Home > Πρώτο Θέμα > Ακαδημαϊκή αναβάθμιση της Δράμας με την αλλαγή αντικειμένου στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματά της Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας Οινολογίας

Ακαδημαϊκή αναβάθμιση της Δράμας με την αλλαγή αντικειμένου στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματά της Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας Οινολογίας

Πρώτη επίσημη παρουσίαση στις 16, 17 και 18 Μαΐου

Ακαδημαϊκή αναβάθμιση της Δράμας

με την αλλαγή αντικειμένου

στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματά της

Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Αμπελουργίας Οινολογίας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ είναι γνωστό ίσως στους περισσότερους Δραμινούς, η Δράμα σήμερα διαθέτει δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα τα οποία ανήκουν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Το ένα Τμήμα είναι το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και το άλλο Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Μέχρι και το 2024, τα δύο Τμήματα ανήκαν στη δύναμη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και από τις αρχές του 2024 με σχετικό νόμο που υπεγράφη, πέρασαν στη δύναμη του Δημοκριτείου. Η συνέχεια ήταν η αλλαγή της ονομασίας και του αντικειμένου τους. Έτσι, το πρώτο μετονομάστηκε σε Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, και το δεύτερο σε Αμπελουργίας – Οινολογίας.

Με τη νέα του ονομασία, αλλά και τα νέα τους αντικείμενα, τα δύο Τμήματα έχουν ήδη ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2025 και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και επίσημα πλέον, από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά του 2025 – 2026.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου τα δύο Τμήματα να γίνουν ευρύτερα γνωστά στο κοινό, αλλά κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν πανελλαδικές φέτος, το Δημοκρίτειο αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια πρώτη μεγάλη εκδήλωση στη Δράμα και στο Δημοτικό Ωδείο, στις 16, 17 και 18 Μαΐου.

Για να γίνει αυτό, το Δ.Π.Θ. ζήτησε τόσο την οικονομική συνδρομή του Δήμου Δράμας, αλλά και τη συνεργασία του, την οποία ομόφωνα προσέφερε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή προβεβλημένων επιστημόνων, φορέων και εκπροσώπων της πολιτείας, με στόχο να αναδείξουν τις προοπτικές και τις δυνατότητες των νέων ακαδημαϊκών τμημάτων του Δ.Π.Θ., τα οποία θα λειτουργούν εφεξής στην πόλη της Δράμας.

Σύμφωνα με το εισηγητικό του Δημοκριτείου προς το Δήμο Δράμας, «τα προαναφερθέντα Τμήματα, πρόκειται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην Ακαδημαϊκή αναβάθμιση της πόλης, καθώς επίσης μέσω των προσφερόμενων καινοτόμων και μοναδικών σε πανελλαδικό επίπεδο Προγραμμάτων Σπουδών, στην άρτια εκπαίδευση των φοιτητών τους, αφενός σε θέματα προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος και της Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και αφετέρου σε θέματα εξέλιξης και ανάδειξης του οινικού χαρακτήρα της περιοχής και όχι μόνο, σε επίπεδα εφάμιλλα με τα ευρωπαϊκά στάνταρτ».

Το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας

Πρόκειται για ένα μοναδικό πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά ιδρύεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο με το σχετικό αντικείμενο.

Το ζήτημα της κλιματικής κρίσης πλέον παίρνει μεγάλες διαστάσεις στην καθημερινότητα της ζωής μας και κρίνεται περισσότερο απαραίτητο από ποτέ, να βρεθούν λύσεις σ’ αυτά τα ζητήματα. Με την κλιματική κρίση να απειλεί ολοένα και περισσότερο την οικολογική ισορροπία και την οικονομική ευημερία, η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων που θα παράγουν γνώση, πολιτικές και λύσεις, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

Το νέο Τμήμα, θα εμβαθύνει περισσότερο σε εξειδικευμένες σπουδές γύρω από το ζήτημα της Κλιματικής Ανθεκτικότητας σε αστικά και μη αστικά περιβάλλοντα.

