Home > Πρώτο Θέμα >  Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τουριστική επιχείρηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ

 Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τουριστική επιχείρηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Τουρισμού

 Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού δεν

μπορεί να λειτουργήσει ως τουριστική

επιχείρηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ

 ► Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του «Π.Τ.» για το Χ.Κ. Φαλακρού

► Τελευταία μεταβατική περίοδος λειτουργίας από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του «Πρωινού Τύπου» που δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου, είχαμε τίτλο: «Στόχος το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού Δράμας να εκμισθωθεί σε ιδιώτη ως τουριστική επιχείρηση» και υπότιτλο: « Άγνωστη ακόμα η μορφή με την οποία θα λειτουργήσει φέτος το Χιονοδρομικό ή τελικά αν θα λειτουργήσει!»

Στο δημοσίευμα, κάναμε αναφορά σχετικά με το θέμα της αναγκαιότητας αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου, καθώς από εδώ και πέρα πλέον, για να μπορέσει να λειτουργήσει, θα πρέπει να εκμισθωθεί σε ιδιώτη, ώστε να το δουλέψει ως μια γενική τουριστική επιχείρηση. Το προηγούμενο καθεστώς με το οποίο λειτουργούσε μέχρι σήμερα και ίσως λειτουργήσει – μάλλον τελευταία φορά με τον γνωστό τρόπο – θα πρέπει να αλλάξει, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως αναφέρεται παρακάτω.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, θεωρείται πλέον μια συνολική τουριστική επιχείρηση και η Περιφέρεια δεν μπορεί να τη λειτουργήσει η ίδια. Επόμενο είναι να εκμισθωθεί σε έναν ιδιώτη, ο οποίος προφανώς θα κάνει και τις δικές του επενδύσεις, ώστε να έχει κέρδος από την όλη επιχείρηση. Και φυσικά, δεν μπορεί να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο τη χειμερινή περίοδο, αλλά καθ’ όλο το διάστημα του χρόνου, όλες τις εποχές.

Αυτό λοιπόν που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου», είναι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης η οποία είχε συνεδριάσει στις 7 Νοεμβρίου 2022.

Για τις αποφάσεις εκείνης της συνεδρίασης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ είχε αναφερθεί σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο θα ανοίξει στις 16 Δεκεμβρίου και θα λειτουργήσει μέχρι και τέλος Μαρτίου 2023. Παρ’ όλα αυτά, δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τότε, και υποσχέθηκε μια πιο λεπτομερή συνέντευξη κάποια άλλη στιγμή.

Το πλαίσιο λειτουργίας

Η απόφαση αυτής της συνεδρίασης της Οικονομική Επιτροπής της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, δημοσιεύθηκε τελικά μόλις χθες (16/11/20222)  και μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά και στις «πρόσφατες θεσμικές εξελίξεις που επηρεάζουν το πλαίσιο της τρέχουσας λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού».

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη από το Υπ. Τουρισμού και με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών – Ανάπτυξης και Επενδύσεων – Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Εσωτερικών – Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – Επικρατείας, [ορίζεται σαφώς ότι η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων αποτελεί οικονομική δραστηριότητα που εντάσσεται στο Ν. 4442/16 και ειδικότερα στην τάξη NACE 93.29 (Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας), όπου εντάσσεται και ο ειδικότερος ΚΑΔ 93.29.19.07 (‘’Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου’’), δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ β’ βαθμού όπως προβλέπονται στο θεσμικό πλαίσιο που ορίζουν οι διατάξεις του Ν.3852/2010-ΦΕΚ Α’ 87/7.6.2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και επίσης του Π.Δ. 144/2010-ΦΕΚ Α 237/27.12.2010/ «Οργανισμός της ΠΑΜΘ»].

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να συνεχίσει να το λειτουργεί ως μια οικονομική δραστηριότητα, καθώς πλέον δεν έχει το ανάλογο δικαίωμα να κάνει τέτοιο. Και για το λόγο αυτό, ουσιαστικά, θα πρέπει να ανατεθεί ολόκληρη σε έναν ιδιωτικό οικονομικό φορέα.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ [Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται επαναπροσδιορισμός των όρων λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για υποδοχή επισκεπτών, αφού γίνεται σαφές ότι η οικονομική δραστηριότητα του χιονοδρομικού κέντρου δεν είναι πλέον δυνατόν να ασκείται, άμεσα και ως υπηρεσιακό αντικείμενο από την Περιφέρεια ΑΜΘ, και ενώ αφενός αναζητείται και διερευνάται νέο πλαίσιο λειτουργίας, με πρώτη επιλογή για την επερχόμενη μόνον χιονοδρομική περίοδο την προσωρινή εκμίσθωση μέρους των εγκαταστάσεων της βάσης του χιονοδρομικού κέντρου, παραμένουν οι υποχρεώσεις της Περιφέρειας, πέραν της εφαρμογής θεσμικώς ορθού και σύννομου πλαισίου λειτουργίας, κυρίως η εξασφάλιση της υποστήριξης της ασφαλούς πρόσβασης, της εποπτείας της δημόσιας περιουσίας του ΧΚΦ, της ασφαλείας και της παρέμβασης για την πρόληψη συμβάντων σε σχέση με τον εξοπλισμό, το προσωπικό ή και τους τυχόν επισκέπτες (κατά τον τρόπο που υλοποιήθηκε την περίοδο 2021-2022), όπως απορρέουν από τις διατάξεις παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού (ΧΚΦ), και όπως ειδικότερα αυτές προβλέπονται στο Κεφάλαιο Γ της από 15-2-2013 σύμβασης μεταξύ της ΕΤΑΔ Α.Ε.

και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε συνέχεια των με αριθ. 010375ΕΞ/15-11-2012 (ΦΕΚ Β 3500/31-12-2012) ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Τουρισμού και της προηγηθείσας με αριθ. 96052/2668/22.10.2008 ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουριστικής Ανάπτυξης.]

Έτσι λοιπόν, συνεχίζει η απόφαση, [στην μεταβατική περίοδο η εξασφάλιση της υποστήριξης της ασφαλούς πρόσβασης, της εποπτείας της δημόσιας περιουσίας του ΧΚΦ, της ασφαλείας και της παρέμβασης για την πρόληψη συμβάντων σε σχέση με τον εξοπλισμό, το προσωπικό ή και τους τυχόν επισκέπτες (κατά τον τρόπο που υλοποιήθηκε την περίοδο 2021-2022) μπορεί να πραγματοποιηθεί δεδομένων των συνθηκών με αποτελεσματικό τρόπο, μέσω της υπάρχουσας σύμβασης και της ευελιξίας που διαθέτει, κάνοντας χρήση των διατάξεων του άρθρου 132 του Ν.4412/2016 και του άρθρου 4.5 της διακήρυξης δημοπρασίας, όπου προβλέπεται το πλαίσιο τροποποίησης της σύμβασης κατά την διάρκειά της με την αξιοποίηση των προβλεπόμενων δικαιωμάτων προαίρεσης ύψους 262.716,74 ευρώ με το ΦΠΑ (36,62% του αρχικού συμβατικού προϋπολογισμού) και για τους καθορισμένους λόγους.]