Home > Πρώτο Θέμα > Αλλάζει μορφή το παλιό εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα ► Ιδιωτικά συνεργεία μαζεύουν τα παλιά μηχανήματα – Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού πάρκου (;)

Αλλάζει μορφή το παλιό εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα ► Ιδιωτικά συνεργεία μαζεύουν τα παλιά μηχανήματα – Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού πάρκου (;)

Αλλάζει μορφή το παλιό

εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ

στη Δράμα

► Ιδιωτικά συνεργεία μαζεύουν τα παλιά μηχανήματα – Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού πάρκου (;)

► Η ιστορία της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΛΛΑΖΕΙ πλέον μορφή το παλιό εργοστάσιο της ΣΟΦΤΕΞ στη Δράμα, καθώς στον χώρο, υπάρχει μια κάποια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μπόρεσε να εξασφαλίσει μέχρι αυτή την ώρα ο «Π.Τ.», ήδη στον χώρο έχουν εγκατασταθεί ιδιωτικά συνεργεία, τα οποία έχουν αναλάβει να καθαρίσουν τον χώρο από όσα παλιά μηχανήματα υπάρχουν, μιας και όλα αυτά είναι πλέον άχρηστα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνέχεια θα είναι να γκρεμιστούν και τα εναπομείναντα κτίρια και να απομακρυνθούν όλα τα μπάζα, ώστε ο χώρος να καθαρίσει και να είναι καθαρός σε όλη του την έκταση.

Σύμφωνα με όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα, όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητα εργασίες, πιθανότατα θα αναπτυχθεί εκεί ένα νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος 51,94 MW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει το αίτημα της εταιρείας «ΜΠΟΖΟΝΙΟ Ανάπτυξης Ακινήτων Μονοπρόσωπη Εταιρεία», η οποία προωθεί ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στη θέση «Κουδούνια» στο Δήμο Δράμας σε μια έκταση 948.086 τ.μ. Πρόκειται για μια έκταση η οποία ταιριάζει απόλυτα στην έκταση του παλιού εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ.

Η «ΜΠΟΖΟΝΙΟ Μ. Α.Ε.», είναι μια θυγατρική εταιρεία της Dimand S.A., η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του real estate και έχει ήδη αγοράσει τις εκτάσεις του παλαιού εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην Αθήνα, όπου πρόκειται να κατασκευάσει τρία μεγάλα βιομηχανικά κτίρια στην περιοχή του Βοτανικού. Η επένδυση θα αφορά τη δημιουργία συγκροτήματος μικτής χρήσης με γραφεία και καταστήματα μεταξύ άλλων, συνολικής επιφάνειας 79.827 τ.μ. Το συγκρότημα αυτό θα είναι βιοκλιματικό και θα πιστοποιηθεί με LEED Gold. Το ύψος της επένδυσης είναι 159,6 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί κατά 70% από τραπεζικό δανεισμό και κατά 30% από ίδια κεφάλαια της Dimand.

Νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό στη Δράμα;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την ώρα, η εταιρεία «ΜΠΟΖΟΝΙΟ Μ. Α.Ε.», έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες όπως αναφέρεται και παραπάνω και ήδη το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –  Θράκης την 1η Δεκεμβρίου 2021 με την υπ. αριθμ. απόφαση 252307 στην οποία αναφέρεται : [Αποφασίζουμε την έγκριση περιβαλλοντικών για την κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέγιστης ισχύος παραγωγής 51,94 MW, σε έκταση επιφάνειας 948.086,27 τ.μ. στη θέση «ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ» του Δήμου Δράμας, στην Π.Ε. Δράμας, από την εταιρεία «ΜΠΟΖΟΝΙΟ Μ. Α.Ε.».]

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ίδια απόφαση, στη μελέτη προβλέπεται να αναπτυχθούν και να τοποθετηθούν ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά 98.000 πάνελ ισχύος 530 MW έκαστο.

