Home > νέα > Καθημερινές και μεγάλες οι ζημιές από παράτυπους μετανάστες σε χωριά του Παρανεστίου-Προβληματίζονται οι κάτοικοι καθώς η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει

Καθημερινές και μεγάλες οι ζημιές από παράτυπους μετανάστες σε χωριά του Παρανεστίου-Προβληματίζονται οι κάτοικοι καθώς η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει

Έκλεψαν αγροτικό και το πέταξαν σε χαράδρα…

Καθημερινές και μεγάλες

οι ζημιές από παράτυπους

μετανάστες σε χωριά του Παρανεστίου

Προβληματίζονται οι κάτοικοι καθώς η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει

Τι λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με το πέρασμα των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου, είναι ιδιαίτερα έντονο.

Όπως είναι γνωστό και όπως έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα στην εφημερίδα μας, οι παράτυποι μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα, ακολουθούν μια διαδρομή από τις κορυφογραμμές της οροσειράς Ροδόπης, περνούν από χωριά του Παρανεστίου και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε-6 φτάνουν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Από εκεί, ακολουθούν κατάλληλη διαδρομή, ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη και να κατέβουν στην Αθήνα.

Στο διάβα τους, προκειμένου να βρουν τροφή αλλά και χώρους για να κοιμηθούν, προκαλούν πολλές ζημιές. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη και τραγική, κυρίως για τα χωριά του Παρανεστίου. Όπως και το προηγούμενο διάστημα έχουμε δημοσιεύσει, οι ζημιές είναι πολλές στα κτίρια του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού.

Πολλά παράπονα έχουν κάνει επίσης κατά καιρούς και κάτοικοι της περιοχής Παρανεστίου, οι οποίοι προς το παρόν προτιμούν να μιλούν ανώνυμα, επισημαίνοντας όμως ότι πλέον, η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι χθεσινά. Γίνονται εδώ και πολύ καιρό. Οι παράτυποι μετανάστες που περνούν από την περιοχή σε ομάδες τριών ή και περισσότερων ατόμων, εισβάλουν στα σπίτια, σπάζοντας πόρτες και τζάμια ενώ κάνουν και άλλες καταστροφές στη συνέχεια. Ο κύριος λόγος είναι η αναζήτηση τροφής. Εφόσον βρουν κάτι να φάνε, μαγειρεύουν στο σπίτι που συνήθως είναι άδεια καθώς είναι μικροί οικισμοί στο Παρανέστι και στη συνέχεια σπάζουν πράγματα και φεύγουν. Όπως μάλιστα μας διηγούνται κάτοικοι, πρόσφατα πάλι μπήκαν σε σπίτι, κάθισαν έφαγαν και κοιμήθηκαν και φεύγοντας μάλιστα έκαναν και ζημιές σε έπιπλα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως, ό,τι δεν χρησιμοποιούν από φαγητό το πετάνε στο πάτωμα, μας λένε οι κάτοικοι.

Φυσικά, το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο, αλλά κρατάει εδώ και μήνες. Πρόσφατα μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες, έκλεψαν ένα αγροτικό αυτοκίνητο από κτηνοτρόφο. Το πήραν προκειμένου να προχωρήσουν ίσως παρακάτω στο δρόμο τους, για κάποιο λόγο όμως στη συνέχεια το παράτησαν πετώντας το σε ένα γκρεμό σε δασώδη περιοχή. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος έκανε καταγγελία στην Αστυνομία και στη Συνοριοφυλακή της περιοχής του Παρανεστίου, οι οποίοι τελικά συνέλαβαν δύο άτομα.

Πρόσφατα επίσης, άλλη ομάδα μπήκε σε μια κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής, όπου προσπάθησαν να πάρουν κάποια ζώα. Όταν δεν τα κατάφεραν, προξένησαν ζημιές και αποχώρησαν.

Επιβεβαιώνει τα περιστατικά ο δήμαρχος Παρανεστίου

Τα γεγονότα αυτά, επιβεβαιώνει στον «Πρωινό Τύπο» και ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου. Επιβεβαιώνει μάλιστα την κλοπή του αγροτικού οχήματος του κτηνοτρόφου της περιοχής (απ’ όπου και οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο παθών).

Ο κ. Καγιάογλου, επιβεβαιώνει ότι «όντως έχουν γίνει ζημιές σε σπίτια», ενώ σημειώνει ότι «πρόσφατα μάλιστα μπήκαν και σε κάποια σπίτια στον οικισμό της ΔΕΗ, όμως χωρίς να κάνουν κάποιες ζημιές, απλά κοιμήθηκαν».

Ερωτώμενος για όλα αυτά τα συμβάντα, ο δήμαρχος Παρανεστίου σημειώνει: «Συνεχώς έχουμε εκροές από μετανάστες, κινούνται σε ομάδες από την περιοχή μας, ακολουθούν την κορυφογραμμή για να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Αυτό που κάνουν είναι να ψάξουν ένα κατάλυμα, αρχικά τους ενδιαφέρει να φορτίσουν τα κινητά τους, να κοιμηθούν και να φάνε κάτι».

Σημειώνει πάντως ο ίδιος, ότι, «δεν κλέβουν πράγματα, καθώς δεν μπορούν να κουβαλάνε μαζί τους βάρος, επειδή μετακινούνται συνέχεια» και όπως διευκρινίζει, «σπάζουν παράθυρα και πόρτες για να μπουν στα σπίτια, τρώνε ότι βρουν στα ψυγεία, αλλά δεν κλέβουν».

Ερωτώμενος αν όλα αυτά καταγγέλλονται από τους κατοίκους στην Αστυνομία, επισημαίνει πως «ναι, καταγγέλλονται, όπως και το αγροτικό που πήραν προχθές».

Όπως μας εξηγεί πάντως, «στην περιοχή υπάρχει αρκετή αστυνομική δύναμη. Όπως υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα στο Παρανέστι, καθώς και Τμήμα Συνοριοφύλαξης και φυσικά η δύναμη στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανεστίου». Όπως λέει πάντως, «κάνουν δουλειά, κάνουν περιπολίες, κάποιους  τους βρίσκουν τους συλλαμβάνουν και κάποιους άλλους δεν μπορούν να τους εντοπίσουν. Πάντως, είναι γεγονός ότι στο Παρανέστι έχουμε τρεις δομές αστυνομικής δύναμης, παρ’ όλα αυτά αρκετοί καταφέρουν και περνάνε».

Όπως λέει ο κ. Καγιάογλου, «μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο να γίνει κάποια επίθεση σε ανθρώπους, προσέχουν και δεν πλησιάζουν. Αυτό είναι το καλό. Το κακό στην υπόθεση, είναι ότι είμαστε μια περιοχή συνδεδεμένη με τα σύνορα από τη Βουλγαρία και είναι το σημείο που περνάνε. Κάθε μέρα περνάνε 2-3 άτομα. Έχει μέρα που δεν περνάει κανένας».