Home > Πρώτο Θέμα > Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας έρχεται το Σεπτέμβριο στο δημοτικό κήπο της πόλης μας

Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας έρχεται το Σεπτέμβριο στο δημοτικό κήπο της πόλης μας

Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Δράμας έρχεται το Σεπτέμβριο

στο δημοτικό κήπο της πόλης μας

Συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλία, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδη και τον πρόεδρο των Επισιτιστών Δράμας κ. Τοπαλίδη

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ακόμα, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας είχε δώσει μια υπόσχεση: Να συνεχιστεί η προσπάθεια δημιουργίας γαστρονομικής ταυτότητας στην περιοχή της Δράμας, η οποία πέρα των άλλων, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επισκεψιμότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και ο  πρόεδρος των Εστιατόρων Ν. Δράμας κ. Τοπαλίδης, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του 2ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο θα διεξαχθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτεμβρίου στο δημοτικό κήπος της Δράμας.

Σημείο αναφοράς θεωρείται η επιτυχία του περσινού αντίστοιχου Φεστιβάλ που είχε γίνει στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας και είχε θέσει τις πρώτες βάσεις, ώστε μετά από το φετινό, να γίνει θεσμός πλέον για τον τόπο.

Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας, διοργανώνεται από των Ένωση Ξενοδόχων, το Επιμελητήριο Δράμας και το Σύνδεσμο Επισιτιστών, καθώς όπως απάντησαν σε ερώτηση του «Π.Τ.» μπορούν να το διοργανώσουν μόνοι τους και χωρίς την οικονομική βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καλλίας: Κάτι διαφορετικό από πέρυσι

Στις δηλώσεις του αρχικά ο κ. Καλλίας, τόνισε ότι στη φετινή διοργάνωση η Ένωση Ξενοδόχων δεν είναι μόνη της, καθώς θα έχει δίπλα της το Επιμελητήριο και τους Επισιτιστές, λέγοντας ότι «είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, να πάμε το Φεστιβάλ ένα βήμα παραπάνω, ώστε να αναδείξουμε την γαστρονομική ταυτότητα της Δράμας, τους παραγωγούς της Δράμας, αυτό που ζήσαμε πέρυσι όλοι μαζί, να είναι κάτι τελείως διαφορετικό, ακόμα πιο πλούσιο σε εμπειρίες, ακόμα πιο πλούσιο σε γαστρονομικές εμπειρίες και γεύσεις».

Όπως είπε θα υπάρχει ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Παρασκευής  μέχρι και τα βράδυ της Κυριακής, με όλους τους παραγωγούς να εκθέτουν τα προϊόντα τους και με μια σκηνή στην οποία θα μαγειρεύουν πάρα πολλοί, τοπικά προϊόντα.

Σημείωσε ότι, «η διαφοροποίηση  από πέρυσι, είναι ότι φέτος, οι σεφ από τα καταστήματα της Δράμας θα μας προτείνουν οι ίδιοι κάποια πιάτα, ώστε να τα υιοθετήσουν τα επισιτιστικά καταστήματα και τα αντίστοιχα των ξενοδοχείων, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να παραμείνουν στα μενού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να τα επιλέγει».

Επίσης, «θα γίνουν κάποια master class με καλεσμένους σεφ, δημοσιογράφους, ανθρώπους από την πολιτική σκηνή, ώστε να μπορέσουν να γευτούν και να δουν τι προϊόντα παράγει ο τόπος, ώστε όλα αυτά τα προϊόντα να τα αναδείξουν στις επιχειρήσεις τις οποίες εργάζονται, αλλά και γενικότερα να τα επικοινωνήσουν όπως έγινε και πέρυσι».

Ιδιαίτερα τόνισε ο ίδιος, ότι, «δουλειά μας ως ξενοδόχοι είναι να φιλοξενήσουμε και να ξεναγήσουμε όλους τους επισκέπτες μας, να μπορέσουμε να διοργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε όσο γίνεται περισσότερο σε όλη την Ελλάδα, ότι η Δράμα μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό».