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο, θα συνδεθεί με την πλησιέστερη γραμμή υψηλής τάσης ΚΥΤ ΦΙΛΙΠΠΩΝ – ΔΡΑΜΑ – ΧΑΡΤ ΔΡΑΜΑΣ – ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ – ΣΕΡΡΕΣ σε υφιστάμενο υποσταθμό που θα ανακατασκευαστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΕΔΔΗΕ εντός του γηπέδου εγκατάστασης του Φωτοβολταϊκού σταθμού.

Στην ίδια απόφαση μάλιστα, αναφέρονται τα πάντα όσον αφορά τα στοιχεία της κατασκευής του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου.

Η ιστορία της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στη Δράμα

Κάποτε, η Αθηναϊκή Χαρτοποιία, ή αλλιώς ΣΟΦΤΕΞ, ήταν ο «βασιλιάς» του χαρτιού στην Ελλάδα, η οποία είχε ιδρυθεί στην Αθήνα το 1937.

Η βασική παραγωγική μονάδα της εταιρείας λειτουργούσε στη Δράμα και εκεί δούλεψαν εκατοντάδες Δραμινοί, ενώ κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 δούλεψαν και Έλληνες που είχαν επιστρέψει από τη Γερμανία και μάλιστα σε θέσεις υψηλής ευθύνης και εξειδίκευσης.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η εταιρεία άρχισε να συσσωρεύει ζημιές και χρέη, με αποτέλεσμα το 1984 ο έλεγχός της να περάσει στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που ανήκε στο δημόσιο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αριθμούσε περί τους 1.300 εργαζομένους. Το 1999, η εταιρεία βρέθηκε σε νέο αδιέξοδο και στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης πουλήθηκε στην Κοινοπραξία New Co, η οποία αποτελούνταν από τον ιταλικό όμιλο Bolton, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Coldmansachs, την αμερικανική συμβουλευτική εταιρία Lochbridge και τις εταιρείες BaiCo και Forlin.

Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια των δυσκολιών της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας να παραμείνει ανοικτή, οι εργαζόμενοι της Δράμας, αλλά και ολόκληρος ο Νομός Δράμας και οι φορείς και οι αιρετοί της, έδωσαν μεγάλο αγώνα, ώστε να μπορέσει το εργοστάσιο να παραμείνει ανοικτό.

Η δημιουργία το εργοστασίου της Δράμας ξεκίνησε το 1973, όπου παραγόταν μηχανικός πολτός, χαρτιά γραφής και εκτύπωσης, μοριοσανίδες, πριστή ξυλεία και θειικό αργίλιο. Το 1993, μετά από μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα, η εταιρεία ίδρυσε νέα υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας χαρτιού «tissue» (χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας κ.λπ.) στη Ν. Πέραμο Αττικής, όπου παράγονταν όλα της τα προϊόντα.

Από τους 88 εργάτες που απασχολούσε το 1945, έφτασε τους 1.030 το 1969 και τους 2.450 εργάτες το 1996. Το 1950 παρήγαγε 1.250 τόνους χαρτιού, 59.000 το 1972, για να φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του ’90 να παράγει 150.000 τόνους χαρτιού και 45.000 τόνους θερμομηχανικού πολτού.

Μέχρι τη δεκαετία του ’80, η εταιρεία εμφανίζεται να κατέχει μονοπωλιακή θέση στην ελληνική αγορά, την οποία κατέκτησε με την αφειδώλευτη συνδρομή του κράτους, μέσω ενός γενναίου προγράμματος δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης των οφειλών της.

Σήμερα, το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ ισχυρής χαρτοβιομηχανίας της χώρας, αποτελεί ένα άδειο κουφάρι και τα κτίριά της τα έχει φάει το σαράκι του χρόνου. Ό,τι παλιό μηχάνημα έμεινε στον χώρο διαλύεται και πάει για παλιοσίδερα, ενώ ότι απέμεινε από τα κτίρια θα γκρεμιστούν σύντομα.