Home > νέα > Αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας σε Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα

Αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας σε Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα

Υπογράφεται αύριο η σύμβαση με Περιφέρεια και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Αναβάθμιση του Καπνολογικού Ινστιτούτου

Δράμας σε Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Κέντρο

Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα

Δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ κ. Χατζηνικολάου

Την σύμβαση θα υπογράψουν ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ μέρα η αυριανή, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, καθώς αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση για την αναβάθμιση του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας, σε Ερευνητικό και Αναπτυξιακό Κέντρο Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στη Δράμα.

Πρόκειται για μια σημαντική ενέργεια, μέσα από την οποία θα προκύψει ένα νέο Ερευνητικό Κέντρο για όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, μοναδικό σε όλη την περιοχή, που θα βοηθήσει τα μέγιστα στην έρευνα και την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Η τελετή της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιου και του προέδρου του ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, θα γίνει αύριο Πέμπτη και ώρα 11.00 στις εγκαταστάσεις του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου Δράμας.

Για το λόγο αυτό, συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, μαζί με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος βρίσκεται στη Δράμα ήδη από τη Δευτέρα, περιηγούμενος σε αγροτικές μονάδες στο Νομό Δράμας, ενώ έχει επισκεφθεί για πρώτη φορά και τις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη Δράμα (πρώην ΚΕΓΕ).

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαεμμανουήλ μίλησε για «όραμα –στόχο από την ανάληψη των καθηκόντων μας» και αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης αύριο, ενώ κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να παραβρεθούν στην εκδήλωση.

Όπως τόνισε, «το Καπνολογικό Ινστιτούτο είναι ένα ιστορικό σύμβολο για την περιοχή της Δράμας και νομίζω ότι οι κόποι και οι συναντήσεις μας εδώ και ένα χρόνο περίπου, απέδωσαν και αποδίδουν καρπούς», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Χατζηνικολάου και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις προσπάθειές τους.

Όπως τόνισε μάλιστα, «αποφασίσατε να κρατήσετε αρχικά το παράρτημα του Εργαστηρίου Καπνού που υπήρχε – γιατί είχατε πάρει απόφαση να το πάρετε στη Θέρμη ως διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – και δεύτερο να ενισχύσετε το όραμά μας, με τη δημιουργία αυτού του Ερευνητικού Κέντρου. Νομίζω ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για τη Δράμα με την αναβάθμιση του πρώην Καπνολογικού Ινστιτούτου, το οποίο και εμείς φροντίζουμε ως διοίκηση Περιφέρειας, για εργολαβίες για την εσωτερική και εξωτερική αποκατάσταση του κτιρίου και το προσεχές διάστημα θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης και για το δικό σας ερευνητικό πεδίο, αλλά και γενικότερα για όλους τους Δραμινούς».

Χατζηνικολάου: Ένα νέο Ερευνητικό Κέντρο

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χατζηνικολάου, ευχαρίστησε τον κ. Παπαεμμανουήλ «για την επιτυχή έκβαση για την επαναλειτουργία μετά από αρκετό καιρό, ενός στολιδιού της Δράμας, το παλιό Καπνολογικό Ινστιτούτο».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου, «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που θα επαναλειτουργήσει αναβαθμίζοντάς το, τουλάχιστον ως προς τις λειτουργίες του. Δεν θα είναι απλά και μόνο ένα Καπνολογικό Εργαστήριο, αλλά ένα Εργαστήριο Έρευνας. Θα παράγεται έρευνα και καινοτομία και  θα διαχέεται στα παραγωγικά συστήματα της Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

