Αν ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη ξεκινάει,
πότε θ’ αρχίσει ο οδικός άξονας
Δράμας – Αμφίπολης;
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΕΣ στιγμές για την Κρήτη, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέγραψε χθες από την Κρήτη, την σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του περιβόητου πια, ΒΟΑΚ.
Η λεπτομέρεια είναι ότι, η σύμβαση υπογράφηκε για ένα τμήμα του δρόμου, αυτό μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων, ενώ πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο πιάνει την Κρήτη από τη μια άκρη ως την άλλη!
Σαφώς και πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για όλο το νησί της Κρήτης, καθώς όσοι έχουν ταξιδέψει προς τα εκεί και έχουν την πραγματικότητα των δρόμων, εκτός από ελάχιστα τμήματα, οι υπόλοιποι είναι άθλιοι!
Για να πούμε και την αλήθεια, και αυτό το έργο όπως και πολλά άλλα, χάνονται στο βάθος του χρόνου και όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, «πολλές κυβερνήσεις δούλεψαν για να φτάσουμε στο σημείο αυτό», στη χθεσινή μέρα δηλαδή της υπογραφής.
Η Δράμα σήμερα, προσπαθεί να κάνει μια σύγκριση με τους δικούς της άξονες που έχει ιδιαίτερη ανάγκη, καθώς και αυτοί χάνονται στο βάθος του χρόνου, όπως ο οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης, αλλά και ο οδικός άξονας Δράμας – Καβάλας. Και τα δύο κομμάτια, βρίσκονται σε μια κατάσταση στασιμότητας, αν και απ’ όσα μας λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο δρόμος Δράμας – Αμφίπολης, βρίσκεται σε διαδικασία τευχών δημοπράτησης, αλλά και της τελικής επιλογής της αναδόχου εταιρείας.
Το έργο για το οποίο ενδιαφέρεται άμεσα η Δράμα, γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Αυτή την ώρα ενδιαφέρονται τρεις εταιρείες, και οι δεσμευτικές προσφορές θα γίνουν μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου 2025.
Το ερώτημα είναι θα τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις, ενώ πολλές φορές, οι κυβερνώντες έχουν υποσχεθεί προς τους Δραμινούς και τις Δραμινές, ότι από τις αρχές του 2026, θα έχουν ξεκινήσει τα έργα. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης 3 χρόνια!
Το θέμα είναι ότι, με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε τελικά να εμπιστευτούμε κανέναν. Αφενός γιατί όταν το 2019 ανέλαβε κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι σε 18 μήνες θα είχε δημοπρατηθεί το έργο, αλλά όλοι έπεσαν έξω. Και το δεύτερο γεγονός είναι ότι, όταν πριν από τρία χρόνια ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να τρέξει γρήγορα το έργο του ενός τμήματος από τα τρία στον οδικό άξονα Δράμας – Καβάλας (Σταυρός – Κρηνίδες 8 χλμ.) και είχε δηλώσει ότι αυτό θα είχε ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2025.
Βέβαια, ο Μάιος, μπορεί να χαίρεται την άνοιξη, όμως οι Δραμινοί βαριανασαίνουν, καθώς το έργο έχει πάρει παράταση – για την υποτιθέμενη ολοκλήρωση – μέχρι το 2027! Πράγμα εντελώς απαράδεκτο, καθώς καμιά υπόσχεση στα δύο έργα της Δράμας, δεν τηρήθηκε σε καμιά περίπτωση.
Αυτό που φοβόμαστε εδώ στη Δράμα, είναι ότι στο τέλος αυτά τα δύο τμήματα θα παραμείνουν έργα φαντάσματα, και μακάρι να μας διαψεύσουν! Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς κανένας δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις προς τους Δραμινούς. Στο τέλος, θα φτάσουμε να δούμε να ολοκληρώνεται το πρώτο τμήμα του ΒΟΑΚ και να πηγαίνουμε για το δεύτερο, ενώ η Δράμα θα παραπαίει ανάμεσα στις αναβολές, στις παρατάσεις και στις υποσχέσεις.
Φυσικά, δεν μιλάμε για τα άλλα δύο τμήματα του Δράμας – Καβάλας, καθώς απ’ ότι φαίνεται, τα παιδιά μας θα φτάσουν να γράφουν δημοσιογραφικά σημειώματα, για το ότι αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα.
Η Δράμα, οφείλει να πιέσει ακόμα περισσότερο, μόνο που κάτι τέτοιο ποτέ δεν γίνεται. Η Δράμα, οφείλει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να ξυπνήσει τους αρμόδιους από τον λήθαργο, ότι η Δράμα καταρρέει, παραπαίει και τα δύο αυτά έργα είναι η σωτηρία της! Διαφορετικά, θα μιλάμε μόνο για μονοπάτια προς την Αμφίπολη που θα χρειάζονται καθαρισμό!