Η βράβευση των μαθητών και μαθητριών
ήταν και η εναρκτήρια εκδήλωση
του μεγάλου εκπαιδευτικού συνεδρίου στη Δράμα
ΕΝΑ από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα συνέδρια για την εκπαίδευση, άνοιξε τις πύλες του στη Δράμα με γενικό τίτλο: «Εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών για μια Ελλάδα και Κύπρο της καινοτομίας, της προόδου και της αλληλεγγύης: Η μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει».
Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 9 Μαΐου, και θα διαρκέσουν για τρεις ημέρες, μέχρι 11 τρέχοντος, θα γίνονται ταυτόχρονα στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» (αμφιθέατρο), στη μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, καθώς και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.
Πρόκειται για ένα διεθνές Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και τον Εκπαιδευτικό Κύκλο, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας καθώς και του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Το ICTED 2025 εισάγει πρωτοποριακές και συμμετοχικές πρακτικές, όπως την καταγραφή πρακτικών και εισηγήσεων σε πραγματικό χρόνο από εθελοντές, με στόχο την τεκμηρίωση των βασικών ιδεών, ερωτήσεων και συζητήσεων κάθε συνεδρίας, την ηλεκτρονική φόρμα συλλογής προτάσεων για την εκπαίδευση, μέσω ανοιχτών ερωτήσεων και QR code στο πρόγραμμα.
Στο συνέδριο συμμετέχουν κυπριακά και διεθνή Πανεπιστήμια και οι εκπαιδευτικοί φορείς: Επιστημονικός και Πολιτιστικός Σύλλογος «Εκπαιδευτικός Κύκλος» – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας – Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης – Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας – Εταιρία Επιστημών Αγωγής Δράμας – Junior Achievement Cyprus (JA Cyprus) – Junior Achievement Greece (JA Gieece).
Από τους θεσμικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχουν: Ιερά Μητρόπολη Δράμας – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας – Δήμος Δράμας – Ένωση Κυριών Δράμας – Δημοτικό Ωδείο Δράμας – Φίλοι αρχαιολογικού μουσείου Δράμας, πολιτιστικών και φυσικών μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας.
Το συνέδριο περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, με εκπαιδευτικούς από σχολεία της χώρας, αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίων από την Ελλάδα, την Κύπρο και από την Σερβία.
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου, όπου επίσης μεταξύ άλλων, έγινε και η απονομή των βραβείων του 13ου Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης».
Η βράβευση των μαθητών και μαθητριών ήταν και η εναρκτήρια εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια ακλούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Στο συνέδριο παρέστη ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Βλάσης, ο οποίος με τον χαιρετισμό του ανέδειξε τη σημασία της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ως στρατηγικής προτεραιότητας της Πολιτείας.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο κ. Νικόλαος Δεμερτζής, Καθηγητής ΕΚΠΑ με θέμα: «Γνωστική επισφάλεια στην κοινωνία της πληροφορίας».
Για την πρώτη ημέρα του Συνέδριο ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, ανέφερε «Η αυλαία της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου μας έπεσε, αφήνοντάς μας πλούσιες εικόνες, βαθιές σκέψεις και σημαντικά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης. Μέσα από έναν εντυπωσιακό αριθμό εισηγήσεων, παρουσιάσεων και δράσεων, αναδείχθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που έχει μπροστά της η εκπαιδευτική κοινότητα.