Ο αντίκτυπος από πέρυσι

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το ποιος ήταν ο αντίκτυπος από τη διοργάνωση του 1ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ, ο κ. Καλλίας απάντησε ότι, «κατ’ αρχήν η Ελλάδα έμαθε ότι στη Δράμα έχουμε ένα γαστρονομικό πλούτο. Μέχρι πρότινος, γνώριζαν τη Δράμα για τα οινοποιία της, τώρα βλέπουμε ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται και ψάχνουν να βρουν και τα άλλα προϊόντα. Η αφετηρία ήταν ότι έχουμε πλέον και άλλους επισκέψιμους χώρους, όπως ζυθοποιία, ελαιοτριβείο, χαλβαδοποιία κ.α. Ξέρουμε ότι πλέον ο κόσμος έρχεται και ζητάει πλέον να δει και τι γεύσεις μπορεί να συναντήσει στη Δράμα. Έτσι, βάζεις αρχικά κάποιες βάσεις, ώστε να δούμε σε 3-4 χρόνια αποτελέσματα. Αυτή είναι η επιθυμία της Ένωσης Ξενοδόχων, ώστε να έχουμε γαστρονομικό τουρισμό».

Γεωργιάδης: Προσδοκούμε να γίνει θεσμός

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης, σημειώνει ότι «προσδοκούμε αυτό να γίνει και θεσμός. Για το Επιμελητήριο Δράμας, η γαστρονομία είναι κορυφαία δραστηριότητα, της οποιασδήποτε περιοχής θέλει να δώσει μια ταυτότητα. Η ταυτότητα πρέπει να δημιουργηθεί σε μια σωστή βάση,  και εμείς ως Επιμελητήριο στη Δράμα δεν μιλάμε για τουρισμό, αλλά για βιωματικούς επισκέπτες. Γι’ αυτούς δηλαδή που έρχονται να μείνουν κάποιες συγκεκριμένες μέρες, να ζήσουν την πόλη και το Νομό, να βιώσουν συγκεκριμένη δραστηριότητα. Πάνω απ’ όλα όμως, η γεύση είναι αυτή που μένει και επομένως μ’ αυτό το σκεπτικό, προτάσσουμε το γαστρονομικό φεστιβάλ, ως μια από τις δράσεις οι οποίες θα μας δώσουν ουσιαστικά και μια πορεία για γαστρονομική ταυτότητα».

Όπως τόνισε, «στη Δράμα πέρα από τα ποιοτικά προϊόντα μας, έχουμε και πολύ καλούς επαγγελματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή αρκετά δύσκολη και πασχίζουν να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα στους επισκέπτες. Ως Επιμελητήριο, θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ταυτότητα. Η ταυτότητα δεν είναι το γκουρμέ. Για εμάς η ταυτότητά μας είναι η παραδοσιακή μας κουζίνα, που γίνεται από τα τοπικά μας προϊόντα, αλλά και αυτά που έχουν μέσα τις παραδοσιακές συνταγές που ξέρουμε από τις γιαγιάδες μας, τους παππούδες μας και τους ανθρώπους που βλέπουμε κάθε μέρα στα μαγαζιά της περιοχής μας».

Τοπαλίδης: Η συνένωση δυνάμεων φέρνει αποτέλεσμα

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εστιατόρων Ν. Δράμας κ. Τοπαλίδης, εξέφρασε την χαρά του για τη συνεργασία τους με το Επιμελητήριο και την Ένωση Ξενοδόχων, «γιατί η συνένωση των δυνάμεών μας, φέρνει σίγουρα αποτελέσματα».

Όπως τόνισε «είναι πλέον σαφές ότι οι επαγγελματίες που εμπλεκόμαστε με τον τουρισμό, βλέπουμε με εξωστρέφεια τέτοιου είδους δράσεις και αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητά τους για το κοινό καλό και όφελος όλων μας.

Στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, θα δοθεί έμφαση στα τοπικά προϊόντα του Νομού μας και θα αναδείξουν τον πλούσιο γαστρονομικό χαρακτήρα της περιοχής μας. Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε κάθε τι που παράγει ο τόπος μας, να αναδείξουμε την γαστρονομική ταυτότητα του τόπου. Είναι σημαντικό για εμάς, να εμπλέκονται τοπικοί σεφ και μάγειρες της Δράμας, καθώς αποτελούν βασικό κομμάτι στο ταξίδι του επισκέπτη της πόλης».

Όπως είπε επίσης, οι εστιάτορες θα διοργανώσουν  master class από τοπικούς σεφ για συνταγές με τοπικά προϊόντα στο χώρο του Φεστιβάλ. Σ’ αυτή τη δράση θα υπάρχουν τοπικές συνταγές που είναι γνωστές σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, θα δημιουργηθούν gala σε διάφορα εστιατόρια, με παρουσίαση του μενού με τοπικά προϊόντα εμπνευσμένα από τους σεφ των εστιατορίων.