Το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας

Η Δράμα, είναι γνωστή στο πανελλήνιο για τους αμπελώνες και τα κρασιά της. Η περιοχή διαθέτει μερικά από τα καλύτερα και μεγαλύτερα οινοποιία στην Ελλάδα, με σημαντική παραγωγή οίνου που διακινείται σε όλη τη χώρα, αλλά και με σημαντικές εξαγωγές.

Το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας, έχει μια μακρά ιστορία στη Δράμα και έχει περάσει από 40 κύματα, όταν ακόμα το Τμήμα ανήκε στα ΤΕΙ.

Είναι η τελευταία μετονομασία που γίνεται και πλέον από τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργεί με πιο ξεκάθαρο αντικείμενο, όπως είναι η Αμπελουργία και Οινολογία, κάτι που δίνει πλέον ιδιαίτερη προτεραιότητα σ’ αυτόν τον χώρο.

Σήμερα, το Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας διαθέτει δικό του πειραματικό αμπελώνα, ενώ ήδη η πρυτανεία κάνει ενέργειες με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να πάρει κάποιες αίθουσες στο κτίριο του Καπνολογικού Ινστιτούτου ώστε κάποια στιγμή το Τμήμα να μετεγκατασταθεί και να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου εκεί.

Το Καπνολογικό Ινστιτούτο, είναι ένας χώρος που σύμφωνα με τον πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Φώτη Μάρη, θα μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται το Τμήμα, θα του χαρίσει την αυτονομία και την ανεξαρτησία του, ενώ θα μπορεί βεβαίως να εκμεταλλευτεί και τον περιβάλλοντα χώρο, με τη δημιουργία ενός αμπελώνα που τόσο ανάγκη έχει για τις πειραματικές ανάγκες του Τμήματος.

Στόχος περισσότεροι φοιτητές

Τα τελευταία χρόνια, ομολογουμένως και τα δύο Τμήματα παρουσίασαν μια γενικότερη πτώση στην εισροή πρωτοετών φοιτητών, τόσο στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, όσο και στο Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.

Παρ’ όλα αυτά, με την αλλαγή αντικειμένου και των δύο Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο αλλά και ειδικότερα η Δράμα, ευελπιστούν στην άνοδο της εισροής πρωτοετών φοιτητών. Η Δράμα, μπορεί να είναι γενικότερα η φτωχότερη πόλη από κάθε άποψη από το σύνολο των πέντε Π.Ε. της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, αλλά παραμένει επίσης φτωχή ακόμα και σε φοιτητές. Όλες οι άλλες πόλεις – βλέπε Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη – έχουν πολλούς περισσότερους φοιτητές. Και αυτός είναι ένας από τους μεγάλους καημούς της Δράμας.

Η εισροή φοιτητόκοσμου στην πόλη, θα δώσει μια νέα ώθηση σε πάρα πολλά ζητήματα, ενώ θα την αναδείξει και από ακαδημαϊκής άποψης, καθώς πρόκειται για δύο μοναδικά Πανεπιστημιακά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, παίζει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν και μέχρι σήμερα η πανεπιστημιακή κοινότητα, μέσω των δύο Τμημάτων, προσφέρει σε αρκετά ζητήματα του αντικειμένου της, παρ’ όλα αυτά, αναζητείται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι σ’ αυτά.

Τόσο η Δασολογία όσο και η Οινολογία προσφέρουν μέσα από διάφορα πρότζεκτ στην περιοχή, είτε με διάφορες μελέτες, είτε με τη συμμετοχή των φοιτητών στη ΔραμΟινογνωσία και αλλού.

Τι είναι όμως εκείνο που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρώτου και δεύτερου βαθμού) στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας; Μήπως από εδώ και πέρα, τόσο ο Δήμος Δράμας κυρίως, αλλά και η Αντιπεριφέρεια Δράμας, θα πρέπει να δημιουργήσουν διάφορες συνέργειες, τόσο στο πλαίσιο της διαφήμισης των δύο Τμημάτων προς τα έξω, όσο και να προσθέσουν θετικά στοιχεία στους φοιτητές που βρίσκονται στη Δράμα;