Home > νέα > Χρονιές επανεκκίνησης για το Πελίτι το 2022 και το 2023-Ο υπεύθυνος του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Χρονιές επανεκκίνησης για το Πελίτι το 2022 και το 2023-Ο υπεύθυνος του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο υπεύθυνος του Πελίτι κ. Σαϊνατούδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Χρονιές επανεκκίνησης

για το Πελίτι το 2022 και το 2023

Οι δράσεις για τη νέα χρονιά και η ανάγκη για σπόρους

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ της για το 2023 έχει ήδη προετοιμάσει η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι και ξεκινάει με την κοπή της βασιλόπιτας από το επόμενο Σάββατο. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο εμπνευστής και δημιουργός του Πελίτι κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, αναφέρει ότι κάθε μήνα για το επόμενο διάστημα θα υπάρχει και μία δράση, οι οποίες παρουσιάζονται παρακάτω.

Σε γενικό πλαίσιο και όπως εξηγεί ο ίδιος, το 2022 ήταν μια χρονιά δύσκολη, όσον αφορά το ζήτημα της αποστολής σπόρων προς όσους ζητούσαν, καθώς διάφορα προβλήματα δεν επέτρεψαν να έχουν την ανάλογη ποσότητα σπόρων προς αποστολή, ενώ παράλληλα ήταν και μια χρονιά επανεκκίνησης, η οποία συνεχίζεται και το 2023.

Όπως αναφέρει, «για διάφορους λόγους, δεν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στα αιτήματα της ζήτησης σπόρων. Το πρόβλημα είναι λίγο σύνθετο», τονίζει εξηγεί: «Από τη μια μεριά, τα αιτήματα που είχαν αυξήθηκαν ιδιαίτερα το 2022, από την άλλη όμως, εξαιτίας του Covid, είχαμε είτε ασθένειες καλλιεργητών αλλά και αποχωρήσεις τους, οπότε χαρακτηριστικό είναι ότι μειώθηκε ο όγκος των σπόρων που έχουμε. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, από ένα σημείο και μετά σταματήσαμε να απαντάμε στα αιτήματα, ενώ σταματήσαμε και να δεχόμαστε νέα αιτήματα για αποστολή σπόρων. Ήδη υπάρχουν αρκετά αιτήματα από το προηγούμενο διάστημα που δεν έχουν απαντηθεί».

Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι, «υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη σε σπόρους και μεγάλη ζήτηση, που εμείς όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε ακόμα να ανταποκριθούμε».

Χρονιές επανεκκίνησης το 2022 και το 2023

Ερωτώμενος για το πώς κύλησε σε γενικότερο πλαίσιο το 2022, ο κ. Σαϊνατούδης, μας λέει ότι «το 2022 ήταν για εμάς μια χρονιά επανεκκίνησης, όπως και το 2023. Η κεντρική γιορτή των σπόρων που κάναμε, ήταν ένας ψήφος εμπιστοσύνης προς το Πελίτι, γιατί ήρθε πολύς κόσμος παρ’ όλες τις δυσκολίες, οικονομικές, ενεργειακές και όχι μόνο κι αυτό μας έδωσε πολύ θάρρος. Με τον προγραμματισμό που έχουμε για το 2023, επανεκκινούμε πλέον διάφορα πράγματα που είχαν σταματήσει εξαιτίας του Covid τα τελευταία χρόνια».

Οι δράσεις για το 2023

Αναλυτικότερα οι πρώτες δράσεις του Πελίτι για το 2023, ξεκινούν με την κοπή βασιλόπιτας από το επόμενο Σάββατο 14 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση θα γίνει στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, Χατζηανέστη 13 στη Δράμα και ώρα 20.00. Οι φίλοι του Πελίτι μπορούν να πάνε το κάτι τις τους για το κοινό μπουφέ.

Η επόμενη δράση γίνεται την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, από τις 12:00 μμ – 15:00 μμ. στη γη του Πελίτι, για να κάνει ο καθένας το δικό του σπορείο. Η εκδήλωση είναι για μικρούς και μεγάλους. Φορέστε πρόχειρα ρούχα. Όλη η εκδήλωση θα είναι σε εξωτερικό χώρο, οπότε ντυθείτε καλά. Σε περίπτωση βροχής ή χιονιού η εκδήλωση ακυρώνεται.

Την Κυριακή 5 Μαρτίου, από τις 12:00 μ.μ – 15:00 μ.μ. στη γη του Πελίτι. Στις 12:00 ομιλία με θέμα «Οι χρήσεις του ζεόλιθου στη βιολογική καλλιέργεια», με ομιλητές:  Τον κ. Γιώργος Καραγιάννης , γεωπόνο με εμπειρία 30 χρόνων στις καλλιέργειες και χρήση του ζεόλιθου και τον κ. Γιώργο Παπαπασχάλη μεταλλειολόγος. Στις 13:00 μ. μ. κάνουμε το δικό μας σπορείο.

Η εκδήλωση είναι για μικρούς και μεγάλους. Φορέστε πρόχειρα ρούχα. Όλη η εκδήλωση θα είναι σε εξωτερικό χώρο, οπότε ντυθείτε καλά. Σε περίπτωση βροχής ή χιονιού η εκδήλωση ακυρώνεται.

Την Κυριακή 9 Απριλίου, από τις 10:00 π.μ. – 16:00 μ.μ. στη γη του Πελίτι. Εθελοντική εργασία για την προετοιμασία της 23ης Γιορτή Σπόρων του Πελίτι. Όλες οι εργασίες θα είναι σε εξωτερικούς χώρους. Φορέστε πρόχειρα ρούχα, θα υπάρχουν εργασίες για μικρούς και μεγάλους.

Σάββατο 22 Απριλίου, από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. 23η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι Η διανομή των παραδοσιακών σπόρων είναι από τις 11:00 π.μ -14:00 μμ.

Κυριακή 4 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας. Εκδήλωση για τα παιδιά με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος. Όλες οι δράσεις θα είναι σε εξωτερικούς χώρους. Φορέστε πρόχειρα ρούχα. Θα λειτουργήσει χαριστικό παζάρι. Τα παιδιά μπορούν να φέρουν παιχνίδια τους που δεν τα παίζουν και είναι σε καλή κατάσταση. Οι μεγάλοι μπορούν να φέρουν ρούχα και παπούτσια που δεν χρειάζονται. Συγκέντρωση τροφίμων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Όλες οι δράσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.