Home > νέα > Σήμερα θα καθορίσει τιμές το μεγάλο αρνοπάζαρο στη Δράμα ενόψει του Πάσχα

Σήμερα θα καθορίσει τιμές το μεγάλο αρνοπάζαρο στη Δράμα ενόψει του Πάσχα

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης

Σήμερα θα καθορίσει τιμές

το μεγάλο αρνοπάζαρο

στη Δράμα ενόψει του Πάσχα

► Στα 7 ευρώ σφάγιο μέχρι σήμερα η τιμή για το αρνάκι στους κτηνοτρόφους

► Στο πασχαλινό καλάθι το αρνί και το κατσίκι με στόχο τα 10 ευρώ στη λιανική!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την τιμή του αρνιού και του κατσικιού για το Πάσχα, έχει  βέβαια ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ουσιαστικά σήμερα και τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να καθοριστεί και να καταλαγιάσει.

Η τελευταία Πέμπτη πριν από το Πάσχα, είναι πάντα η καθοριστική μέρα, μιας και στη Δράμα γίνεται το μεγάλο αρνοπάζαρο, όπου έμποροι και κτηνοτρόφοι προσπαθούν να βρουν κοινό σημείο προκειμένου οι δεύτεροι να μην πέσουν κάτω από το κόστος και οι πρώτοι να βγάλουν το δικό τους κέρδος. Αν και στο τέλος, αυτοί που κινδυνεύουν να βγουν χαμένοι όπως πάντα είναι οι κτηνοτρόφοι.

Ήδη, την Τετάρτη το αρνάκι κυμαινόταν στα 7 ευρώ το κιλό σφάγιο, ενώ το κατσίκι στα 6,30 – 6,40 ευρώ σφάγιο. Το  θέμα με τη διαφορά στο κατσίκι και το αρνάκι φέτος είναι ότι αυτή τη φορά τα περισσότερα αρνιά έχουν μειωθεί σημαντικά στις μονάδες και πολλές έχουν κλείσει από πέρυσι, ενώ είχαν ήδη πουληθεί αρκετά από την Τσικνοπέμπτη.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Ακριτίδης, «οι έμποροι κάνουν τα δικά τους όπως κάθε χρόνο και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αισχροκέρδεια και στο τέλος μάλλον δεν θα πιάσουμε ούτε το κόστος».

 

Το πασχαλινό καλάθι

Όσον αφορά το πασχαλινό καλάθι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι τα αμνοερίφια έχουν ενταχθεί και αυτά, για να γίνει προσπάθεια να μείνουν γύρω στα 10 ευρώ στη λιανική. Πράγμα όμως που θα δημιουργήσει πραγματικό πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, καθώς θα αναγκαστούν να πουλήσουν το σφάγιο από 4,50 έως 5,50 ευρώ το ανώτερο! Και όπως λένε, με τέτοιες τιμές θα βγουν ζημιωμένοι!

«Το χειρότερο απ’ όλα, είναι ότι πέρυσι τα περισσότερα αρνιά έμειναν απούλητα. Οι συνάδελφοι είναι ήδη χρεοκοπημένοι και δυσαρεστημένοι γιατί έχουν χρεωθεί αρκετά χρήματα σε ζωοτροφές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν» λέει ο κ. Ακριτίδης και αναφέρεται στη δήλωση του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη ότι έχει στόχο να βάλει στο πασχαλινό καλάθι και το αρνί και το κατσίκι με 10 ευρώ πλαφόν στην λιανική.

Στόχος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είναι το αρνάκι να μείνει περίπου στα 10 ευρώ στην λιανική μέσα από το πασχαλινό καλάθι, ενώ απ’ ότι φαίνεται θα φτάσει και 13 με 14 ευρώ!

Όπως εξηγεί ο κ. Ακριτίδης, «σε μια ελεύθερη αγορά, δεν μπορείς να νομοθετείς τέτοιες τιμές με πλαφόν ειδικά στο αρνί και το κατσίκι το Πάσχα. Αν θέλει να το κάνει αυτό (σ.σ. με 5,50 ευρώ σφάγιο και 10 ευρώ στο πασχαλινό καλάθι), τότε θα πρέπει κι εμείς να βγούμε και να πούμε να πληρώνουμε τις ζωοτροφές όσο θέλουμε. Αυτή είναι η λογική. Το δέχομαι να το πουλήσω το ανώτερο 5,50 ευρώ, αρκεί να δώσουν και σ’ εμένα μια κοινή υπουργική απόφαση, να πληρώνω όσο θέλω τις ζωοτροφές».

