Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλη πυροσβεστική άσκηση για δασική πυρκαγιά στον Κορύλοβο και τη δασική έκταση της περιοχής-Δηλώσεις του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικής ΑΜΘ κ. Κούκουρα

Μεγάλη πυροσβεστική άσκηση για δασική πυρκαγιά στον Κορύλοβο και τη δασική έκταση της περιοχής-Δηλώσεις του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικής ΑΜΘ κ. Κούκουρα

Πυροσβεστική άσκηση «Δια Πυρός 2023» στη Δράμα

Μεγάλη πυροσβεστική άσκηση για

δασική πυρκαγιά στον Κορύλοβο

και τη δασική έκταση της περιοχής

Δηλώσεις του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικής ΑΜΘ κ. Κούκουρα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ άσκηση δασικής πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου, στη Δράμα.

Στην άσκηση έλαβαν μέρος πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Δράμα, πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, καθώς πολλοί συναρμόδιοι φορείς όπως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ΑΜΘ, της Π.Ε. Δράμας και του Δήμου Δράμας, αστυνομικές δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, τμήματα Στρατού από την Ε΄ Μοίρα Καταδρομών Δράμας, καθώς και εθελοντικές ομάδες όπως η ΠΡΟΤΕΚΤΑ και άλλοι και τμήμα του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ερυθρού Σταυρού.

Η άσκηση είχε περιφερειακό χαρακτήρα, μιας και διενεργήθηκε με ευθύνης της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, απ’ όπου παρών ήταν και ο Διοικητής, Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Κούκουρας, ο οποίος  συντόνιζε και την όλη άσκηση.

Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, συντονιστικό ρόλο είχε επίσης ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Δράμας κ. Πασχάλης Χουρτερούδης, καθώς και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πόλεως Δράμας κ. Δανιήλ Στούπας.  Παρών ήταν επίσης ο διευθυντής Αστυνομίας Δράμας κ. Αντώνης Καπελάκης.

Το σενάριο προέβλεπε έναρξη δασικής πυρκαγιάς στη βόρεια και δυτική πλευρά του Κορυλόβου και θα επεκτεινόταν προς το άλσος Κορυλόβου στον περιφερειακό δρόμο, καθώς και ανατολικά προς τον οικισμό Πανοράματος.

Στόχος της άσκησης ήταν ο πλήρης συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων υπό την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομικές δυνάμεις, στρατός και εθελοντικές οργανώσεις).

Μέρος της άσκησης παρακολούθησε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, όπως και ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Ανέστης Δερματίδης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας  της Π.Ε. Δράμας και του Δήμου Δράμας, όπως και η διευθύντρια Δασών Ν. Δράμας κα. Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.

Κούκουρας: Άσκηση «Δια Πυρός 2023»

Μιλώντας στα τοπικά μέσα ο κ. Κούκουρας, Αρχιπύραρχος, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, επεσήμανε αρχικά ότι «διενεργείται στην περιοχή της Δράμας, άσκηση δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώνεται στο περιαστικό δάσος Κορυλόβου. Αφορά μια μικτή περιοχή, δάσους με οικισμό, κάτι που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και για οποιαδήποτε αιτία».

Όπως σημείωσε ο κ. Κούκουρας, «επιλέχθηκε να κάνουμε φέτος την άσκηση «Δια Πυρός» στο Νομό Δράμας, κάτι που έχει να γίνει αρκετά χρόνια. Κι αυτό γιατί ο Νομός Δράμας, έχει αρκετά μεγάλη επικινδυνότητα και πολύ μεγάλες δασικές εκτάσεις.  Η περιοχή που επιλέχθηκε είναι μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές της Δράμας, διότι ακριβώς συνδυάζει αστικό ιστό και δασική έκταση».

Τόνισε ακόμα ο κ. Κούκουρας, ότι, «ένας από τους στόχους της άσκησης, είναι να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργοποιηθεί το λεγόμενο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), και  να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα συντονιστούν όλοι οι φορείς.

Φυσικά η διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ευθύνη του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ για παράδειγμα, ο Δήμος έχει την ευθύνη της απομάκρυνσης όλων των πολιτών και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν σε συνεργασία».

Καταλήγοντας ο κ. Κούκουρας, επισημαίνει ότι, «ήδη έχουμε μπει στην αντιπυρική περίοδο, και ευελπιστούμε ότι φέτος θα είναι καλύτερη από την περσινή με την έννοια να μην έχουμε τις μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε πέρσι στην Περιφέρειά μας, όπου είχαμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως της Δαδιάς, της Θάσου, του Παπίκιου όρους και άλλες μικρότερης έκτασης αλλά πολύ επικίνδυνες. Στόχος μας είναι να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις που θα προκύψουν και να μπορούμε στο τέλος της περιόδου αυτής να έχουμε καλά αποτελέσματα».

Παπαεμμανουήλ: Άσκηση ετοιμότητας

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκανε επίσης και αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος τόνισε ότι «γίνεται άσκηση ετοιμότητας με το ενδεχόμενο μιας δασικής πυρκαγιάς. Στο περιαστικό άλσος Κορυλόβου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις, τόσο από την Πυροσβεστική, όσο και από τον Στρατό και την Αστυνομία και βέβαια είναι και η παρουσία των εθελοντικών ομάδων, που είναι πάντα σε ετοιμότητα τόσο για την περιφρούρηση των δασών μας, όσο και οπουδήποτε αλλού χρειαστεί. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε έγκαιρα, ώστε να υπάρξει κατάσβεση. Η άσκηση γίνεται και στο ΣΟΠΠ της Π.Ε. Δράμας ώστε να έχουμε ετοιμότητα».

Δερματίδης: Η ετοιμότητα του Δήμου Δράμας

Για την ετοιμότητα του Δήμου Δράμας, μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Δερματίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «συμμετέχουμε και εμείς στην άσκηση Δια Πυρός ως Δήμος και Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τις διασωστικές και εθελοντικές ομάδες και τον Ερυθρό Σταυρό».

Όπως τόνισε ο κ. Δερματίδης, «εμείς ως πολιτική προστασία του Δήμου Δράμας, έχουμε ετοιμότητα, όσον αφορά σε υδροφόρα και μηχανήματα τύπου γκρέιτερ, JCB  και οτιδήποτε χρειαστεί και ζητηθεί».

Όπως εξήγησε ο κ. Δερματίδης, «οι δυνατότητες να επέμβουμε για οποιαδήποτε βοήθεια από την πλευρά μας είναι άμεσες, γιατί υπάρχει το ανάλογο προσωπικό, τόσο όσον αφορά τα μηχανήματα, όσο και τους οδηγούς».

Αναφορικά με το αν έχουν σημασία αυτές οι ασκήσεις ο κ. Δερματίδης είπε ότι «πάντα θα πρέπει να γίνονται αυτές οι ενέργειες για να είμαστε πάντα έτοιμοι, σε κατάσταση εγρήγορσης και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε συμβεί. Απ’ όσο γνωρίζω πάντως, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στη Δράμα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».