Home > Πρώτο Θέμα > Ιδιαίτερα προβλήματα στη Δράμα με τις καλλιέργειες σε πατάτες, καλαμπόκια, κηπευτικά, σιτηρά

Ιδιαίτερα προβλήματα στη Δράμα με τις καλλιέργειες σε πατάτες, καλαμπόκια, κηπευτικά, σιτηρά

Αρκετά προβληματικός ο καιρός στη Δράμα για τις καλλιέργειες

Ιδιαίτερα προβλήματα στη Δράμα

με τις καλλιέργειες σε πατάτες,

καλαμπόκια, κηπευτικά, σιτηρά

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου

► Δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελη για την πατάτα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ της κλιματικής αλλαγής, είναι πλέον ολοφάνερες σε όλο το πεδίο. Στην καθημερινότητά μας, όλοι αισθανόμαστε για το τι πραγματικά συμβαίνει. Είχαμε έναν γενικά ελαφρύ χειμώνα και άνυδρο, που προκάλεσε ζητήματα στις καλλιέργειες των σιτηρών. Η άνοιξη που διανύουμε, είναι αρκετά βροχερή. Και αυτό επίσης προκαλεί ιδιαίτερα  προβλήματα στις καλλιέργειες.

Το ζήτημα αυτό, συζητήθηκε την Πέμπτη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον  υπηρεσιακό υπουργό κ. Γιώργο Τσακίρη, όσον αφορά το θέμα των ζημιών λόγω των παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στη συζήτηση αυτή συμμετείχε και  η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τη συνάντηση αυτή, ο ΕΛΓΑ θα προσλάβει προσωπικό για την άμεση καταγραφή των ζημιών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που υπέστησαν από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και θα ενημερώσει αρμοδίως την κυβέρνηση, τόσο για την έκταση των ζημιών, όσο και για τα σημαντικά προβλήματα εισοδήματος που δημιουργούνται, ώστε να αναληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, προκειμένου όσοι αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα εισοδήματος, να τύχουν μορφών αποζημίωσης, που θα προκριθούν.

Τι γίνεται με τις καλλιέργειες στη Δράμα;

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον αρμόδιο Γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Κώστα Σίμογλου, ο οποίος σε γενικό πλαίσιο, επισημαίνει ότι όντως υπάρχουν προβλήματα με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις.

Τονίζει μάλιστα ότι ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, η οποία τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα που ήταν και γενικά άνυδρος, αλλά και την παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων και τη χαμηλή ηλιοφάνεια, προκλήθηκαν διάφορα προβλήματα στις καλλιέργειες της περιοχής, όπως στην πατάτα, στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στα κηπευτικά, αλλά και στα σιτηρά του χειμώνα.

Η Δράμα είναι μια περιοχή στην οποία στη μεγάλη της πλειοψηφία των στρεμμάτων της καλλιεργείται βαμβάκι. Ρωτήσαμε τον κ. Σίμογλου, τι γίνεται κατ’ αρχάς στη Δράμα αναφορικά με τις βροχοπτώσεις όλο αυτό το διάστημα και τις καλλιέργειες, ο οποίος μας επεσήμανε αρχικά ότι, «όλο αυτό το διάστημα που έχουμε κάθε απόγευμα σχεδόν βροχές και ταυτόχρονα χαμηλή ηλιοφάνεια για πολλές μέρες και θερμοκρασίες γενικά χαμηλές, έχουν όντως επιδράσει στην καθυστέρηση για παράδειγμα της καλλιέργειας του βαμβακιού».

Η πατάτα

Τι γίνεται όμως με την καλλιέργεια της πατάτας στη Δράμα; Ο «Π.Τ.», έχει ήδη αναφερθεί με σχετικά ρεπορτάζ εδώ και αρκετό καιρό, για το ζήτημα της σποράς της πατάτας στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου.

Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, μιας και η σπορά θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει στις αρχές Μαΐου τουλάχιστον, παρ’ όλα αυτά οι συνεχείς και ιδιαίτερα έντονες βροχοπτώσεις, καθυστέρησαν σημαντικά την όλη διαδικασία. Και είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα στην περιοχή του Ν. Δράμας.

Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει, μέχρι τα μέσα Μαΐου είχε προχωρήσει σε φυτεύσεις ένα ποσοστό περίπου 30%, παρ’ όλα αυτά με τις βροχές πολλοί αναγκάστηκαν να τις ξηλώσουν και να σπείρουν από την αρχή, μιας και οι βροχές σάπισαν τους σπόρους.

Σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Π.Τ.», η σπορά της πατάτας προχώρησε κατά το 70% περίπου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Όπως μας λέει ο κ. Σίμογλου, το πιο έντονο πρόβλημα είναι στις πατάτες, «οι οποίες λόγω καιρού, μεγάλης υγρασίας στους αγρούς, καθυστέρησε να φυτευτεί, ακόμα και μέχρι τα μέσα Μαΐου. Σίγουρα θα έπρεπε ήδη να είναι καλά εγκαταστημένη και αναπτυγμένη η καλλιέργεια, αλλά είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Μάλιστα σε κάποιες πρώιμες φυτεύσεις που έγιναν, υπήρξαν και επαναφυτεύσεις στη συνέχεια».

Αναφορικά με την καλλιέργεια της πατάτας, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Κ. Νευροκοπίου κ. Απόστολο Βέσμελη, ο οποίος μας ενημερώνει ότι, «πλέον στα περισσότερα χωριά στο λεκανοπέδιο η σπορά έχει ολοκληρωθεί, ενώ στα Λευκόγεια έχουμε ακόμα πρόβλημα. Γενικά υπάρχει πρόβλημα λόγω καιρού».

Ερωτώμενος σχετικά, τονίζει ότι «το 70% της σποράς έχει ολοκληρωθεί, ενώ το 30% περίπου παραμένει στο κενό».

Ερωτώμενος αν είναι αισιόδοξος από εδώ και πέρα, ο κ. Βέσμελης λέει χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει από εδώ και πέρα ο καιρός. Αυτά που σπάρθηκαν αργά, αν έχουμε καύσωνες και πολλές βροχές, θα έχουμε θέμα, γιατί είναι όλα όψιμα πλέον. Αν και θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μακάρι να πάνε όλα καλά και να δούμε πως θα εξελιχθεί. Είναι πολύ δύσκολα.» καταλήγει ο κ. Βέσμελης.

Κερασιές

Αναφορικά με τις άλλες καλλιέργειας, ο κ. Σίμογλου σημειώνει σχετικά: «Σε άλλες περιπτώσεις, για παράδειγμα σε καλλιέργειες κερασιάς, είχαμε προβλήματα κακής καρπόδεσης και όπου υπήρξε καρπός και έγινε καρπόδεση, είχαμε θέματα με σχισίματα του καρπού. Η συνέχεια επ’ αυτού είναι ότι μπορεί να προσβληθούν και από άλλες ασθένειες».

Αμπελώνες

Αναφορά κάνει ακόμα ο κ. Σίμογλου και στους αμπελώνες, όπου όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.». «εδώ έχουμε μια πίεση για περονόσπορο, αν και η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Θέλω να πω εδώ, ότι, όπου εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας η κατάσταση είναι καλή και οι αμπελώνες είναι σε καλή κατάσταση. Πάντως, η παρουσία του περονόσπορου έγινε εμφανής, λόγω του καιρού πάντα».

Βαμβάκι

Ερωτώμενος σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε τώρα με την καλλιέργεια του βαμβακιού, ο κ. Σίμογλου επισημαίνει ότι «το βαμβάκι είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες στην περιοχή της Δράμας. Αυτή την ώρα η καλλιέργεια του βαμβακιού βρίσκεται στο στάδιο των τριών – τεσσάρων φύλλων. Υπάρχουν και καλλιέργειες που βρίσκονται ήδη στα πέντε φύλλα, αλλά και καλλιέργειες στα τρία φύλλα».

