Home > νέα > Τη Δράμα επισκέφθηκε χθες ο Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη – Οι δεσμοί της Δράμας και της Κύπρου είναι ιστορικοί – Επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ

Τη Δράμα επισκέφθηκε χθες ο Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη – Οι δεσμοί της Δράμας και της Κύπρου είναι ιστορικοί – Επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ

Τη Δράμα επισκέφθηκε χθες ο Πρόξενος Κύπρου στη Θεσσαλονίκη

Οι δεσμοί της Δράμας και

της Κύπρου είναι ιστορικοί

Επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρ. Παπαεμμανουήλ

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 5 Απριλίου, ο νέος Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου και στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.

Κατά την επίσκεψή του στο αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο κ. Πολυκάρπου συνοδευόταν από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Δράμας κ. Ζαχαρία Κύζα και άλλα μέλη του Συλλόγου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαεμμανουήλ τον καλωσόρισε στη Δράμα και αναφέρθηκε στην περιοχή του Ν. Δράμας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην μακραίωνη ιστορία της περιοχής.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «τον καλωσορίζουμε σε έναν τόπο φιλόξενο, με μακραίωνη ιστορία, έναν τόπο ηρωικό και μαρτυρικό, όπως και η Κύπρος μας. Θέλουμε να ξέρετε ότι εμείς οι Δραμινοί, πάντα τιμούμε στα πρόσωπα εκλεκτών συμπολιτών μας Κυπρίων που ζουν, ευημερούν και προοδεύουν στη Δράμα με τις οικογένειές τους, ως οφείλουμε ως Έλληνες πατριώτες, δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό και τις απαραίτητες τιμές τους αγώνες της Κύπρου».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαεμμανουήλ, αναφέρθηκε στην περιοχή της Δράμας, λέγοντας ότι είναι μια περιοχή «η οποία έχει μνημεία φυσικού κάλους, όπως τα δάση μας με 68% δασοκάλυψη και επίσης έναν ορεινό όγκο με ένα χιονοδρομικό κέντρο που είναι το διαμάντι της Περιφέρειάς μας».

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπαεμμανουήλ στα κρασιά που παράγονται στην περιοχή, λέγοντας ότι «από αρχαιοτάτων χρόνων η γη της Μακεδονίας έχει τα περίφημα οινοποιία της. Μάλιστα, από το 4ο αιώνα στους Σιταγρούς έχουν βρεθεί σπόροι από σταφύλια, που σημαίνει ότι από τότε υπήρχα πατητήρια στην περιοχή και ασχολούνταν με τη διαδικασία του τρύγου και του κρασιού».

Ειδική αναφορά στο σημείο αυτό έκανε ο ίδιος και στην ΔραμΟινογνωσία, καλώντας τον Πρόξενο της Κύπρου να παραστεί στις εκδηλώσεις μεταξύ 17 και 28 Μαΐου και σημείωσε ότι, «ως Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχουμε από 21 έως 23 Απριλίου στην Travel Export Cyprus 2023, που θα γίνει στη Λευκωσία. Αποφασίσαμε με τον περιφερειάρχη κ. Μέτιο, να σας μιλήσουμε για τη ΔραμΟινογνωσία. Έτσι, την Παρασκευή 21 Απριλίου στο χώρο αυτό, θα γίνει μια εκδήλωση με θέμα τη ΔραμιΟινογνωσία και είναι η πρώτη φορά που η εκδήλωση αυτή θα βγει εκτός Ελλάδος και μάλιστα στην Κύπρο».

Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης του δώρισε κάποια βιβλία για το Νομό Δράμας ενώ του χάρισε και ένα βιβλίο σχετικά με την Ιστορία του Δοξάτου και τις σφαγές που υπέστη, καθώς και μια φιάλη συλλεκτικό κρασί.

Πολυκάρπου: Σημαντική η κοινότητα Κυπρίων στη Δράμα

Με τη σειρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Δράμα και ανέλαβε από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως είπε, «γνωρίζω ότι οι δεσμοί της Δράμας και της Κύπρου είναι ιστορικοί. Πέρα από την μικρή κοινότητα Κυπρίων που έχουμε στη Δράμα είναι εξίσου σημαντική και μου έχουν πει τα καλύτερα. Γνωρίζω επίσης για την συμβολή κάποιων Κυπρίων στην ελευθερία της Δράμας και αποτελεί μια εξίσου σημαντική ιστορική πτυχή, η οποία θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη και άλλων σχέσεων στο μέλλον».

Αναφερόμενος στη ΔραμΟινογνωσία σημειώνει ότι «και η Κύπρος είναι παραγωγός κρασιού και υπ’ αυτή τη διάσταση μας ενώνει και είναι σημαντικό κοινό σημείο δράσης». Σημείωσε επίσης ότι, «έχουμε κοινά στοιχεία όπως τα δεινά και δεν ξεχνούμε και η ιστορία μας είναι οδηγός για  το μέλλον, ώστε να δουλέψουμε από κοινού, προκειμένου να είναι ακόμα λαμπρότερο απ’ όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα».