Το ΔΠΘ πρωτοπορεί και καινοτομεί με την ίδρυση
του τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος
& Κλιματικής Ανθεκτικότητας στη Δράμα
Γράφει ο Δρ. Αντώνιος Ν. Παπαδόπουλος
Καθηγητής & Πρόεδρος του τμήματος
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον 21ο αιώνα καθώς επηρεάζει όλους τους τομείς και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με διαφορετικούς τρόπους. Στον πρωτογενή τομέα, παρότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε χώρες με ψυχρό κλίμα, το ισοζύγιο επιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρνητικό. Στη μεταποίηση και γενικότερα στη Βιομηχανία καταγράφεται σημαντικός υλικός κίνδυνος αλλά και διαταραχές στα δίκτυα διανομής πρώτων υλών και ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια, η διεθνής κοινότητα αναδεικνύει ολοένα και πιο συχνά τη σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή λόγω των εντεινόμενων επιπτώσεών της, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι τρέχουσες δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής έχουν εστιάσει σε μεγαλύτερο βαθμό στον μετριασμό του φαινομένου μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (climate-change mitigation). Αντιθέτως, λιγότερη σημασία έχει αποδοθεί στη διάσταση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (climate-change adaptation). Το γεγονός αυτό θέτει την ανάγκη επιτάχυνσης των δράσεων προσαρμογής ειδικότερα στις περιοχές και χώρες με υψηλότερη τρωτότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η Μεσόγειος, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Το Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) ιδρύθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 3 και 4 του ν. 5094/2024 και αποτυπώνει τη στρατηγική του ΔΠΘ να επενδύσει σε τομείς κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας και του πλανήτη. Με την κλιματική κρίση να απειλεί ολοένα και περισσότερο την οικολογική ισορροπία και την οικονομική ευημερία, η δημιουργία εξειδικευμένων επιστημονικών φορέων που θα παράγουν γνώση, πολιτικές και λύσεις, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο που καλύπτει το τμήμα, περιλαμβάνει αφενός ένα ευρύ φάσμα σε θέματα περιβάλλοντος, εμβαθύνοντας σε ενότητες σχετικές με την μελέτη των δομικών στοιχείων του υπό το πρίσμα των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής, και αφετέρου εστιάζει στην ανάλυση και διαχείριση των πηγών κινδύνου, αλλά και της τρωτότητας που προκαλείται εξ’ αυτών σε αστικές, δασικές και αγροτικές περιοχές. Τέλος περιλαμβάνει καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους με την βοήθεια των οποίων επιδιώκεται η κλιματική ανθεκτικότητα των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων του.
Το Τμήμα διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Τμήματα που προσφέρουν Περιβαλλοντικές Σπουδές γιατί παρέχει γνώσεις εμβάθυνσης στις τεχνολογίες, μεθοδολογίες και πρακτικές, που αναλύουν τις πηγές κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, αλλά και δημιουργούν τα εργαλεία για την επίτευξη κλιματικής ανθεκτικότητας των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων σε αστικά και μη αστικά περιβάλλοντα. Η διεπιστημονικότητα και ευρύτητα που διέπει το, πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ, πρόγραμμα σπουδών, επιτρέπει την απόκτηση και εμβάθυνση σε γνώσεις και δεξιότητες που βρίσκουν εφαρμογή σε επιχειρησιακό επίπεδο σε πληθώρα γνωστικών πεδίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη νέα «πράσινη» στρατηγική που κλιμακώνεται σε διεθνές επίπεδο, δημιουργεί προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής αλλά και διεθνούς οικονομίας με επενδύσεις που προσθέτουν θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό, δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο του περιβάλλοντος με ευοίωνες προοπτικές απασχόλησης για τους πτυχιούχους του τμήματος.
Το τμήμα θα δεχθεί τους πρώτους εισακτέους τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα εμφανίζεται στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων που θα διαγωνιστούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Η έδρα του τμήματος βρίσκεται σε μια καταπράσινη πανέμορφη επαρχιακή πόλη, φιλική και οικονομική, τη Δράμα.