Home > Πρώτο Θέμα > H μεγάλη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια κα. Έμυ Τάζογλου

H μεγάλη συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του ► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια κα. Έμυ Τάζογλου

H μεγάλη συναυλία

του Μουσικού Σχολείου Δράμας

για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του

► Ξεχωριστές μουσικές συναυλίες για τα 30 χρόνια του Μουσικού Σχολείου Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια κα. Έμυ Τάζογλου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ξεχωριστή εκδήλωση με την καθιερωμένη ετήσια συναυλία των μουσικών συνόλων του, το Μουσικό Σχολείο Δράμας, γιορτάζει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Και στο πλαίσιο αυτό, το Μουσικό Σχολείο διοργανώνει τη μεγάλη ετήσια συναυλία του το Σάββατο 10 Μαΐου, σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη μουσική, χρώματα καθώς και παράλληλες δράσεις και αναμνήσεις.

Οι συμπολίτες μας, μπορούν να πάνε στο Μ.Σ. από τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου και να παρακολουθήσουν τις συναυλίες στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Σήμερα, μόνο με τα καλύτερα λόγια μπορεί να μιλήσει κάποιος για το Μουσικό Σχολείο Δράμας, το οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 1994. Αν και πέρασε δια πυρός και σιδήρου και μέσα από 40 κύματα, τελικά κατάφερε μέχρι σήμερα να εδραιωθεί και να αποτελεί ένα από τα καλύτερα Μ.Σχ. του είδους του σε όλη τη χώρα, και από τα λίγα που διαθέτουν δικές τους εγκαταστάσεις και σε τόσο καλό επίπεδο.

Είναι από τα πρώτα Μ.Σχ. που ιδρύθηκαν όταν δημιουργήθηκε ο θεσμός (με Γυμνάσια και Λύκεια), στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας επί υπουργού Παιδείας Αντώνη Τρίτση.

Τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, συστεγάσθηκε στο διδακτήριο της Ν. Αμισού, με το 3ο Γ/σιο. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 1999 – 2000, λειτουργεί στο δικό του κτίριο, που κατασκευάσθηκε για το συγκεκριμένο τύπο σχολείου, στην αρχή της Ε.Ο. προς Καβάλα. Περιλαμβάνει Γυμνάσιο και Λύκειο.

30 χρόνια μουσικά σύνολα

Τόσο για την ετήσια μεγάλη συναυλία η οποία γίνεται στο τέλος της χρονιάς, όσο και για τα 30 χρόνια που κλείνει φέτος, μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια κα. Έμυ Τάζογλου. Όπως αναφέρει αρχικά, «πρόκειται για την τελική εκδήλωση του έτους, όπου τα Μουσικά Σχολεία έχουν την τελική εκδήλωση, όπου συμμετέχουν τα μουσικά σύνολα και τα παιδιά φανερώνουν τη δουλειά τους».

Τονίζει παράλληλα, ότι, «για εμάς όμως φέτος δεν είναι μια τυχαία χρονιά, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση του σχολείου. Για εμάς, αυτή η τελική εκδήλωση είναι αφιερωμένη σ’ αυτό».

Ερωτώμενη σχετικά, η κα. Τάζογλου τονίζει ότι, «πρόκειται για μια ιδιαίτερα μακρόχρονη διαδικασία. Όταν ιδρύεται ένα σχολείο, δεν είναι όλα εύκολα. Άλλωστε, αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν και οι διευθυντές οι οποίοι ξεκίνησαν με την ίδρυση του σχολείου. Γιατί, αυτό το σχολείο που σήμερα είναι γιγαντωμένο, ήταν δύσκολο να το στήσεις».

Όπως ιδιαίτερα σημειώνει, «σήμερα έχουμε ένα σχολείο το οποίο έχει διαγράψει μια μεγάλη πορεία, την οποία συνεχίζει να διαγράφει. Εκείνοι τότε ξεκίνησαν για να διαμορφώσουν το σχολείο και τη φυσιογνωμία του και πρέπει να ξεπεράσεις εμπόδια, είτε αυτά τα εμπόδια είναι διαδικαστικά, είτε πρακτικά».

Τονίζει ακόμα, ότι, «σήμερα εμείς είμαστε ένα από τα λίγα σχολεία που έχουν ένα τέτοιο δικό τους κτίριο. Είμαστε ένα σχολείο που έχει μόνιμο προσωπικό. Όλα αυτά τα χρόνια, τα μουσικά μαθήματα διδάσκονταν αργά κατά τη διάρκεια του έτους διότι προσλαμβάνονταν αναπληρωτές ωρομίσθιοι. Για να αποκτήσει το σχολείο τη φυσιογνωμία του, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια. Εμείς σήμερα βρισκόμαστε ίσως στο καλύτερο σημείο, γιατί όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και τώρα έχουμε μια καθαρά παραγωγική διαδικασία».

Συμβάλλει στον πολιτισμό της Δράμας

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης η κα. Τάζογλου, και στη σημαντική συμμετοχή του Μ.Σχ. στον πολιτισμό της Δράμας. «Φυσικά, όλη η λειτουργία του σχολείου, βοηθάει σε όλη την πολιτιστική λειτουργία της Δράμας. Γιατί αποτελεί έναν βασικό πυλώνα πολιτισμού και οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα όχι απλώς να μάθουν, αλλά και να δείξουν το έργο τους. Γιατί είναι ένα σχολείο το οποίο έχει ένα πρόσωπο προς τα έξω, έχει μια εξωστρέφεια, ανάπτυξη συνεργασιών, δίνεται η δυνατότητα να έρθει στο σχολείο, το σχολείο να βγει μέσα από τους τοίχους του και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Αναφερόμενη στα πρώτα χρόνια του σχολείου, η κα. Τάζογλου σημειώνει ιδιαίτερα ότι «ξεκίνησε με 14 μαθητές την πρώτη χρονιά και έφτασε σήμερα να έχει 420 μαθητές».

Όπως εξηγεί, «δεν θα είναι μια απλή συναυλία όπως ήταν τις άλλες χρονιές, αλλά μια συναυλία γεμάτη δράσεις, με τραγούδι και θέαμα».

Ερωτώμενη για το ποιος ήταν ο πρώτος διευθυντής, η κα. Τάζογλου μας λέει ότι, «πρώτος διευθυντής και για δέκα χρόνια ήταν ο κ. Χρήστος Δρεμέτσικας, ο οποίος έβαλε πλάτες για να μπορέσει αυτό το σχολείο να στηθεί και να σταθεί».

Ενδεικτικές δράσεις

Ενδεικτικά, το Μ.Σχ. Δράμας, συμμετέχει σε διάφορα Φεστιβάλ (Premio Giorgio Gaber και 6ο Μαθητικό  Ευρωπαϊκό Συνέδριο-Ιταλία, Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, Ξάνθη-Πόλις Ονείρων, Άδοντες και Ψάλλοντες, Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών) διάδραση με ΑΕΙ της Χώρας (ΠΑΜΑΚ, ΑΠΘ), συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με ενεργή συμμετοχή των μαθητών του ΕΝΕΓΥΛ Δράμας πλαισίωση εκδηλώσεων Γαλλοφωνίας διατήρηση ομάδας διαδικτυακού ραδιοφώνου.

Απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που έχουν κλίση, ταλέντο και ενδιαφέρον για τη μουσική, χωρίς να διαθέτουν απαραίτητα μουσικές σπουδές. Σκοπός της ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου είναι η προετοιμασία, η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική και η καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία.