Στη Λογοδοσία της δημοτικής αρχής
Έντονο το πρόβλημα με τον κορεσμό
των Κοιμητηρίων του Δήμου Δράμας
Σε εμβρυικό στάδιο οι μελέτες για τη δημιουργία νέων Κοιμητηρίων
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΚΕΤΑ ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, όσον αφορά στο πολύ σοβαρό ζήτημα των Κοιμητηρίων του Δήμου Δράμας.
Ο κορεσμός που έχει επέλθει, δημιουργεί πλέον την αναγκαιότητα νέων Κοιμητηρίων ειδικά για την πόλη της Δράμας, αλλά και την εύρεση χώρων όπως για παράδειγμα στην Κοινότητα Ξηροποτάμου και αλλού.
Το θέμα έφερε με επερώτησή του στη συνεδρίαση της Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής την περασμένη εβδομάδα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρότζεκτ για τη Δράμα» κ. Κυριάκος Αποστολίδης, ρωτώντας πόσοι τάφοι είναι διαθέσιμοι σήμερα και με βάση τον ρυθμό που καλύπτονται, ποιος θεωρείται ότι θα είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα κορεστούν. Ρώτησε επίσης τι γίνεται με το θέμα της πώλησης τάφων, αν κάποια στιγμή θα απαγορευτεί και με ποιο τρόπο γίνεται η παρακολούθηση ανενεργών τάφων. Επίσης, ζήτησε στοιχεία σχετικά με τις μελέτες που είχαν κάποτε ξεκινήσει για τη δημιουργία νέων Κοιμητηρίων στην περιοχή μεταξύ Χωριστής και Μικροχωρίου.
Χωρίς εξέλιξη
Απάντηση έδωσε αρχικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Κοιμητηρίων κ. Ρεμόντης, λέγοντας ότι το πρόβλημα υφίσταται από το 2016, οπότε και είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας νέων Κοιμητηρίων. Όπως είπε είχαν γίνει οι πρώτες διαδικασίες με απόφαση από την αρμόδια Επιτροπή περί χωροθέτησης και εκκρεμούσε η εκπόνηση απαραίτητων μελετών όπως υδρογεωτεχνική μελέτη και μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας για την έκδοση απόφασης άδειας ίδρυσης του νέου Κοιμητηρίου και άλλα.
Όπως είπε, από τότε μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, «όταν επανήλθα ως αντιδήμαρχος ο φάκελος βρέθηκε σκονισμένος στο ίδιο συρτάρι. Αυτό σημαίνει ότι πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτα».
Στα υφιστάμενα Κοιμητήρια
Ο κ. Ρεμόντης αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση των υφιστάμενων Α΄ Κοιμητηρίων κυρίως, όπου όπως είπε, έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι τάφοι που θεωρήθηκαν ότι δεν υπάρχουν συγγενείς και μπορούν να διατεθούν. Σημείωσε μάλιστα ότι «κάποιες φορές πήγαμε και στον εισαγγελέα. Κι αυτό γιατί θεωρώ ότι ήταν προχειροδουλειά και υπήρχαν δικαιούχοι σε οικογενειακούς τάφους, συγγενικά πρόσωπα του αρχικού δικαιούχου».
Παραδέχτηκε ακόμα, ότι, «το πρόβλημα είναι τεράστιο. Οι ταφές που κάνουμε τώρα στα Α΄ και Β΄ Νεκροταφεία, γίνονται από τους ενοικιαζόμενους τάφους, όπου από τους 7.000 τάφους το 81% περίπου είναι οικογενειακοί και το υπόλοιπο 19% διαχειριζόμαστε εμείς. Από τους ενοικιαζόμενους τάφους γίνονται ανακομιδές και σε δικαιούχους οικογενειακών ταφών. Μόνο σ’ αυτούς που είναι ελάχιστοι».
Όπως είπε, στην αναζήτηση λύσεων, ο Δήμος έχει προχωρήσει εδώ και 4 μήνες στην ψηφιοποίηση, «έχουμε βιβλίο από το 1937 μέχρι και σήμερα. Θα γίνει ψηφιοποίηση και θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και θεωρώ ότι θα βρεθούν πολλοί τάφοι. Επίσης, έχουμε βρει πολλά σημεία, στα οποία ανοίγουμε καινούριους τάφους. Έχουμε βρει δρόμους οι οποίοι δεν χρειάζονται ή είναι σε 8 μέτρα και χωρίς πρόβλημα, χαράζουμε νέους ταφώνες. Θεωρώ ότι μετά από όλα αυτά, θα πάμε σε πάνω από 250 – 300 νέες θέσεις ταφής».
