Αναζητούνται χρήματα για τον περιβάλλοντα χώρο
Ίσως κάποτε να λειτουργήσει
το Παλαιοντολογικό Μουσείο
Αγγίτη Προσοτσάνης!
Δήλωση του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΔΩ ΚΑΙ μερικά χρόνια, το υποτιθέμενο Παλαιοντολογικό Μουσείο Αγγίτη Προσοτσάνης, παραμένει κλειστό, αν και επί της ουσίας το εσωτερικό του έχει ολοκληρωθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι έτοιμο και ίσως θα μπορούσε να δεχθεί επισκέπτες, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ακόμα δεν έχει ανοίξει.
Τι γίνεται όμως σήμερα μ’ αυτό το ζήτημα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Παλαιοντολογικό δεν λειτουργεί και ίσως να αργήσει να λειτουργήσει για πολύ καιρό.
Το παράξενο σε όλη αυτή τη διαδικασία, είναι ότι προ ημερών ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, υπέγραψε μια απόφαση για «επισκευές σε κουφώματα αλουμινίου στο Παλαιοντολογικό Μουσείο», το οποίο δεν έχει καν ανοίξει τις πύλες τους στο κοινό. Και πώς γίνεται αυτό, θα αναρωτηθούμε. Σύμφωνα με όσα μπορέσαμε να μάθουμε, οι ζημιές έγιναν από αγνώστους και έτσι ο Δήμος μπήκε στη διαδικασία να τις διορθώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με το δήμαρχο κ. Αθανασιάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη μη λειτουργία του, επισημαίνοντας ότι, ναι μεν το κτίριο στο εσωτερικό του είναι έτοιμο, έχουν τοποθετηθεί όλα τα εκθέματα όπως και ο σχετικός εξοπλισμός, ενώ υπολείπεται ο υπόλοιπος χώρος και η πρόσληψη προσωπικού.
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα του περιβάλλοντα χώρου, μας εξηγεί ότι χρειάζεται να γίνει ένα έργο περίπου 500.000 ευρώ, κάτι που όπως μας λέει, «αν ο Δήμος είχε τόσα χρήματα, θα είχαμε κάνει τα πάντα. Αυτό που γίνεται τώρα, είναι ότι αναζητούμε να βρούμε χρηματοδοτικό εργαλείο να το εντάξουμε. Αν δεν γίνει ο περιβάλλων χώρος, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».
Επισημαίνει ακόμα ο ίδιος, ότι, «για να ανοίξει τις πύλες του, χρειάζεται επίσης και το απαραίτητο προσωπικό, που σημαίνει πρόσληψη τουλάχιστον δύο ατόμων».
Τα σχετικά ρεπορτάζ του «Π.Τ.» έρχονται από το 2019 μέχρι και σήμερα ακόμα, όταν επρόκειτο να ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είχε αρχίσει να στήνεται επί δημοτικής αρχής του κ. Λύσσελη.
Το έργο, είχε ενταχθεί τότε στο πρόγραμμα Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της συμμετοχής του Δήμου στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020.
Συγκεκριμένα ο Δήμος Προσοτσάνης ήταν εταίρος στην υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών τοποθεσιών στο Τσεπελάρε, Βουλγαρία και Προσοτσάνη, Ελλάδα» και ακρωνύμιο «INTEGRA_TOUR», το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας «INTERREG V-A Greece-Bulgaria 2014 – 2020».
Το έργο, αφορά στη διατήρηση, προστασία και ανάπτυξης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και εκτελείται σε συνεργασία του Δήμου Προσοτσάνης και του Δήμου Τσεπελάρε της Βουλγαρίας. Ο κύριος στόχος του εγκεκριμένου έργου είναι η δημιουργίας μιας βιώσιμης υποδομής που θα επιτρέψει τη δημιουργία, την ανάπτυξη και την προώθηση της παλαιοντολογικής ταυτότητας της διασυνοριακής περιοχής.
Τι γίνεται σήμερα;
Δυστυχώς, για να πούμε την αλήθεια, πρόκειται για ένα έργο από εκείνα που οι Δήμοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στη συνέχεια και καταλήγουν να γίνονται «έργα φαντάσματα» με τις εγκαταστάσεις τους να παραμένουν αναξιοποίητες και να χάνονται άδικα επισκέπτες που θα μπορούσαν να το θαυμάσουν. Κι αυτό, είτε γιατί χρειάζονται συμπληρωματικά ποσά εξ ιδίων πόρων που δεν έχουν, είτε για λόγους διάφορους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
Παράλληλα με αυτό, ο Δήμος Προσοτσάνης είχε προμηθευτεί και ένα τουριστικό τρενάκι κάποια στιγμή, όμοιο με εκείνο της Ονειρούπολης, με το οποίο θα μετέφερε τους επισκέπτες από το Σπήλαιο Αγγίτη στο Παλαιοντολογικό, καθώς η διαδρομή είναι λιγότερη από ένα χιλιόμετρο. Για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας, το Παλαιοντολογικό βρίσκεται στο Τοπικό Διαμέρισμα του Αγγίτη. Παρ’ όλα αυτά, μετά από μια μακρά διαδικασία, το τρενάκι ήρθε στην Προσοτσάνη, όμως ούτε αυτό κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα και είναι άγνωστο πού βρίσκεται.
Το Παλαιοντολογικό Πάρκο
Ο Δήμος Προσοτσάνης, έχει την τύχη να περιλαμβάνει στις εκτάσεις του, το γνωστό Σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη, που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό της περιοχής, όπου έχει διαμορφωθεί και το Παλαιοντολογικό Πάρκο.
Το Πάρκο, βρίσκεται στον οικισμό Αγγίτη, 500 μέτρα περίπου από το ομώνυμο Σπήλαιο και το Κέντρο Ενημέρωσής του και στεγάζεται στο πρώην σχολικό κτίριο του οικισμού.
Είναι γεγονός ότι, τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του Νομού Δράμας, εντοπίζονται από τα ευρήματα ανασκαφικής έρευνας στο σπήλαιο, όπου εντοπίστηκε εγκατάσταση παλαιολιθικών κυνηγών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, που χρονολογούνται στη Μέση Παλαιολιθική Εποχή (50.000 χρόνια πριν).
Το Παλαιοντολογικό Πάρκο Προσοτσάνης, αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο, αυτό της διαμόρφωσης ενός πάρκου – ζωντανού μουσείου, που οι επισκέπτες θα το απολαμβάνουν σε συνδυασμό με το ποτάμιο σπήλαιο που διαρρέεται από τον ποταμό Αγγίτη.
Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για όλους και βρίσκεται πολύ κοντά στον φυσικό χώρο όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ομάδες μαθητών που θα το επισκέπτονται, θα μπορούν να κάνουν ακόμα και ανασκαφές σε διάφορα σημεία του πάρκου, ενώ κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, τα παιδιά θα αιφνιδιάζονται ευχάριστα από την παρουσία προπλασµάτων κατασκευασμένων από καουτσούκ, στο φυσικό μέγεθος των ζώων που ανακαλύφθηκαν, όπως τα μαµούθ.