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Σίμογλου, «η αλήθεια είναι ότι το βαμβάκι αυτή την ώρα είναι καθυστερημένο, όμως αυτός ο καιρός έχει έντονη επίδραση στις πατάτες. Οι οποίες λόγω καιρού και μεγάλης υγρασίας στους αγρούς, έχει καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό. Στο μεγαλύτερο ποσοστό της φυτεύτηκε αργά και μάλιστα μετά τα μέσα Μαΐου. Σίγουρα θα έπρεπε ήδη να είναι καλά εγκατεστημένη και αναπτυγμένη η καλλιέργεια, αλλά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα, λόγω του καιρού».

Ερωτώμενος αν έχουμε προβλήματα στη συνέχεια, εμφανίζεται αισιόδοξος: «Πιστεύω ότι θα έχει καλή εξέλιξη. Όλα εξαρτώνται από τον από εδώ και πέρα καιρό. Το βαμβάκι έχει την ικανότητα να ανταπεξέρχεται εφόσον οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν, όπως άνοδο θερμοκρασίας και πιστεύω ότι σύντομα θα επανέλθει. Τουλάχιστον η γενική εικόνα είναι ότι η καλλιέργεια έχει πλέον εγκατασταθεί καλά και αυτό είναι σημαντικό. Η πιο κρίσιμη φάση του είναι αυτή την ώρα που μιλάμε, τώρα που είναι στα τέσσερα φύλλα. Γενικά νομίζω ότι θα έχει καλή εξέλιξη, εφόσον ο καιρός θα συνεχίσει καλά».

Καλαμπόκι

Όσον αφορά την καλλιέργεια του καλαμποκιού, ο κ. Σίμογλου σημειώνει ότι «αυτή την ώρα το καλαμπόκι είναι στο στάδιο των πέντε έξι φύλλων. Αυτή την ώρα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένο. Κανονικά θα μπορούσε να περιμένει κανείς, ότι, σε μια εβδομάδα σε άλλες χρονιές θα ήμασταν στο στάδιο της άνθισης. Τώρα είμαστε και εδώ λίγο πιο πίσω. Τουλάχιστον είναι καλά εγκαταστημένο και δεν έχουμε άλλα ζητήματα. Άλλωστε, ο αραβόσιτος είναι υδροφόρα καλλιέργεια και σε γενική εικόνα είμαστε καλά».

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και σιτηρά

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ακόμα ο κ. Σίμογλου και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες για τις οποίες μας λέει ότι, «και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουμε επιπτώσεις και αυτό λόγω του κακού φωτισμού. Η χαμηλή νέφωση, επιδρά στα κηπευτικά, δεν βοηθάει στην ανάπτυξη, υπάρχει και εκεί καθυστέρηση και διάφορα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι, ακόμα και στα κηπευτικά υπήρξε μια τέτοια επίδραση».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ίδιος, «σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, η χρονιά φέτος δεν ξεκίνησε και πολύ καλά. Ο χειμώνας ήταν εξαιρετικός από άποψη σπανιότητας των φαινομένων. Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος ήταν απολύτως άνυδροι ή σχεδόν άνυδροι, πράγμα που δεν είναι φυσιολογικό, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές για την εποχή, κάτι που είχε επίδραση στα σιτηρά. Εκεί είχαμε έντονα χειμερινή ανάπτυξη που δεν έπρεπε, πυκνότητα μεγάλη ειδικά τις πρώιμες σπορές των σιτηρών και εκδήλωση από πολύ νωρίς μυκητολογικών ασθενειών. Τα σιτηρά εκδήλωσαν από πολύ νωρίς μυκητολογικές ασθένειες και αυτό είχε συνέπειες στη μετέπειτα εξέλιξή τους και μέχρι αρχές Μαΐου εφαρμόστηκαν ψεκασμοί μυκητοκτόνων, που δεν ήταν το σύνηθες. Πάντως φέτος ήταν αναγκαίο να γίνουν, για να μπορέσει να προστατευτεί η καλλιέργεια. Η φετινή χρονιά ήταν εξαίρεση. Επομένως η φετινή χρονιά ήταν προβληματική και από εδώ και πέρα περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις».