Home > Νέα > ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ -1939 Το Καπνολογικον ινστιτούτον  Δράμας Έρευνα –επιμέλεια Ιωάννης Στ. Σταυρίδης

ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ -1939 Το Καπνολογικον ινστιτούτον  Δράμας Έρευνα –επιμέλεια Ιωάννης Στ. Σταυρίδης

ΠΑΛΙΑ ΔΡΑΜΑ -1939 Το

Καπνολογικον ινστιτούτον  Δράμας

Έρευνα –επιμέλεια Ιωάννης Στ. Σταυρίδης

 (Από την εφημερίδα «Το Φως» στις 20.11.1939).

«ΔΡΑΜΑ Νοέμβριος. Η εξέλιξις της Γεωργικής επιστήμης κατά τα τελευταία έτη έδωσε σοβαροτάτην ώθησιν εις την ανάπτυξιν και την βελτίωσιν των διαφόρων καλλιεργειών.

Η ώθησις αυτή ήρχισεν, όπως ήτο φυσικόν από τα προϊόντα της πρώτης ανάγκης, τα αμέσως ενδιαφέροντα την ζωήν του ανθρώπου, δια να περιλάβη, συν τω χρόνω και τα δευτερεύοντα προϊόντα, τα ενδιαφέροντα την ευζωϊαν του.

Μεταξύ τούτων συγκαταλέγεται και ο καπνός του οποίου η χρήσις οσημέραι γενικεύεται, λόγω της φυσιολογικής επί του ανθρωπίνου οργανισμού επιδράσεώς του.

Η Ελλάς, όπως είναι γνωστόν, κατέστη μεταπολεμικώς η μεγαλειτέρα καπνοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης και η σοβαροτέρα πηγή   Ανατολικών καπνών. Ήτο φυσικόν λοιπόν να λάβη μέτρα προς παρακολούθησιν της καλλιεργείας του πολυτίμου αυτού προϊόντος της και το σπουδαιότερον τούτων ήτο η ίδρυσις Καπνολογικού Ινστιτούτου της Δράμας.

Εις ολίγων χιλιομέτρων από της Δράμας απόστασιν εγείρεται το περίλαμπρον αληθινά οικοδόμημα όπου στεγάζεται το Καπνολογικόν Ινστιτούτον. Έδρα του, πολύ ορθώς, ωρίσθη η Δράμα, καθ΄ όσον αύτη αποτελεί το κέντρον των σπουδαιοτέρων καπνικών περιφερειών της    Ελλάδος και παρέχει άφθονα τα μέσα δια την μελάτην όλων των αφορούντων τον καπνόν ζητημάτων.

Η παρουσία κλιματολογικών συνθηκών, το γεγονός ότι το ίδρυμα ευρίσκεται εντός εκτεταμένων καπνοκαλλιεργειών και η ύπαρξις εν τη περιφερεία παλαιών ειδικευμένων καλλιεργητών και ανεπτυγμένου διεθνούς καπνεμπορίου, ήσαν λόγοι δια τους οποίους επεβάλλετο να ευρίσκεται το ίδρυμα τούτο εις την περιφέρειαν της Δράμας κατά τοσούτον μάλλον καθ’  όσον εκεί και εις τας πλησίον αυτής περιοχάς καλλιεργούνται αι σπουδαιότεραι ελληνικαί ποικιλίαι.

Το εκ 200 στρ. αγρόκτημα και αι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ευρίσκονται ανατολικώς και εις τριών χιλιομέτρων απόστασιν από της Δράμας.

Το Καπνολογικόν αυτό Ινστιτούτον, του οποίου η λειτουργία ήρχισεν ουσιαστικώς από του 1930, προσέφερε μέχρι σήμερον τεραστίας υπηρεσίας εις την παραγωγήν και βελτίωσιν εν γένει της καπνοπαραγωγής και θεωρείται σήμερον σαν ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά ιδρύματα όλου του κόσμου.

Αι ανάγκαι του Ελληνικού Καπνού τας οποίας εκκλήθη το Ινστιτούτον να θεραπεύση ήσαν πολλαί και διάφοροι φύσεως καλλιεργητικής, παθολογικής, εμπορικής και βιομηχανικής. Ο τελικός σκοπός του Ινστιτούτου δύναται να συνοψισθή εις τα εξής:

Την μελέτην, εξεύρεσιν και εφαρμογήν μεθόδων και συστημάτων επιτρεπόντων την βελτίωσιν των οικονομικών συνθηκών υφ΄ άς παράγεται ο καπνός δια της αυξήσεως της ποσοτικής και ποιοτικής αποδόσεως της καλλιεργείας, της ελαττώσεως του κόστους, παραγωγικού και εμπορικού, της βελτιώσεως της ποιότητος του προϊόντος, εν τη αποθήκη και της ασφαλούς και ακινδύνου συντηρήσεως αυτού μέχρι της βιομηχανοποιήσεώς του.

Έτσι, το Ιντσιτούτον κατέγινε εις την μελέτην των καταλλήλων δια την καπνικαλλιέργειαν εδαφών, την μελέτην των κλιματολογικών συνθηκών των διαφόρων καπνικών περιφερειών της χώρας, την μελέτην των εν Ελλάδι καλλιεργουμένων ποικιλιών, την διαλογήν και καλλιέργειαν τούτων, την καλλιέργειαν τούτων δια διασταυρώσεων, την εισαγωγήν και διάδοσιν νέων ποικιλιών, την καταπολέμησιν των ασθενειών του καπνού, την λύπανσίν του κ.λ.π.

Η εργασία του Ινστιτούτου υπήρξε λοιπόν από πάσης απόψεως αποδοτική και τα τρία του τμήματα, της καλλιεργείας και βιολογίας, το εντομολογικόν και φυτοπαθολογικόν καθώς και το χημικόν  και ζυμοτεχνικόν απέδωκαν πραγματικώς παν ό,τι θα μπορούσε να περιμένη τις      από ένα τοιούτον επιστημονικόν καθίδρυμα.

Η Δράμα, η οποία ως πόλις του μέλλοντος συγκεντρώνει το πανελλήνιον ενδιαφέρον, με το Καπνολογικόν Ινστιτούτον της, έγινε πόλις διεθνούς φήμης. Και πολύ δικαίως».