Home > Πρώτο Θέμα > 500.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. στο Δ. Παρανεστίου- Καγιάογλου στον «Π.Τ.»: «απ’ αυτόν τον δρόμο περνάνε υλοτόμοι, έμποροι με μεγάλα φορτηγά με ξυλεία, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, επισκέπτες για το Παρθένο Δάσος και τα Θερμιά»

500.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. στο Δ. Παρανεστίου- Καγιάογλου στον «Π.Τ.»: «απ’ αυτόν τον δρόμο περνάνε υλοτόμοι, έμποροι με μεγάλα φορτηγά με ξυλεία, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, επισκέπτες για το Παρθένο Δάσος και τα Θερμιά»

500.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ. στο Δ. Παρανεστίου

Χρηματοδότηση για βελτίωση και

ασφάλεια του οδικού δικτύου

προς τα λουτρά των Θερμιών

Καγιάογλου στον «Π.Τ.»: «απ’ αυτόν τον δρόμο περνάνε υλοτόμοι, έμποροι με μεγάλα φορτηγά με ξυλεία, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, επισκέπτες για το Παρθένο Δάσος και τα Θερμιά»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΤΟ ποσό των 500.000 ευρώ χρηματοδοτείται ο Δήμος Παρανεστίου από υπ. Εσωτερικών, προκειμένου να παρέμβει σε σημεία του Δήμου, όπου υπάρχουν ζητήματα κατολισθήσεων από βροχοπτώσεις και άλλες καταστροφές.

Την απόφαση χρηματοδότησης 500.000 ευρώ, υπέγραψε στις 13 Οκτωβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, ενώ η χρηματοδότηση αυτή δίνεται μέσα από το «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού της χώρας».

Όπως αναφέρεται μάλιστα, η χρηματοδότηση του ανωτέρω ποσού θα γίνει απολογιστικά σύμφωνα με την πρόοδο των έργων και με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο Υπ. Εσωτερικών. Η ισχύς της απόφασης αυτής ορίζεται σε 24 μήνες από την έκδοσή της.

Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, μας εξήγησε ότι το χρήματα αυτά είναι «ένα μικρό δώρο προς το Δήμο μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε διάφορες καταστάσεις καταστροφών».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «πρόκειται για ένα σημείο στο δρόμο προς τα Θερμιά και όχι μόνο εκεί, υπάρχει ένα σημείο το οποίο είναι μεν άσφαλτος, αλλά έχουμε διάφορα προβλήματα. Δεν είναι σωστά κατασκευασμένος, έχουμε συχνές κατολισθήσεις, από τα πρανή πέφτουν συχνά πέτρες και βράχια. Μάλιστα πέρυσι είχαμε και πάλι θέμα, όπου είχαν αποκλειστεί και άτομα στα Θερμιά».

Ο κ. Καγιάογλου τονίζει ότι «θέλουμε να έχουμε την ευχέρεια να εξυπηρετήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Και εφόσον ο δρόμος ανήκει σ’ εμάς, στο Δήμο δηλαδή, κάναμε αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι υπεύθυνο για τέτοια ζητήματα, να ζητήσουμε 500.000 ευρώ. Παρουσιάσαμε τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί και είδαμε με χαρά, ότι τελικά εγκρίθηκε».

«Είναι η πρώτη χρηματοδότηση», μας λέει χαρακτηριστικά, «με την οποία θα γίνει υποστήριξη του σημείου αυτού, είναι η πρώτη φορά που θα στήσουμε προστατευτικά για τις καταπτώσεις και ότι άλλο προβλέπεται, με δίχτυ, βελτίωση του δρόμου κ.α.».

Συνεχίζοντας ο κ. Καγιάογλου, σημειώνει ότι «απ’ αυτόν τον δρόμο περνάνε υλοτόμοι, έμποροι με μεγάλα φορτηγά με ξυλεία, περνάνε κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, επισκέπτες για να πάνε στο Παρθένο Δάσος ή στα ιαματικά και όχι μόνο δημότες μας. Είναι πρώτη φορά που παίρνουμε χρήματα για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και θα μπορέσουμε επιτέλους να παρέμβουμε σ’ αυτό το σημείο, ώστε να είναι ασφαλές το πέρασμα αυτό».

Οι παρεμβάσεις στο σημείο αυτό αφορούν σε άρση καταπτώσεων, καθαρισμούς και διανοίξεις τάφρων, καθαρισμό και μόρφωση τάφρου τριγωνικής διατομής ή τάφρου ερείσματος,  εκσκαφή θεμελίων τεχνικών έργων και τάφρων πλάτους έως 5,0 m, κατασκευή ρείθρων, ασφαλτόστρωση, διαγράμμιση οδοστρώματος και πινακίδες σήμανσης.

Το πρώτο έργο από το «Αντ. Τρίτσης»

Όπως επίσης αναφέρει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, εγκρίθηκε προ ημερών και το πρώτο έργο από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», προϋπολογισμού περίπου 600.000 ευρώ. Όπως μας είπε, η έγκριση του έργου δεν έχει ανεβεί – δημοσιοποιηθεί ακόμα επίσημα, και αφορά την πλήρη αντικατάσταση του εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Ψηλής Ράχης. Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση μιας γεώτρησης πόσιμου νερού πολύ καλής ποιότητας στην Αδριανή. Η γεώτρηση αυτή είναι ανενεργή και θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά. Το νερό θα διοχετευτεί στη συνέχεια στους κατοίκους της Αδριανής.