Το συνέδριο ξεκίνησε δυναμικά, με θεματικές που κάλυψαν τόσο τις θεωρητικές όσο και τις πρακτικές πλευρές της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών. Από την επαγγελματική ενδυνάμωση μέσω των κοινοτήτων μάθησης, μέχρι την πρακτική άσκηση και την ανάγκη για νέα μοντέλα mentoring, οι εισηγήσεις ανέδειξαν την ανάγκη μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που θα στηρίζει τον εκπαιδευτικό σε κάθε βήμα του.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, με πλούσιες εισηγήσεις που ανέλυσαν τόσο τις δυνατότητες όσο και τα ηθικά διλήμματα που γεννά η τεχνολογική πρόοδος. Η Τεχνητή Νοημοσύνη παρουσιάστηκε άλλοτε ως εργαλείο δημιουργικότητας και καινοτομίας και άλλοτε ως πρόκληση που απαιτεί κριτικό αναστοχασμό από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Το απόγευμα, οι συνεδρίες επικεντρώθηκαν σε βιωματικές πρακτικές, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, την αξιοποίηση του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας στη σχολική πράξη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου επαγγελματικού προφίλ των εκπαιδευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, αναδείχθηκε η σημασία του ενεργού πολίτη και του σχολείου ως κοιτίδας δημοκρατικών αξιών.
Η Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου αποτέλεσε μια ξεχωριστή στιγμή, όπου η παιδεία συναντήθηκε με την τέχνη, μέσα από τις μουσικές ερμηνείες των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Οι επίσημοι χαιρετισμοί ανέδειξαν το κύρος της διοργάνωσης και την ανάγκη για κοινές πρωτοβουλίες Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερη τιμή για το συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Βλάση, ο οποίος με τον χαιρετισμό του ανέδειξε τη σημασία της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών ως στρατηγικής προτεραιότητας της Πολιτείας. Η παρουσία του επιβεβαίωσε το ισχυρό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ενίσχυση των θεσμών επιμόρφωσης και για τη στήριξη των εκπαιδευτικών ως φορέων κοινωνικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο της τελετής πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 13ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης “Γρηγόρης Πεντζίκης”. Η στιγμή ήταν βαθιά συγκινητική, καθώς οι έφηβες και έφηβοι δημιουργοί μοιράστηκαν τη χαρά της αναγνώρισης με τις οικογένειες, τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Οι λέξεις, οι στίχοι και οι ιστορίες τους υπενθύμισαν σε όλους μας τη δύναμη της παιδείας να καλλιεργεί την έκφραση, την ελπίδα και τη φαντασία. Η τελετή έδωσε ανθρώπινη ζεστασιά στη διοργάνωση και αποτέλεσε έναν ύμνο στη δημιουργικότητα της νεότητας.
Η κεντρική ομιλία του καθηγητή Νικολάου Δεμερτζή έθεσε τον τόνο του Συνεδρίου, φωτίζοντας με ιδιαίτερη οξυδέρκεια τις προκλήσεις της γνωστικής επισφάλειας στην κοινωνία της πληροφορίας. Μια κοινωνία που καλεί τον εκπαιδευτικό να γίνει φάρος σταθερότητας, αξιών και κριτικής σκέψης.
Συμπερασματικά, η πρώτη ημέρα απέδειξε ότι οι φωνές των εκπαιδευτικών, των ερευνητών, αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων συντονίζονται γύρω από ένα κοινό όραμα: την ανάγκη για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και ανοιχτό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα σύστημα που θα απαντά στις απαιτήσεις της εποχής μας, χωρίς να χάνει τον πυρήνα της παιδαγωγικής σχέσης και της ανθρωπιστικής αποστολής της εκπαίδευσης.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, με νέες ιδέες, προτάσεις και τη βαθιά πίστη ότι η Εκπαίδευση παραμένει το ισχυρότερο εργαλείο αλλαγής του κόσμου μας».
Πάνω από 1.000 διηγήματα και ποιήματα
στον διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος
και Ποίηση «Γρηγόρης Πεντζίκης»
Τα αποτελέσματα του 13ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης», που διοργανώθηκε το σχολικό έτος 2024 – 2025. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Εκπαιδευτικός Κύκλος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς περισσότερα από χίλια έργα μαθητών και μαθητριών από σχολεία όλη της Ελλάδας και από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού, κατέθεσαν τη δική τους ματιά στον κόσμο μέσα από τη λογοτεχνία.
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού
Πεζά Λυκείου
1ο βραβείο – Πέτρος Χάλης – Η Παλαιά Διαθήκη – 2ο ΓΕΛ Ευόσμου.