Διευκρίνισε ακόμα ο ίδιος, ότι, «είχαμε όντως μια ταλάντευση ως προς το αν έπρεπε να το αναβιώσουμε.  Ο Γρηγόρης σ’ αυτό έπαιξε ένα πολύ σοβαρό ρόλο. Η επιμονή του και  η βοήθειά του στο να μπορέσουμε πραγματικά να δούμε τις πλευρές της κοινής συνεργασίας, βάσει της οποίας η Περιφέρεια και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα μπορέσουν να το λειτουργήσουν επιτυχώς και βιώσιμα. Συνεπώς, εδώ ιδρύεται μια νέα μονάδα, η οποία είναι μια σημαντική μονάδα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.  Θέλουμε να συνδέσουμε τη μονάδα αυτή με τις υπόλοιπες μονάδες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Θα δημιουργήσουμε εδώ μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων, ενώ παράλληλα δεν είναι μόνο σκοπός να κάνουμε ότι έχουμε κάνει και σε άλλα μας Ινστιτούτα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε στα υπόλοιπα Ινστιτούτα, αφού έχουμε εδώ ανθρώπους οι οποίοι θα μεταφέρουν αυτή τη γνώση που έχουμε στα άλλα Ινστιτούτα. Αυτό για μένα είναι μια πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία».

Οι κ.κ. Χατζηνικολάου και Παπαεμμανουήλ επιδεικνύουν την σύμβαση που θα υπογραφεί αύριο Πέμπτη.

Το ΙΝΑΛΕ Καβάλας

Ιδιαίτερη αναφορά στο σημείο αυτό έκανε ο κ. Χατζηνικολάου και για το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών Καβάλας (ΙΝΑΛΕ). Όπως είπε το νέο Ερευνητικό Κέντρο της Δράμας, «συνδυάζεται αυτό με την προσπάθειά μας να δουλέψουμε πολύ πιο συστηματικά στο Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών στην Καβάλα, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι μια επιτυχής υποδομή, στην οποία εργάζονται πάνω από 100 άτομα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι γνωστό. Όταν επικοινωνούμε και λέμε ότι το ΙΝΑΛΕ έχει πάνω από 100 άτομα προσωπικό και  κάποια εκατομμύρια ετησίως, κανένας δεν το πιστεύει ότι ένας τέτοιος Οργανισμός υπάρχει στην Καβάλα.  Θέλουμε όμως εκεί πραγματικά να παίξουμε ένα ρόλο, όχι μόνο για να το επικοινωνήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να του δώσουμε μεγαλύτερη αξία για τους ανθρώπους της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια ΑΜΘ, είναι από τις μεγαλύτερες Περιφέρειες στο αλιευτικό κομμάτι, της θάλασσας και των δραστηριοτήτων γύρω από αυτές και τις λιμνοθάλασσες και τα ποτάμια, κάτι στο οποίο το ΙΝΑΛΕ δραστηριοποιείται».

Το Εργαστήριο Γάλακτος στη Δράμα

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηνικολάου και στο Κέντρο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας όπου ανέφερε: «Το Εργαστήριο Γάλακτος το οποίο έχουμε στη Δράμα, θέλουμε επίσης να το αναβαθμίσουμε, ώστε να είναι μονάδες της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την οποία θέλουμε να είναι μια κοιτίδα παραγωγής, δραστηριότητας, των ανθρώπων της που θα απολαμβάνουν και θα ευημερούν. Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μας προσδοκία».

Η πατάτα Νευροκοπίου

Ο κ. Χατζηνικολάου αναφέρθηκε επίσης και στην πατάτα Νευροκοπίου και το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ΑΜΘ γι’ αυτήν. Ο κ. Χατζηνικολάου βρέθηκε τη Δευτέρα στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου όπου συνομίλησε με παραγωγούς πατάτας, αναφερόμενος στο έργο αυτό.

Όπως είπε, «αυτό που θέλουμε να κάνουμε στο Νευροκόπι, είναι η σφραγίδα της πατάτας Νευροκοπίου. Αυτό σημαίνει μοριακοί γονιδιοματικοί έλεγχοι που θα ξέρει κανείς από πού προέρχεται η πατάτα, ούτως ώστε να μην υπόκειται στις ελληνοποιήσεις, στις προσμίξεις, σ’ αυτό που λέμε παραπλάνηση του καταναλωτή. Να ξέρουμε από πού προέρχεται η πατάτα. Και αυτό θα γίνει με ανθρώπους που είναι Δραμινοί και θα βοηθήσουν σημαντικά στον τόπο».