Home > Πρώτο Θέμα > Καθυστερημένη καλλιέργεια, συγκομιδή και μειωμένη απόδοση για την πατάτα στο Κ. Νευροκόπι-Σοβαρά τα προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Καθυστερημένη καλλιέργεια, συγκομιδή και μειωμένη απόδοση για την πατάτα στο Κ. Νευροκόπι-Σοβαρά τα προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Σοβαρά τα προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών

Καθυστερημένη καλλιέργεια,

συγκομιδή και μειωμένη απόδοση

για την πατάτα στο Κ. Νευροκόπι

► Κατ’ εκτίμηση δεν έχει φυτευτεί το 20% των εκτάσεων στο λεκανοπέδιο

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Σίμογλου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΤΟ ζήτημα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη φετινή σπορά της πατάτας στο Κ. Νευροκόπι, ο «Π.Τ.» έχει αναφερθεί πολλάκις με πρόσφατα δημοσιεύματα.

Οι μεγάλες αλλαγές με την κλιματική κρίση, οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις την περίοδο της άνοιξης, ανάγκασαν τους καλλιεργητές πατάτας στο λεκανοπέδιο να αργήσουν να σπείρουν, με αποτέλεσμα να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα στην καλλιέργεια και προφανώς αργότερα και στη συγκομιδή.

Αναλυτικότερα, ήδη οι καλλιεργητές πατάτας στο Νευροκόπι, είχαν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες και αυτό σημαίνει ότι η καλλιέργεια άργησε πάρα πολύ, πήγε πίσω χρονικά και αρκετοί απ’ αυτούς δεν μπόρεσαν να σπείρουν.

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων, ο «Π.Τ.» μίλησε με τον Γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κ. Σίμογλου, ο οποίος με ιδιαίτερη έμφαση κάνει αναφορά στα προβλήματα για την περιοχή και την καλλιέργεια.

Μην ξεχνάμε ότι η καλλιέργεια της πατάτας στο Νευροκόπι είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια και  σε μεγάλο βαθμό η οικονομία της τοπικής κοινωνίας εξαρτάται απ’ αυτήν.

Καθυστερημένη η καλλιέργεια

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Σίμογλου, «η γενική εικόνα στην καλλιέργειας της πατάτας στο λεκανοπέδιο είναι καθυστερημένη. Υπάρχει υστέρηση στο στάδιο της ανάπτυξης. Αυτό είναι το ένα και το γενικό.  Και αυτό γιατί άργησε η σπορά. Ακόμα και οι καλλιέργειες οι οποίες με την σχετική έννοια του όρου για φέτος είναι πρώιμες, είναι κι αυτές καθυστερημένες για κανονικές συνθήκες για άλλες χρονιές».

Σημειώνει επίσης, ότι «το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό φέτος, είναι ότι υπάρχουν πολλά χωράφια τα οποία δεν έχουν φυτευτεί καθόλου. Οι καλλιεργητές τους δεν κατόρθωσαν να φυτέψουν καθόλου. Και είναι αρκετά σημαντικός ο αριθμός. Κατά εκτιμήσεις και σε συνεργασία με την ΕΑΣ,  υπολογίζεται σε 2.000 στρέμματα, περίπου το 20% των εκτάσεων.

Αυτό συνέβη, είτε γιατί δεν άφησε ο καιρός όλο αυτό το διάστημα να φυτέψουν, είτε γιατί έχουν αλλοιωθεί οι πατατόσποροι στις αποθήκες, οι οποίοι είναι τουλάχιστον γερασμένοι μέχρι και σε κατάσταση σήψης. Δεν είναι κατάλληλοι πια».

Στη φωτογραφία, όψιμος φυτεμένος αγρός πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. ΝΕυροκίπου πριν από μερικές ημέρες. ΠΗΓΗ: ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας.

Όψιμα φυτεμένες

Όπως τονίζει σε άλλο σημείο, «έχουμε επίσης εντοπίσει καλλιέργειες, οι οποίες είναι πάρα πολύ όψιμα φυτεμένες. Δηλαδή τέλη Ιουνίου, κάποιες ξεκινούσαν τότε να φυτρώνουν, δυο μήνες από το κανονικό, είτε δεν φαινόντουσαν ακόμα καν να έχουνε φυτρώσει. Ήταν πολύ πρόσφατα φυτεμένες».

Μείωση της παραγωγής

Ερωτώμενος για την επίπτωση που θα έχει όλη αυτή η κατάσταση στην παραγωγή, ο κ. Σίμογλου επισημαίνει ότι, «δυστυχώς όλο αυτό μάλλον θα φέρει γενικότερη μείωση της απόδοσης φέτος και της ποιότητας ταυτόχρονα. Είναι μια δύσκολη χρονιά απ’ ότι φαίνεται, γιατί οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν καταλυτικές προς αυτή την κατεύθυνση».

Μετεωρολογικά στοιχεία

Αναφορικά με τα μετεωρολογικά φαινόμενα, μας λέει ότι «έχουμε μελετήσει όλα τα μετεωρολογικά στοιχεία, τα έχουμε συγκρίνει με τα τελευταία 14 χρόνια και υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Κυρίως εντοπίζονται  στον Απρίλιο και  το Μάιο. Υπάρχουν μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και μάλιστα με μεγάλη ραγδαιότητα. Μάλιστα, ήταν εντοπισμένες σε δυο – τρεις μέρες και με πολύ μεγάλα ύψη. Και αυτό είναι το ιδιαίτερο. Πέρα από την μεγάλη βροχόπτωση σε ποσότητα, είχαμε και τη μεγάλη ραγδαιότητα.

Η συγκομιδή

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα για το πότε μπορεί να γίνει πλέον η συγκομιδή της πατάτας, η οποία ξεκινάει συνήθως μετά τον Δεκαπενταύγουστο σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι μια πολύ ουσιαστική ερώτηση. Αναγκαστικά θα πρέπει η συγκομιδή πλέον – βάζω μια προαίρεση, αν και εφόσον πάει καλά  – να γίνει αργά και μετά τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο.  Επίσης, είναι πιθανό να έχουμε και ζήτημα στην ποιότητα. Ούτως ή άλλως είναι πάρα πολύ όψιμες και  αυτό από μόνο του δημιουργεί μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα προκύψει στο τέλος».

Βαμβάκι – Καλαμπόκι – Ηλίανθος

Ερωτώμενος για τις υπόλοιπες καλλιέργειες στον κάμπο της Δράμας και αναφερόμενος στο βαμβάκι, τονίζει ότι «ως καλλιέργεια είναι γενικώς καλά εγκαταστημένη. Και εκεί έχουμε όμως μια υστέρηση στο στάδιο ανάπτυξης και είναι γενικώς πιο καθυστερημένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Παρ’ όλα αυτά βαίνει καλώς και ευνοείται με τις τελευταίες ζέστες που έχουμε αυτές τις μέρες».

Όσον αφορά το καλαμπόκι, το ίδιο έχουμε και εδώ. «Στο μέσο όρο του Νομού η καλλιέργεια του αραβοσίτου είναι κι αυτή καθυστερημένη παρ’ όλα αυτά και εκεί δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Είναι μόνο λίγο καθυστερημένες».

Τέλος, ο ηλίανθος, «είναι στη φάση της άνθησης και δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν κάποιες όψιμες καλλιέργειες οι οποίες δεν έχουν ανθίσει ακόμα, όμως είναι οι λιγότερες εκτάσεις. Γενικώς πηγαίνει καλά»