 

Μπορεί να φτάσει τα 8.50 ευρώ σφάγιο;

Στην ερώτηση ότι συνάδελφοί του στο Λαγκαδά και σε άλλες περιοχές ζητούν το αρνί ακόμα και στα 8,50 ευρώ σφάγιο, ο κ. Ακριτίδης τονίζει: «Εμείς ζητάμε και 8 και 9 και 10 ευρώ το κιλό. Και αυτό γιατί κάθε μονάδα έχει διαφορετικό κόστος, είναι σε άλλη περιοχή, οι ορεινές είναι ακόμα πιο δύσκολα, όμως το θέμα είναι ότι το αρνί πρέπει να πιάσει τα 8 ευρώ το κιλό. Και αυτό, σας λέω ειλικρινά, τα κοπάδια θα μειωθούν κατά 50%, όσα έχουν μείνει για την επόμενη χρονιά. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει κτηνοτρόφος που ζει από το κέρδος αυτό, ειδικά στα ορεινά και παίρνει λιγότερο γάλα».

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «οι περιφερειάρχες δεν έκαναν διαχειριστικά σχέδια για βοσκοτόπια για να πάρουμε καλύτερες ενισχύσεις και έχω την εντύπωση ότι έγινε εσκεμμένα για να χάσουμε τις ενισχύσεις μας. Κάτι που δυστυχώς θα αναγκάσει πολλούς συναδέλφους να σφάξουν τα κοπάδια τους και να αλλάξουν επάγγελμα».

 

Το πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις

Ερωτώμενος για το αν αυτή την ώρα κτηνοτρόφοι έχουν κλείσει συμφωνίες, μας λέει ότι «έκλεισαν με τις τιμές που είπαμε παραπάνω, στα 7 ευρώ περίπου. Νομίζω όμως ότι την Πέμπτη στο αρνοπάζαρο (σήμερα) αν αυτές οι τιμές μείνουν ίδιες και δεν επηρεάσει η δήλωση του υπουργού κ. Γεωργιάδη, θα μπορούμε να πιάσουμε και τα 8 ευρώ το κιλό σφάγιο. Φέτος υπάρχει καλή ζήτηση για αρνί και κατσίκι».

Όσον αφορά τις εισαγωγές και αν φέτος έχει αλλάξει κάτι, μας λέει ότι ισχύει το ίδιο καθεστώς και όπως και πέρυσι έχουν γίνει πολλές εισαγωγές. «Το πρόβλημα και η παρανομία δεν είναι οι εισαγωγές» μας λέει, «αλλά οι ελληνοποιήσεις και η αισχροκέρδεια. Να παραποιήσει δηλαδή κάποιος το προϊόν και ο κόσμος να το πληρώσει για ελληνικό. Στις 15 Μαρτίου, ξέραμε ότι στη Ρουμανία ήταν έτοιμα 100 φορτηγά και φόρτωναν, ενώ ο υφυπουργός μας έλεγε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα».

Χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Ακριτίδης, ότι, «η ανησυχία των συναδέλφων είναι μεγάλη γιατί έχουν χρεωθεί πάρα πολύ και απ’ ότι βλέπω η κυβέρνηση  προσπαθεί να ικανοποιήσει και τους εμπόρους και οι κτηνοτρόφοι να χάσουν όσο γίνεται λιγότερα».

 

Οι συμφωνίες

Ερωτώμενος για το αν οι κτηνοτρόφοι που έχουν ήδη κλείσει συμφωνίες έχουν ορίσει συγκεκριμένες τιμές ή τις έχουν αφήσει ανοικτές, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης τονίζει: «Ξέρω ότι έχουν κάνει κάποιες συμφωνίες για να σφάξουν την Παρασκευή και το Σάββατο. Αυτούς τους είπαν για 7 ευρώ. Και μένει να δούμε πόσο θα φτάσει την Πέμπτη (σήμερα στο αρνοπάζαρο) αλλά και την Παρασκευή. Τους είπαν ότι δεν θα κατέβει! Όμως αν σκεφτούμε τι έγινε πέρυσι, που μας έλεγαν ότι τέτοιες μέρες θα φόρτωναν τα αρνιά, τελικά τα ακύρωσαν όλα. Πώς λοιπόν να εμπιστευτείς κάποιους όταν κάνουν τέτοιες ενέργειες;»

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος φοβάται να μην γίνει αυτό που έγινε και πέρυσι, «γιατί θα είναι καταστροφή. Εγώ είπα ότι το κόστος των 7 ευρώ που ξεκίνησε από την Τσικνοπέμπτη ήταν καλό και σύμφωνα μ’ αυτό, και ευελπιστούμε ότι θα πάει καλύτερα στη συνέχεια. Στην πράξη θα φανεί και αν έχει ανοδική τάση προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, που πιστεύω ότι θα έχει».