Ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο
Θετική απόφαση του Δήμου Δράμας
για τη λειτουργία Κέντρου Ημέρας
Ολικής Φροντίδας για άτομα με άνοια
Δήμαρχος: Ο Δήμος δεν διαθέτει και δεν μπορεί να παραχωρήσει κτιριακές δομές
Του Θανάση Πολυμένη
ΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟ θέμα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη 30 Απριλίου, τέθηκε το ζήτημα της συνεργασίας του Δήμου, με φορείς για την ίδρυση και λειτουργία νέων Μονάδων – Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για άτομα με Άνοια (ΚΗΟΦ)
Πρόκειται για να γνωστά Κέντρα Ημέρας για την Άνοια που ανακοίνωσε και υπέγραψε πριν από δέκα μέρες περίπου ο υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος, αρμόδιος για την Ψυχική Υγεία. Τέτοια Κέντρα ιδρύονται επτά σε όλη την Ελλάδα και ένα από αυτά στη Δράμα.
Στην εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσία κα. Τσακιρίδου, εξήγησε ότι τα Κέντρα αυτά θα έχουν ολοήμερη λειτουργία, ενώ θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας κατ’ οίκον μέσω κινητών κλιμακίων, καλύπτοντας το κενό της φροντίδας υγείας που παρατηρείται σήμερα στο άτομα με Άνοια – Αλτσχάιμερ, σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της νόσου, λόγω των σύνθετων αναγκών που παρατηρούνται. Η μονάδα αποσκοπεί στην ολιστική παροχή φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από Άνοια/Alzheimer τα οποία χρήζουν ημερήσιας ολικής φροντίδας και υποστήριξης καθώς και στις οικογένειες αυτών. Τέλος το Κ.Η.Ο.Φ. θα υλοποιεί παρεμβάσεις στην κοινότητα και θα διασυνδέεται με λοιπές κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ), στα πλαίσια της μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός ΚΗΟΦ, ήδη φορείς (όπως Αστικές Εταιρείες μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Σωματεία κτλ.), με ανάλογο αντικείμενο εργασίας, έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη συνεργασία του με το Δήμο Δράμας, για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με σκοπό τη δημιουργία μονάδας ΚΗΟΦ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για τους συνανθρώπους μας με Avοια/Alzheiuner στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια για πολλές οικογένειες με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Δράμας, κλήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, να εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας για τους συνανθρώπους μας με Άνοια/Alzheiuner στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δράμας. Και ακόμα, να προβεί στην σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τους αιτούντες φορείς κατόπιν αντίστοιχων αποφάσεων του αρμοδίου Συλλογικού Οργάνου (Δημοτική Επιτροπή).
Η κα. Τσακιρίδου σημείωσε ότι, όποια εταιρεία επιλεγεί από το Υπουργείο Υγείας, ο Δήμος θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση μ’ αυτή, ώστε να λειτουργήσει στη Δράμα η σχετική δομή.
Μετά από συζήτηση που έγινε, όλες οι παρατάξεις ψήφισαν ομόφωνα, ενώ όπως έγινε γνωστό, ο χώρος αυτός δεν θα λειτουργήσει σε καμιά από τις υφιστάμενες δομές του Δήμου Δράμας, χωρίς όμως να γίνει γνωστό σε ποιον χώρο θα στεγαστούν.
Δήμαρχος: Αναγκαιότητα η δομή για τη Δράμα
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, «έγινε πολλή δουλειά για να επιλεγεί η Δράμα ανάμεσα σε επτά πόλεις σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η αντιδήμαρχος κα. Τσακιρίδου, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Υγείας και «του δώσαμε κάποια δεδομένα ότι στη Δράμα δεν υπάρχουν δομές (σ.σ. για την Άνοια). Τα κρούσματα είναι τόσα πολλά, που δεν καλυπτόμαστε. Όταν πριν από τα Χριστούγεννα ειπώθηκε ότι θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, εμείς κάναμε επαφές για να διασφαλίσουμε μία από τις επτά δομές όπως και έγινε».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «η πρόθεση η δική μας είναι σήμερα να πούμε ναι ότι δεχόμαστε τη δομή στα διοικητικά μας όρια. Ο ρόλος μας είναι ότι μπορούμε να βοηθήσουμε μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας και να υιοθετήσουμε μια τέτοια δομή, η οποία θα κριθεί μέσα από μια μοριοδότηση. Σήμερα παίρνουμε την απόφαση, δίνουμε την σύμφωνη γνώμη μας και το επόμενο διάστημα οι εταιρείες αυτές θα καταθέσουν τα αιτήματά τους, θα κριθούν με κάποια βαθμολογία και ανάλογα θα κληθούν να αναλάβουν τη λειτουργία του Κέντρου». Όπως είπε μάλιστα «ο Δήμος Δράμας αυτή την ώρα δεν έχει να παραχωρήσει κάποιο κτίριο για την στέγαση της δομής».
Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η ΕΨΥΚΑ είναι η μόνη δομή που διατηρεί κτιριακές δομές στη Δράμα, ενώ οι άλλες προς το παρόν δεν διαθέτουν. Το θέμα είναι πάντως ότι, όποιος ανάδοχος επιλεγεί από το Υπ. Υγείας, μ’ αυτόν θα υπογράψει σύμβαση ο Δήμος.
Επανέλαβε πάντως ο δήμαρχος, ότι, «ο Δήμος δεν μπορεί να διαθέσει για παράδειγμα το ΚΗΦΗ, το οποίο είναι μια ολοκληρωμένη δομή για συγκεκριμένη λειτουργία».