Από τα σπουδαιότερα έθιμα της Διακαινησίμου εβδομάδας
Αύριο η μεγάλη λιτανεία για καλή σοδειά
και ευετηρία στην Καλή Βρύση
Η πομπή ξεκινάει στις 09.00 από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και έχει μήκος 18 χλμ.
ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ήδη την Εβδομάδα της Διακαινησίμου μετά τα Πάσχα, η οποία καταλήγει στην Κυριακή του Θωμά με το ταφικό έθιμο στα νεκροταφεία της Νέας Κρώμνης.
Από τα σπουδαιότερα έθιμα αύριο Πέμπτη της Διακαινησίμου, το οποίο τηρείται ακόμα και σήμερα εδώ και πολλά χρόνια, είναι η μεγάλη λιτανεία που γίνεται για καλή σοδειά και ευετηρία στην Καλή Βρύση της Δράμας.
Η Πέμπτη της Διακαινησίμου, αποτελεί για τη Δράμα και την περιοχή της Καλής Βρύσης, ένα από τα σπουδαιότερα έθιμα για πλούσια σοδειά και ευετηρία, καθώς αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια από τους κατοίκους της Καλής Βρύσης, και περιλαμβάνει μια μεγάλη πορεία σε μορφή λιτανείας, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου που ακολουθεί τον ιερέα του χωριού να ευλογεί τον κάμπο.
Η πομπή θα ξεκινήσει αύριο λίγο μετά τις 09.00 από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία και θα διασχίσει όλο τον κάμπο της Καλής Βρύσης, ενώ ενδιάμεσα κάνει στάσεις σε εννέα εξωκλήσια, καταλήγοντας στον Άγιο Βλάσιο.
Της πομπής, προηγείται ο ιερέας, με τους κατοίκους να κρατούν την εικόνα της Αναστάσεως, ενώ δύο άντρες κρατούν και χτυπούν ρυθμικά ένα μεγάλο σήμαντρο. Εκτός από τους πεζούς, το πλήθος συνοδεύουν και αναβάτες σε άλογα.
Οι κάτοικοι του χωριού, μετά τον πρωινό εκκλησιασμό τους και την τέλεση του αγιασμού, βγαίνουν όλοι μαζί και κάνουν μια μεγάλη λιτανεία σε όλο τον κάμπο και το χωριό, περιφέροντας την εικόνα της Αναστάσεως.
Από εννέα εξωκλήσια
Η πομπή θα ξεκινήσει αύριο στις 09.00 από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, θα περάσει από αγροτικούς δρόμους και από καταπράσινα μονοπάτια φτάνοντας στα γεωγραφικά όρια του χωριού στα οποία υπάρχουν ξωκλήσια. Σε κάθε ξωκλήσι τοποθετείται ένα κομμάτι αντίδωρο από την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε ένα σβόλο άσπρου κεριού.
Τα ξωκλήσια από τα οποία περνάει η πομπή είναι τα εξής: Ζωοδόχου Πηγής, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Αγίου Αντωνίου, Αγίου Αθανασίου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Παλιότερα περνούσαν και πέρα από τον ποταμό Αγγίτη και φτάνανε στο ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, σήμερα όμως είναι αδύνατη η προσπέλαση.
Ύστερα από πεντάωρη πεζοπορία και επίπονη διαδρομή 18 χιλιομέτρων καταλήγουν στα ξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βλασίου, προστάτη των γεωργών και των κτηνοτρόφων που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή του Μενοικίου όρους. Στη συνέχεια ο ιερέας κάνει δέηση και αγιάζει την περιοχή. Με το τέλος του αγιασμού ακολουθεί γλέντι απ’ όλους τους κατοίκους του χωριού με ήχους παραδοσιακών οργάνων γκάιντας και νταχαρέ.
Η περιφορά με την εικόνα της Αναστάσεως, σχηματίζει έναν κύκλο, ο οποίος προστατεύει οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν: ανθρώπους, ζώα και παραγωγή.
Καλή σοδειά και βροχή
Για το έθιμο μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Δημήτρης Σίδος, κάτοικος της Καλής Βρύσης και όπως εξηγεί, η εβδομάδα της Διακαινησίμου, είναι για καλή σοδειά, για πλούσια παραγωγής και την απαραίτητη βροχή που χρειάζονται τα σπαρτά αλλά και προστασία από το χαλάζι. Έθιμο που εκφράζει μαζί με την Ανάσταση του Χριστού και την ανάσταση της φύσης και της σοδειάς και την προστασία του χωριού και των ανθρώπων.
Ένα από αυτά τα έθιμα, που κρατάει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι και η λιτανεία που γίνεται στον κάμπο της Καλής Βρύσης στην Προσοτσάνη Δράμας, την Πέμπτη της Διακαινησίμου μετά το Πάσχα. Το έθιμο περιλαμβάνει λιτανεία δια περιφοράς της εικόνας της Αναστάσεως σε όλο τον κάμπο του χωριού, όπου ο ιεράς ευλογεί τα χωράφια για καλή σοδειά και το πλήθος που ακολουθεί ψάλει το Χριστός Ανέστη.
Η περιφορά με την εικόνα της Αναστάσεως, σχηματίζει έναν κύκλο, ο οποίος προστατεύει οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν: ανθρώπους, ζώα και παραγωγή.
Θα πρέπει να πούμε ότι, την πομπή συνοδεύουν αναβάτες αλόγων ξεκινώντας από τον Προφήτη Ηλία περνούν άλλοτε από αγροτικούς δρόμους και άλλοτε από καταπράσινα μονοπάτια φτάνοντας στα γεωγραφικά όρια του χωριού στα οποία υπάρχουν ξωκλήσια. Σε κάθε ξωκλήσι τοποθετείται ένα κομμάτι αντίδωρο από την λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης τυλιγμένο σε ένα σβόλο άσπρου κεριού».
Με το τέλος του γλεντιού, έχει έλθει πια η νύχτα. Τότε η εικόνα της Αναστάσεως μεταφέρεται στην κεντρική εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι την επόμενη χρονιά».
[Σημ. Οι φωτογραφίες από την περσινή λιτανεία και είναι του κ. Σίδου.]