2ο βραβείο – Ελένη Μαργαρίτη – Ψωμί και τριαντάφυλλα – Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο.
3ο βραβείο – Χρήστος Δούμος – Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος – ΓΕΛ Αριδαίας.
1ος ειδικός έπαινος – Κατερίνα Δημοπούλου – Άκου με – 1 ο ΓΕΛ Νίκαιας.
2ος ειδικός έπαινος – Μιχάλης Μουλάς – Βίοι ασήμαντοι – Πρότυπο ΓΕΛ Λάρισας.
3ος ειδικός έπαινος – Κωνσταντίνα Βουλοάγκα – Οι παρίες – 7ο ΓΕΛ Τρικάλων.
Ποίηση Λυκείου
1ο βραβείο – Δήμητρα Θεοδωρίδου – Τα καλούπια – 1ο ΓΕΛ Καβάλας.
2ο βραβείο – Χρυσούλα Γούνα – Ποίηση – 3ο ΓΕΛ Σερρών.
3ο βραβείο – Ελένη Μαργαρίτη – 57 Πνοές – Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο.
1ος ειδικός έπαινος – Μαρία Κιοσκεριάν – Η μεγάλη ελιά – 1ο ΓΕΛ Χίου.
2ος ειδικός έπαινος – Γεώργιος-Αλέξανδρος Παναγόπουλος – Τα χρόνια μας – Πρότυπο ΓΕΛ Πατρών.
3ος ειδικός έπαινος – Αναστασία Καπάνταη – Σε παρακαλώ, μην κλαίης για τες κόρες σου, ω Εύα! – 2ο ΓΕΛ Πετρούπολης.
Πεζά Γυμνασίου
1ο βραβείο – Μαρίλια Ριτσάτου – Η μελωδία της ζωής – Γυμνάσιο Δροσιάς.
2ο βραβείο – Ελίνα Τουρλιούμη – Σελήνη – Μουσικό Σχολείο Σερρών.
3ο βραβείο – Ραλλού Συμεωνίδου – Ο θηριοδαμαστής – 1ο Γυμνάσιο Λυκόβρυσης.
1ος ειδικός έπαινος – Ειρηλένα Λουπασάκη – Γνώθι κινητά – Γεννάδιος Εκπαιδευτική Κ. Ζώη Α.Ε.
2ος ειδικός έπαινος – Ιουλίτα Σινογεώργου – Η λέσχη της κασετίνας – Πρότυπο Γυμνάσιο Πατρών.
3ος ειδικός έπαινος – Άννα Μαρία Ταβανίδη – Η Αλίκη στη χώρα των τεράτων – 8ο Γυμνάσιο Πειραιά.
Ποίηση Γυμνασίου
1ο βραβείο – Ευστάθιος Αθανασόπουλος – Ο απίθανος κόσμος της κβαντομηχανικής – Γυμνάσιο Καπανδριτίου.
2ο βραβείο – Δέσποινα Τζελέπη – Η Ελένη της Τροίας – 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.
3ο βραβείο – Αλεξάνδρα Μπέλλα – Επί Ήβης – 2ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης.
1ος ειδικός έπαινος – Μυρτώ Τσιργέλη – Συρμός προς τα Ηλύσια πεδία – 49ο Γυμνάσιο Αθηνών.
2ος ειδικός έπαινος – Αγγελική Κακκού – Στη σιωπή του ονείρου – 1ο Γυμνάσιο Αιγίου.
3ος ειδικός έπαινος 1. Στυλιανή Καλαποτλή 2. Ειρήνη Αμερικάνου – Μέσα στο πλήθος – Περίεργο να είσαι μαθητής – 4ο Γυμνάσιο Σερρών Γυμνάσιο Ερεσού.
Σχολεία Εξωτερικού – Μειονοτικά
Ειδική μνεία Ελληνικό Λύκειο Μονάχου “Constantin Caratheodory”.
Ειδική μνεία Μειονοτικό Γυμνάσιο – ΓΕΛ Κομοτηνής.
Ειδική μνεία Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Κοινότητας Κινσάσα Λ.Δ. Κογκό