χουλιγκανίζουν ομαδικά και οπαδικά… ή για να το πω διαφορετικά… κανιβαλίζουν!

Είτε πρόκειται…

… για το θύμα, είτε για τον θύτη, όταν η κοινωνία τους πιάνει στο στόμα της… ή στα social media της, τότε ο καθένας αλλάζει ρόλους!

Όχι…

… οι κοινωνίες μας, η κοινωνία σήμερα, δεν είναι έτοιμη ν’ ακούσει… γι’ αυτό και κάθε φορά πέφτει από τα σύννεφα. Αν μετά από 2.500 και 3.000 χρόνια γνωστού πολιτισμού, οι κοινωνίες μας δεν ήταν έτοιμες ν’ ακούσουν, τότε… κρίμα… ο κόσμος μας παραμένει τραγικά πολύ πίσω ακόμα, παρ’ όλη τη δήθεν τεχνολογική εξέλιξη!

Αν λοιπόν…

… σήμερα, οι κοινωνίες ακούνε… είναι γιατί κάποιες γυναίκες βγήκαν μπροστά και μίλησαν… άνοιξαν τα στόματά τους… μίλησαν γιατί αυτές ήταν έτοιμες κι εμείς όλοι τις ακούμε… πολύ σύντομα, θα περάσει κι αυτό, θα ξεχαστούν όλα… και μετά από μερικά χρόνια μια νέα γενιά θα βγει και θα μιλήσει… και τότε η κοινωνία θα λέει και πάλι τα ίδια.

Και όχι μόνο…

… οι γυναίκες, βεβαίως… αλλά αγόρια που σήμερα είναι άντρες! Και κάποιοι άλλοι άντρες κατέχουν εξουσία… αδιαμφισβήτητη μέχρι χθες!

Η κοινωνία…

… ξέρει καλά να κρύβει όλα όσα δεν θέλει να ακούσει. Και συνεχίζει να τα κρύβει ακόμα και σήμερα. Και η κοινωνία είμαστε όλοι εμείς, που μπορεί να ξέραμε και δε μιλούσαμε… όπως για παράδειγμα εκείνη η τραγική περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη… που υπέστη τα πάνδεινα στα χέρια μερικών τεράτων… κι ας γνώριζαν τόσοι και τόσοι μέσα στη Σχολή του στα Ιωάννινα!

Αλήθεια…

… πιστεύει κανείς ότι ο Γιακουμάκης θα μπορούσε ποτέ να δικαιωθεί; Ή μήπως εκείνο το κουκούλωμα του βιασμού ενός 8 χρόνου από έναν 13χρονο στο Παπάφειο Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης;

Μια ιστορία…

…τραγική, που πέρασε γρήγορα στα ψιλά μιας κοινωνίας… η οποία για άλλη μια φορά θα μπορούσε να πέσει από τα σύννεφα… παρ’ όλα αυτά την κράτησαν στα χαμηλά την υπόθεση και ουδείς ποτέ τιμωρήθηκε.

Ο πρώτος …

… βιασμός σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2012, όταν ένας 13χρονος τότε, βίασε ένα άλλο αγόρι ηλικίας 7,5 χρόνων, μέσα στο Παπάφειο Ίδρυμα. Η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσε σχετικά τη διοίκηση του Παπάφειου για να ληφθούν μέτρα, ωστόσο όπως φάνηκε αργότερα από τη δικογραφία, κανείς δεν ενημέρωσε κανέναν. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν να μην έγινε ποτέ και ο άτυχος 7χρονος έμεινε απροστάτευτος.

Η διεύθυνση…

…του Παπάφειου το μόνο που έκανε, περίπου 15 ημέρες αργότερα, ήταν να στείλει έγγραφο στην εισαγγελία Καστοριάς, ζητώντας να απομακρυνθεί ο 13χρονος από το ίδρυμα, επειδή “παρουσιάζει αντικοινωνική συμπεριφορά”. Το έγγραφο στάλθηκε εκεί, επειδή η εντολή φιλοξενίας του ανήλικου στο Παπάφειο δόθηκε από τον εισαγγελέα Καστοριάς, με σχετική διάταξη.

Το περιστατικό…

…με τραγικό θύμα τον ανήλικο θα έμενε στην αφάνεια εάν το άτυχο παιδί δεν βιαζόταν ακόμη δύο φορές από τον ίδιο τρόφιμο, τρεις μήνες μετά το πρώτο περιστατικό, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Το παιδί λόγω της κατάστασής του διακομίστηκε στο νοσοκομείο και τότε άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της αποκάλυψης. Οι υπεύθυνοι του Παπάφειου έστειλαν σχετική αναφορά στις διωκτικές και εισαγγελικές αρχές, και τότε σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του 13χρονου για βιασμό ανηλίκου. Μια τραγική ιστορία…

Μετά από …

…μερικά χρόνια, η διοίκηση απαλλάχτηκε με σχετικό βούλευμα. Για πόσες άλλες περιπτώσεις, άραγε, η κοινωνία μας είναι έτοιμη να πέσει από τα σύννεφα; Για πολλές ακόμα… όμως δεν θα πέσει, θα είναι εκεί… ήσυχη στα συννεφάκια της, να σχολιάζει και να κριτικάρει από τα social media περί πάντων!

Σήμερα…

…η υπόθεση αυτή έχει ψωμί… όπως θα λέγαμε, επειδή ακριβώς πρόκειται περί γνωστών ατόμων, περί διάσημων, περί καλλιτεχνών… και μπορείς να κουτσομπολεύει ο καθένας.

Θυμάστε…

… την πολύ πρόσφατη περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη… που βιάστηκε ομαδικά και το πτώμα της πετάχτηκε στη θάλασσα. Η Ελένη Τοπαλούδη, είχε ήδη παλαιότερα προβεί σε σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία… αλλά κανένας δεν την είχε ακούσει, κανένας δεν έδωσε βάση.

Όπως έχουν…

…κάνει και άλλα κορίτσια και γυναίκες. Ούτως ή άλλως… αν δεν υπάρξει έγκλημα δεν υπάρχει θέμα! Και ποιος θ’ ακούσει τι τελικά; Τίποτα… παντού σιωπή… ηχηρή… παρά μόνο όταν κάποιες γυναίκες είναι έτοιμες να μιλήσουν σε κωφή κοινωνία!