Τα ασφαλιστικά μέτρα
Ένα άλλο σοβαρό θέμα στο νότιο τμήμα των Α΄ Κοιμητηρίων, είναι ότι εκεί υπάρχουν 300 ταφώνες, όμως δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς περίοικοι από τις εργατικές κατοικίες έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, καθώς «ο νόμος ορίζει ότι έπρεπε να είναι πάνω από 150 μέτρα. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και βγήκε μια απόφαση δεσμευτική. Κι αυτό, γιατί, δεν ήταν χώρος νεκροταφείων εκείνος, αλλά χώρος πρασίνου. (σ.σ. ο χώρος βρίσκεται εντός της περίφραξης του Νεκροταφείου)».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρεμόντης είπε ότι, «ο Δήμος εξετάζει πρόταση για τροποποίηση του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να επεκταθεί η χρήση του Κοιμητηρίου στο νότιο τμήμα και το νοτιοανατολικό γήπεδο, στα πλαίσια της εκπόνησης του νέου Τοπικού Σχεδίου, ώστε εκείνοι οι χώροι πρασίνου, να γίνουν χώροι ταφής. Όταν γίνει αυτό θεωρώ ότι θα έχουμε πάνω από 700 νέους ταφώνες μόνο σ’ εκείνο το κομμάτι».
Αναφορικά με το Β΄ Κοιμητήριο στην περιοχή του Προαστίου, επισήμανε ότι «εκεί είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Βρίσκουμε σημεία όπου ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, καθώς δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Όταν γίνεται νέος τάφος από τον μαρμαρά, τώρα ο Δήμος είναι παρών και κάνει έλεγχο. Μόνο κήπους δεν έχουμε βρει!»
Τα νέα Κοιμητήρια
Στη συζήτηση για τη δημιουργία νέων Κοιμητηρίων, αυτό που διαφάνηκε είναι ότι η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμα σε εμβρυικό στάδιο. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι για την άδεια μόνο χρειάζεται ένα ποσό 10 εκατ. ευρώ περίπου και ένα διάγραμμα που θα ξεπεράσει τα πέντε χρόνια έως 10 χρόνια. Όπως είπε, για να δημιουργήσει ο Δήμος νέα Νεκροταφεία, χρειάζεται πλέον να υπάρχει και αποτεφρωτήριο και βέβαια αίθουσες, Ιερός Ναός και άλλα.
Ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σύντομα στο ζήτημα της απαγόρευσης πώλησης τάφων, ώστε με την πρακτική αυτή να μειωθούν στο μέλλον οι ιδιοκτησίες και να εξευρεθεί περισσότερος χώρος.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ίδιος και στο ζήτημα των Νεκροταφείων Ξηροποτάμου, όπου όπως είπε «μια οικογένεια εκεί διαθέτει δυο και τρεις τάφους. Δεν είμαστε σε γήπεδο!»
Είπε ότι είναι «πολύ δύσκολη η κατάσταση, πρέπει να δοθούν λύσεις όμως» και ότι σε τέτοια θέματα, «έρχεσαι αντιμέτωπος με την τοπική κοινωνία. Θα εκτεθεί ο κόσμος στον Ξηροπόταμο!»
Με τη σειρά του ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι «δεν είναι αληθές ότι χρειάζονται 10 χρόνια για νέα Κοιμητήρια. Η Γλυφάδα τα έκανε μέσα σε πέντε χρόνια. Αυτό που χρειάζεται είναι χρήματα σίγουρα. Μέχρι να φτάσουμε να ξέρετε πόσα χρήματα χρειάζονται, έπρεπε να κάνετε μελέτες τις οποίες δεν κάνατε ποτέ. Και τώρα συζητάμε για τη διαχείριση των υπαρχόντων. Καλά κάνετε και ψηφιοποιείται για να βρείτε τάφους».
Όπως είπε, «τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι δημοτικές αρχές άφησαν το θέμα γιατί έκαιγε και δεν έκαναν τίποτα απολύτως, ούτε την προετοιμασία. Αύριο να ερχόταν κάποιος και να έλεγε έχουμε λεφτά να δώσουμε, δεν θα ήμασταν έτοιμοι να τα πάρουμε».
Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε το μεγάλο πρόβλημα, λέγοντας ότι ο χώρος για τα νέα Κοιμητήρια είναι μεταξύ Μικροχωρίου και Χωριστής στη θέση «Καπνοχώραφα» και ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες. Σημείωσε ότι, όπως αποχώρησε το 2018 από τη θέση του αντιδημάρχου και άφησε το θέμα, το βρήκε και πάλι χωρίς εξέλιξη απ’ όταν ανέλαβε δήμαρχος, «χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Το στάδιο που αφήσαμε ως τεχνική υπηρεσία το βρήκαμε και πάλι».
Για τα νέα Κοιμητήρια είπε ότι είναι 100 στρέμματα, και αν τότε χρειάζονταν 10 εκατ. ευρώ, σήμερα χρειάζονται «συν 30% επάνω», λέγοντας ότι «χρειάζονται μελέτες, πρόσβαση με δρόμο, καλλωπισμός δρόμου με ασφάλεια». Αναφορικά με τα Νεκροταφεία στην Καλλίφυτο είπε ότι «εκεί η κατάσταση είναι η απόλυτη χωματερή και ετοιμάζουμε μια νέα κατάσταση και θα δώσουμε λύσεις», ενώ για τον Ξηροπόταμο, είπε ότι «τεχνικό είναι το θέμα και θα λυθεί, το υπόσχομαι».